PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=720567}
8,6 19 tys. ocen
8,6 10 1 18723
Life is Strange
powrót do forum gry Life is Strange

Teorie wszelakie

ocenił(a) grę na 10

Jak w temacie, tutaj zamieszczę swoje teorie i Wy też możecie zamieszczać swoje. Chętnie je przeczytam, może trochę się pokłócę xD Uwielbiam różne punkty widzenia.

Okej, no to mam 4 różne sprawy to przegadania - zwierzęce duchy Rachel i Max, Nathan Prescott, Chloe Price i zakończenie gry. Zacznę może od zwierzęcych duchów RA i MC. Po obejrzeniu (niestety nie mam możliwości zagrania w LiS, więc oglądam je jak film w możliwie różnych wykonaniach) czwartego epizodu zdziwił mnie znikający jeleń. Na początku miałam komple: "Coo?! No way!", ale potem (to znaczy około 4 rano) pomyślałam sobie, że może twórcy od początku wprowadzali nas w błąd, że niebieski ptak (bluejay? bluebird?) jest duchem Rachel. Pomyślałam sobie: "Ej, Rachel od początku prowadziła Max przez tę sprawę jako jeleń!". Moja teoria: jeleń jest duchem Rachel, a niebieski ptak być może Max. Lub obie mają takiego samego ducha i dlatego Max widziała ducha Rachel.

Teraz kilka słów o Nathanie. Czy tylko mi się wydaje, że jest mniej winny niż myślała Max? No okej, nie powiem, że jest w porządku. Nie grozi się innym bronią. Ale on zachowuje się, jak osoba z zaburzeniami, po traumie, a nie jak zły do szpiku kości psychol, jak widzi go Max. Może po zakończeniu czwartego epizodu zmieniła zdanie, ale tego nie wiemy. W każdym razie, Nathan nie chciał zabić Chloe, co widać, gdy spróbujemy wyjrzeć za róg, gdy postrzeli już Chloe (można to zrobić chyba za trzecim razem, ale nie jestem pewna). Widać, że to był wypadek i chciał tylko, żeby ona sobie odpuściła. Po drugie, co on takiego zobaczył w aparacie, że nawet nie zauważył padającego śniegu? Po trzecie: "Rachel in the Dark Room". Wyglądało to tak, jakby miał obsesję, ale nie na punkcie samej Rachel, ale konkretnej sytuacji. No i na koniec zdjęcie, które można znaleźć w Dark Room. Są tam trzy zdjęcia Rachel - na jednym jest żywa, na drugim jakby odleciała, a na trzecim wygląda już na martwą. I o to trzecie zdjęcie mi chodzi, bo teraz jestem już pewna, że nie była tam sama, tylko z jakimś chłopakiem, też prawdopodobnie odurzonym. Tylko mi przypomina on Nathana? Może o to chodzi z "Rachel in the Dark Room"? Przebłysk wspomnień z traumatycznych przeżyć? Jeżeli Nathan był jedną z ofiar Jeffersona (być może przypadkową, dlatego nie ma "własnego" segregatora), wyjaśniałoby to jego zachowanie i reakcję, gdy zobaczył Max w ubraniach Rachel. Był zaskoczony, że żyła, co mogło znaczyć, że widział ją martwą.

Teraz połączę ze sobą kwestie Chloe Price i możliwego zakończenia, gdyż są one ze sobą tak związane, że trudno byłoby opisać je osobno. Chyba wszyscy wiedzą, co znaczy nazwisko Chloe. Price, czyli cena, co można dwojako zrozumieć. Pierwsza możliwość - Chloe jest ceną za bezpieczeństwo Arcadia Bay. Tej opcji raczej nie kupuję, ale o tym później. Druga, wg mnie dużo bardziej prawdopodobna - za życie Chloe trzeba zapłacić ogromną cenę. I ktoś mógłby tu powiedzieć: "No tak, całe Arcadia Bay!". Mam na to odpowiedź, ale to też za chwilkę. Jeszcze kilka słów o Chloe - nieważne, w której rzeczywistości jesteśmy, Chloe ciągle jest w sytuacjach pozbawiających jej życia. Przypomnijmy je wszystkie: łazienka, pociąg, strzelanie do zderzaka, problemy z respiratorem, samobójstwo (a raczej eutanazja, ale nie wnikajmy w szczegóły ;)), rozmowa z Frankiem (pies rzuca się na Chloe i Frank ma broń, przez co jesteśmy zmuszeni cofnąć czas; gdyby Chloe miała wyjść z tego cało, nie byłoby to raczej konieczne), Jefferson. Pominęłam coś? Jeśli tak, to napiszcie :) W każdym razie, przez te powtarzające się śmierci Chloe, od których staramy się ją ratować, sprawiły, że wiele osób myśli, że to przez nią Arcadia Bay nawiedzi tornado. Chloe z pewnością w jakiś sposób symbolizuje śmierć i jest z nią powiązana, niezależnie od rzeczywistości, w której się znajduje. No, a teraz wrócę do kwestii Chloe jako ceny i tego, że ona musi zginąć w tej łazience w imię Arcadia Bay. Jeżeli miała wtedy zginąć, czemu w Max obudziły się moce akurat wtedy? Prawdopodobnie te moce zyskała, by powstrzymać tornado, więc coś chciało, żeby uratowała Chloe. To coś będę nazywała Siłą Wyższą, nie macie nic przeciwko? Po drugie, wizję tornada mamy przed sceną w łazience. Tuż przed nią, więc te dwa wydarzenia z pewnością są powiązane, ale skoro było PRZED nią, to może znaczyć, że wydarzy się coś złego, co musimy powstrzymać. Patrz: śmierć Chloe. Więc dlaczego uratowanie jej nic nie daje, a Siła Wyższa upomina się o jej życie we wszystkich znanych nam rzeczywistościach? Ja bym powiedziała, że po prostu nie zapłaciliśmy za życie Chloe, tylko je ukradliśmy. A Siła Wyższa chce, żeby zgadzały jej się cyferki. Jak sprawić, żeby zgadzały się cyferki? Niech w łazience zginie ktoś inny. Ta sama sytuacja, ktoś ginie... Siła Wyższa nie powinna czepiać się nazwisk. Tak więc moja teoria jest taka: na samym końcu gry będziemy mieć zdjęcia, inne dowody, być może zwiniemy Jeffersonowi broń. Będziemy znać prawdę. Zrozumiemy, dlaczego tornado przybywa do Arcadia Bay. Użyjemy np. selfie, które zrobiliśmy sobie na lekcji w pierwszym odcinku i cofniemy się w czasie do poniedziałku. W łazience dostaniemy wybór: zabić Nathana lub samemu poświęcić życie. Może też być tak, że skoro znamy rozwiązanie zagadki, to możemy pozwolić Chloe umrzeć.

Mam nadzieję, że komuś będzie się chciało to przeczytać do końca xD A nawet jeśli nie, to piszcie swoje teorie odnośnie czegokolwiek z LiS związanego.

ocenił(a) grę na 9
minik555

Przeczytaj pierwszy komentarz pod tym filmikiem. FAKE, To są nieużyte audio z epizodu 4.

A jeśli chodzi o tą farbę ... to ja w ogóle na to nie zwróciłem uwagi^^ dopiero teraz jak to napisałeś włączyłem jeszcze raz epizod i zonk! rzeczywiście ... Może to mieć jakieś znaczenie ale w sumie nie musi,tak samo jak Whisky w Darkroom, bo przecież Jefferson również może być koneserem dobrego trunku ...

A co do zdjęcia Chloe,zostało już to wyjaśnione^^ Chloe chciała kasę od Nejta,ten jej dosypał coś do soku(?) i obudziła się w jego pokoju.

Odpowiem tylko na pytanie dot. Mp3 nathana z odgłosami wielorybów bo do reszty nie mam pomysłu^^ ehh .. Nate ma niespokojny umysł,ma problemy ze sobą ,i sądze że po prostu odgłosy wielorybów uznaje za kojące^^,pozwalają mu się wyciszyć ... tak przynajmniej to sobie tłumaczę:)

David jest spoko kolesiem ... na swój własny sposób dba o Chloe i Joyce,i z pewnoscią ma na uwadze bezpieczeństwo szkoły^^ i nie lubi tego hipstera Jeffersona:) to chyba zamyka temat Dejvida jako ewentualnego creepera

eee ... do kogo postrzelenia? anyway ... Te ślady przy stodole były świeże,więc ktoś tam był niedawno(no shit Sherlock xD) Pewnie Jefferson albo Nathan bo tylko oni znają numer do bunkru.. bo po co ktoś inny miał by tam przychodzić? ... Sean??

U mnie Frank nie żyje^^... więc jego rola w piątym epku nie będzie zbyt duża.

Tajna teoria?? soudze nie cięzko będzie coś nowego ułozyć:) bo wszystko(hmm) zostało już napisane. i sorki że tak nieestetycznie to wygląda^^ i eee mój mózg ma się dobrze... przynajmniej narazie xD

ocenił(a) grę na 4
minik555

Jeśli chodzi o to zdjęcie naćpanej Chloe to mówi ona o tym pod koniec 1 odcinka

ocenił(a) grę na 10
Tsuyami

Ani Chloe ani Max mają nie zostać ranne :)

Aiden19

Na pewno będzie taką opcja :)

ocenił(a) grę na 10
minik555

Pierwszorzędnie :)

Aiden19

Pricefield co do Franka można go było tylko postrzelić w nogę a to nie oznacza śmierci :D. A chciałbym jeszcze zapytać o to zaznaczone zdjęcie: i.imgur. com/ObBqb52.jpg?1 (usuń spację). Czy to chodzi o tą scenę w pokoju Nathana gdzie grzebaliśmy w jego laptopie?

Strasznie mnie zdziwił ten pomazany kibel w Two Whales. Jest tam wspomniana łania i napis "Fire walk with me" o ile się nie mylę. Sądzę że to chodzi o Max i Chloe które wyjeżdżają z Arcadia Bay i "niszczą je" do końca... Obok widnieje plakat zaginionej. To chyba za dużo jak na jedno miejsce...
Wiem doszukuję się wszystkiego w tej grze xD

minik555

Łazienka Two Whales: oyster.ignimgs. com/mediawiki/apis.ign. com/life-is-strange/9/91/Ep2optionalpic5.jpg (SPACJA!)

Dodatek: youtube. com/watch?v=yq88ItPCNH4 (SPACJA!)

ocenił(a) grę na 9
minik555

Można go było zabić-- youtube. com/watch?v=e004PXXFhME... A co do zdjęcia,to kiepska rozdzielczość... ale z tego co widzę nie jest to kadr z pokóju Nathana(On ma komputer!!/)... xD
A z tym kiblemxD to easter egg. Jeśli się nie mylę, jest to nawiązanie do "Twin Peaks":) i nie szukałbym tu drugiego dna...

ocenił(a) grę na 9
Pricefield

Ciekawostka!!

W pierwszym epizodzie miał byc wybór pomiędzy zostaniem z Warrenem,a odjechaniem z Chloe O.o
i reakcja Chlorki na obie sytuacje:) youtube. com/watch?v=h9dcxi_OrJc

Pricefield

Śmieszy mnie ta animacja xD

W sumie jestem ciekawa ile wyborów nam odebrano : D... Serio... fajnie jakbyy ktos kiedys wrzucił jako ciekawostke... KTO WIE!.. MOŻE! MOŻE!! moglismy tuo!
https://www.youtube.com/watch?v=U4aawe3VRDI

I za nim zaczniesz cos tworzyc ; p.. tak wiem ze to przeróbka.

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

Ej, ale to przecie przerupka! O.o słychać że ktuś tam majstrował przy tym ... ----_----
jusz nie bede...

Jak znajdę coś w tych klimatach to wrzucę(mam na myśli odrzucone wybory a nie jakieś zoboczne "coś":))

Pricefield

o.o zboczone coś.. ale jak sie podjarales tym xxx.. to csiii csii... : P

Poszukaj poszukaj.. ogólnie jesli mzoesz to wrzucaj tu wszyszko co znajdziesz na temat LIS XD....wszyszko o.o

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

Chciałabyś. xD HA!

Wszyszko? to masz ---redbubble. com/shop/life+is+strange+t-shirts?ref=shop_product_refinement
duży wybór,ALE ... przeklinte dolary... ... sou nawet torby kobiece!!
xDDD

ocenił(a) grę na 10
Sobiem

Nie wiem czym się to różni. :O
Co zostawiła Max. Wiele osób chciało uratować Warrena.
W 4 epku moglibyśmy zabić Jeffa, ale nieee usunęli to. :<

Tsuyami

Są delikatne róznice ale mam wrażenie, ze sa to po prostu dwie wersje tej samej animacji tzn... jedna to wczesne stadium, a druga to ta końcowa.. nieee wiem : D przyjże się kiedyś
Moglibyśmy? XDDDDDD Serio? XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

ocenił(a) grę na 10
Sobiem

http:/ /m. youtube. com/watch ?v=M 1b8P-sgwAY ( usuń spacje ) rozwalił mn moment z Jeffersonem Haha XD

ocenił(a) grę na 10
Sobiem

Nie czepiaj się późno było. Ja ci błędów nie wytykam. :P

Tsuyami

wut : P.. A śmiało wytykaj : DD

Po za tym nie wytknęłam ci błędu XDD tylko pierwszy raz o takiej mozliwosci przeczytalam XDDD liczylam raczej na rozwinięcie tej myśli ; P

ocenił(a) grę na 10
Sobiem

A co tu rozwijać? Miało być tak, że możesz go zabić, albo zadzwonić na policję. Potem być na junkyard.

Tsuyami

Jezu...
Włascie chociazby coś takiego napisać -bo tego nie okreslileś.

ocenił(a) grę na 10
Sobiem

To piszę zanim 4 odcinek wyszedł, to po imprezie miały być te dwa wybory, ale widocznie to zmienili już w becie.

ocenił(a) grę na 10
Nikelaine

Przypomniała mi sie sytuacja z 4 epizodu, jak Max rozmawia z Samuelem, i on mówi "Ktoś kontroluje to wszystko" (pomór wielorybów, zdychające ptaki itd). Mam wrażenie że ktoś (Nathan?) potrafi kontrolować pogodę, i to on wywoła tornado, tak jak te płatki śniegu(kiedy zaczęły padać, nie był jakoś tym zdziwiony czy przejęty). A Max ma te wizje, bo osoby z tymi "mocami" są jakoś połączone więzią, o której istnieniu nie wiedzą (Max i Nathan). Mam na mysli to, że Nathan wyobraził sobie jak chciałby zniszczyć miasteczko AB, i to było w czasie lekcji, gdzie Max miała pierwszą wizję.

Jak sądzicie? :D

ocenił(a) grę na 9
Aiden19

Z Tobangą jest coś na rzeczy ... Samuel chowa tam ptaki... Nathan chciał ją ukraść xD myślę że to ta rzecz odpowiada w jakiś sposób za moc Max i wizję Nejta i możliwe że również za pogodę. Pani Grant mówiła że ta statua jest powiązana z duchami ,czy cuś takiego, a motyl w toalecie własnie był duchowym motylem który obdarzył(?) mocą Max.

To tylko takie przemyślenie... twoja teoria wygląda ciekawej!

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

Wpadłem na nią w 4 epizodzie :) mogę rozwinąć ją

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

Nathan był wściekły po tym jak go Chloe chciała obedrzeć z kasy (ona sama o tym mówi) :), to on sie wściekł i tą wizję stworzył w swojej głowie, nie wiedząc że Max dostanie umiejętność cofania czasu. W skrócie Nathan "wywołuje" pogodę adekwatną do swojego humoru. Może to tłumaczyłoby te leki, które on bierze...one jakoś blokują jego moc czy coś (o ile ją ma). Na dodatek swoim humorem potrafi zabić te wieloryby, nwm jak by to dokładniej wyglądało. A Max dostała moc albo od Rachel, tej Tobangi, albo od...Samuela. Gość jest strasznie tajemniczy i on coś o tych duchach chyba wie

ocenił(a) grę na 9
Aiden19

Dobra teoria! Do Samuelda, Tobalangi i Raqel dorzuciłbym jeszcze Latarnie...od niej wszystko się zaczęło(koszmar) i może być związana z tym całym szitem... i ciekawi mnie też skąd Nate ma te wizje(załóżmy że ma)... może je "dostał" tak jak Max albo są to jakieś zakłocenia...ehh nie wiem...blehh...

ocenił(a) grę na 9
Pricefield

#Offtop :)

xDDDx69
www.youtube. com/watch?v=y-1CUBEEuIA

Chlorka biegająca po lesie ... xD ;
www.youtube. com/watch?v=1wKBs-JDrDU

Uoou ... ciekawe ... ale ... trochę niepokojouce! ... : I
twitter. com/luc_baghadoust/status/636265551233466368

Ciekawe jaka decyzja wpływa na obecność selfie Max w pokoju Nate'a ... ;
imgur. com/a/xDkKS

LMAO:) ;
i.imgur. com/j122uHh.jpg?1

Genialny art! ;
pp.vk. me/c624723/v624723936/3fb9a/r5hfqu5HBmk.jpg

Pricefield

; P
Selfie w pokoju Nate'a pojawiaa sie jeśli Max oskarży go o posiadanie broni. I nie wiem czy wplywu na to nie ma negatywna syt z Victorią i oskarżenie Nate'a u dyrektora po raz drugi. Ale wątpie ; P bo udokumentowaną wycieczke nate'a do naszego pokoju mamy po pierwszym oskarżeniu.

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

Nie wiem czy to prawda, to tylko teoria, ale no trochę kupy sie ona trzyma :)

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

Co do teorii, tu znalazłem jedną, która mówi że Warren mógł byc naćpany
https ://www.youtube.com/watch?v=f_vvqkr4CO0

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

Tak spoza tematu teorii, to ta gra mi tak sie podoba, że amatorski film zrobiłem :P xD

ocenił(a) grę na 9
Aiden19

Dawaj go!

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

Amatorszczyzna, takie streszczenie :P

ocenił(a) grę na 10
Aiden19

https ://www.youtube.com/watch?v=gze1RLeCw_o

W zamyśle to ma wyglądać tak, że Max gra na gitarze i wspomina sceny inne :)

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

Zatkało pewnie, że film słaby? :D

ocenił(a) grę na 9
Aiden19

Nah,po prostu byłem zajęty czymś innym ;P a filmik fajnie zmontowany,dobry dobór muzyki,mimo że nie moje klimaty.Jest dobrze! tylko trochę mało wyświetleń xD

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

Wiesz, ja filmiki robię w wolnym czasie tylko. A mało wyświetleń bo mam niepromowane konto :)

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

Napewno zrobię z piątego epizodu jeszcze coś

ocenił(a) grę na 9
Aiden19

A dlaczego nie zrobisz takiego mixu ze wszytkich czterech epków? jakbyś to kreatywnie zmajstrował to wyszłoby zaebiście :)

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

Uwierz mi, z tej gry jeszcze coś zrobię :)

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

Ale żeby zrobić coś bardziej extra, to musze mieć wenę :). Jak będę miał pomysł to zrobię

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

Ale ta piosenka trochę mi nie pasowała, teraz zmieniłem to :P na lepsza nutę, która bardziej pasuje do tej gry

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

Kupiłem sobie wczoraj książkę "Papierowe miasta". Zakochani, dziewczyna znika i zostawia chłopakowi wskazówki, ogólnie polecam, bardzo fajna :D

ocenił(a) grę na 9
Aiden19

Oglądałem film :) ciekawy...ale w końcu ksiązka to jednak ksiązka! na Lubimyczytać jest wysoka ocena więc się zastanowię nad kupnem(uwielbiam czytać) :D

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

:D Tak jak ja

Nikelaine

W ogóle ktokolwiek wcześniej XD (jesli tak to sorkaa) zauważył w jakiej koszulce była Max w czwartym epie?

Zakładajac, że motyl rzeczywiscie symbolizuje Chloe XDD to ten motylek na koszulce Max jest roczej martwy... ROZUMIECI!E?!? przeepoowieedniaaa... No cóż zmierzam raczej do tego, że jest to raczej ciekawostka xD aniżeli jakakolwiek teoria.. NO ALE może ktoś nie ogarnął i bedzie mioł tera takie WOOOTA?!?!? Wątpie XD

W każdym bądź razie ta koszulka przykuła moją uwagę : p juz na samym początku (w sumie nie początku XD epka) bo odstawała od tych, które miała wczesniej na sobie Max... A podsumujmy
Epizod pirwszy - różowy wstępniak, Jane - nie mam pojecia jak to interpretowac aczkolwiek zawsze kojarzylo mi się to z niepewnoscią i samotnością oraz statycznością - taka troche max bez mocy XD - nie wiem nie bijcie mnie, jesli kto ma jakiee pomysly śmiało.
Epizod drugi/trzeci - znowu łania ale tym razem żwawsza? Odbiega od pierwszej koszulki, przedstawia to samo zwierze.. tą samą osobę ale w inny sposób czyli... ta sama max ale jednak inna ... pewniejsza siebie i inne tego typu sprawy
Epizod trzeci - ciuchy rachel, dziwnym trafem akurat w tym epie dowiadujemy sie więęcej o rachel ; P o wiele więcej, co prawda to takie dosc naciągane... NO ALE!
Epizod czwarty - martwy motyl... no nie każcie mi tego tlumaczyc

Oczywiscie cały pomysł z symboliką ubrań jest umm.. lekko słaby jednak warto wziac to pod uwagę... Tylko Max przez cały czas trwania gry zmienia swoje ubranie, no przynajmniej koszulke XD - pomijajac alternatywna rzeczywistosc. No chyba, że coś przeoczyłam bleh.
PS.
No przepraszam jeszcze Victoria xDD ale to juz raczej mus fabularny - a i tak po za kolorystyką nie za bardzo się cokolwiek zmieniło.

Sobiem

Hmm chociaz kolory Victorii tez moznai nterpretowac - jako nastawienie wobec Max xD.. i tutaj prosze o poprawki.. jesli sie nie mylę, a na prawde jjuz troche minelo odkad gralam xD
- czarna : cóz raczej postrzeganie Max jako kogoś niższego stanu, gorszego i raczej traktowanie jej jako szarej nic nieznaczącej Masy... no czerń xD coś niezauważalnego
-czerwona: wściekłość, co i tak jest zależne od wyboru podjętego w pierwsyzm epizodzie aczkolowiek w drugim Victoria i tak daje upust swej irytacji i pogardy wobec Max.
-biała: peace... Max PEACE.. i tu też zalezy od decyzji podjetych wczesniej fakt.. Aczkolwiek Victoria raczej chciałaby życ z Max w zgodzie i tylem

Sobiem

No i ten przeklęty Warren xD.. boze.. teorio nie idź sie jebuać.. tzn to nie wyklucza akurat tej opcji z Max.. a jego ciuchy tez mozna dwojako interpretować o.o

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

Ależ zakręcuiła O.O

I serio? Interpretacja tego całego szitu, za pomocą odzieży? xDD tylko kobieta mogła wymyslić cuś takiego xD no ale w sumie jest to naprawdę ciekawe i jest o czym myśleć!

Do tegoż coś napisała dodam dwie "ciekawostki" :)

Ep1. Koszula z Łanią "Jane" mhmm ... w Ameryce "Jane Doe" to nazwa zastępcza dla kobiet ,ktorych tożsamość nie jest znana, celowo ukrywana ... albo oznacza nazwę dla niezydentyfikowanego martwego ciała...
Ep3. wybór na koszuli Max jest dosyć ciekawy ... Ćma na koszulce znana jest jako Acherontia atropos. W Europie były one traktowane jako zwiastuny wojny, śmierci i zarazy. Ich wygląd był uważany za zły omen.
Później to rozpiszę .. .chyba:)
Ps,
A Chloe nie zmienia koszulki? bo mi się wydaję ze tak...

Pricefield

NIe zakręciłam ; P .. wyjatkowo nie

Jane - cóż max była taką Jane Doe ; p

*ep 4 ; p... Hmm to ułatwia nawet interpretacje.

Hmmm widzisz jakie niedociągniecia? Interpretujcie interpretujcie xP i uzupelniajcie luki bom moja teoria jest niedorobiona i ma mnóóstwo niedociagnieć.. bleh bleh