Jestem fanem tego typu brudnych rajdów. ograłem kilka gier, oglądam w tv tego typu rajdy itp.
Oczywiście musiałem nabyć tę grę.
co mogę powiedzieć.
Gra rzeczywiście sprawia wrażenie całkiem dobrej.
Tereny wyglądają całkiem ładnie, wozy też.
Tylko co jest nie tak.
Ano kilka rzeczy.
Po 1 - często idzie się zgubić w terenie bo oznaczenia barierek są o kant du.py rozbić
Po 2 - Samochody pomimo iż ładne z wyglądu są kretyńskie w mechanice.
Często jest tak że weźmiecie wozik pod wzgl specyfikacji (przyspieszenie, moment obrotowy, pok. wzniesień - co jest dość istotne) i co ?
I gów.no. Ten pieprz.ony traktor wlecze się jak żółw nawet na prostym terenie.
Gdzie jest to przyspieszenie, gdzie to pokonywanie wzniesień, gdzie kur.wa się pytam.
A w du.pie a gdzie, taka powinna być odp.
Większość wozów jest warta tyle co nic.
I nie, to nie przez styl jazdy, że ja jechać nie potrafię czy coś, zaczyna się wyścig i zanim ten słoń się ruszy ja już jestem 7/10 a przy pierwszym lepszym wzniesieniu mogę zapomnieć o wygranej.
Bierzecie sobie jakiegoś wranglera z prawie maksymalnym przyspieszeniem, obrotem i pokonywaniem wzniesień 8/10 (liczę mniej więcej punktowo) fakt że w takim przypadku kuleje zwrotność, ale trudno, coś za coś. to wkońcu nie są wyścigi nascar bym zakręty na ręcznym brał.
Zaczynacie jechać. I strzał w ryj. To wasze wymarzone autko ledwo się rusza, ma takie obroty silnika przy wzniesieniach że aż dziw że nie wybuchnie, a te wzniesienia bierze tak jakby chciał a nie mógł. w mig jesteście na ostatnim miejscu.
Czy to jest kur.wa normalne.
Dobra, możecie powiedzieć - ale masz wciągarkę.
No mam, ale często jest tak że wciągarka sobie albo nie radzi, albo wgl nie można jej użyć.
Dobra, to nie są wyścigi polegające na szybkości, tylko na mocy, ale kurna no, tutaj wgl tej mocy nie widać po wozie jaki prowadzę.
Po 3 - visual screen. tam gdzie tuningujecie wóz. na tej wizualce zmienia się tylko i jedynie lakier (o zgrozo, zawsze tylko 2 wybory lakieru, toż to rozpusta). no kur.wa to aż takie trudne było dać wizualną zmianę opon i zawieszenia???
Zmieniacie opony na jakieś odpowiednie do terenu, zawieszenie, wychodzicie do specyfikacji wozu i nic. Tylko lakier uległ zmianie i statystyki, które wnioskują o zmianach technicznych.
Nie widać by miał inne opony, zawieszenie...
No dobra, czepiam się, detal.
Ale kurna zmieniam coś co jednak niczym lakier jest widoczne i tego nie widać ? no brawo.
Istnieje wiele innych gier, które jakoś obsługują tę detaliczną technikę. Jakoś tam się dało...
Po 4 - gra oszukuje.
Oszukuje w ten sposób iż na "przejeździe ducha" widzę jak wymija mnie gościu z gorszym wozem. Toż to kurna niemożliwe. Wcześniej ja miałem taki wózek i ten czołg sobie nie radził z terenem ale jak komp jedzie to łyka teren że hej.
To co on kurna ma, mln koni pod maską ?
zasilanie kryptonem?
a może Freda Flinstona pod maską który wbiega ciągnąc wóz za sobą?
Du.pa prawda. Często jest tak, że żółwi czołg bierze cię na jakimś koksowym wzniesieniu jak szmatę, pomimo iż masz 100% lepsze auto.
I nie to, że utknąłeś w tym momencie w dziurze i nie możesz się ruszyć, po prostu TY nie możesz sobie poradzić z wniesieniem, patrzysz a tu duch śmiga koło cb choćby bez wciągarki.
Ok, zjeżdżam i spróbuję obrać tę trasę co on i co ? i jajco.
Po 5 -Cały ten samouczek, tu włącz dyferencja tu wyłącz, tu obniż ciśnienie (błoto, woda) tu zwiększ (kamienie itp) jest też nie do końca poprawny.
Np. sprawdziłem jak się sprawdzi niskie ciśnienie w kołach na skały, śmiga jeszcze lepiej niż z dużym, gdzie powinno trzymać wóz lepiej na skałach a nie dawać mu się ślizgać. ehh...
I to mniej więcej tyle.
Aha, wspomnę jeszcze o wozie który radzi sobie prawie wszędzie - to wszelkie crawlery (nie każde, ale większość). One mają po prostu dobrego kopa i tam gdzie inni ugrzęzną w błocie, wodzie wy śmigacie zygzakiem (najlepsza technika pokonywania każdego trudnego terenu, woda , błoto, kamienie, to właśnie śmiganie zygzakiem, gdzie zmniejszacie opór wywieranego otoczenia na wasz złom) i macie wszystko gdzieś. tak samo ze skałami, crawlery po prostu na nie wskakują i jest miodzio. mniej więcej.
(radzę polubić ten model bestii 4X4)
Także ostateczny werdykt.
Gra jest ładna i rzeczywiście dla fanów tego typu sportów może się podobać, ale ma pełno błędów, niedociągnięć itp.
Ale osobiście polecam bardziej MOTORM4X.
Jest lepiej moim zdaniem wykonane, mamy zniszczenia itp
Może mniejszą fizykę otoczenia, grafikę i te dziadoskie wyścigi, ale gra się bardziej przyjemniej.