PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=791585}
5,9 125  ocen
5,9 10 1 125
Somerville
powrót do forum gry Somerville

Przyzwoita gra przygodowa z elementami akcji. Tutaj nie ma walki, tylko w głównej mierze mamy do czynienia z prostymi łamigłówkami. Nasz bohater zyskuje moce, dzięki którym potrafi zmieniać właściwości obcej materii w jakby stan ciekły i z czasem w stan trwały. Kombinując nimi utorujemy drogę do naszej żony i dziecka, unikając od czasu do czasu wrogów.

Czytając opinie o skopanym sterowaniu zastanawiam się, czy grałem w tę samą grę. Rzadko grywam na padzie, ale nie miałem żadnych problemów ze sterowaniem postacią. Bez problemu ustawiałem się tam gdzie trzeba. Jak dla mnie sterowanie jest OK. Natomiast zgodzę się z głosami, że gra sporadycznie przycina oraz postać potrafi zaciąć się na przedmiotach, przez co musiałem dwa razy wyjść do menu i zacząć grę na ostatnim zapisie. Na szczęście gra zapisuje się bardzo często. Jeśli zginiemy, to ponowna rozgrywka zaczyna się niemal w tym samym miejscu lub niewiele wcześniej.

Graficznie jest stylowa. Kolory skąpane w szarościach nadawały klimatu i ponurej atmosfery. Muzyka również stoi na bardzo dobrym poziomie.

Fabularnie jedynie mam zastrzeżenia do zakończenia, bo trudno domyślić się, że jest ich kilka i opierają się na grze świateł, którą możemy zaobserwować podczas naszej wędrówki, gdy towarzyszą nam te obce kule czy jak to tam się nazywa. Natomiast w trakcie rozgrywki gra ma dwa momenty, o których można napisać, że mnie w jakimś stopniu poruszyły. Jednak brakowało czasami nakierowania na to, do czego zmierzamy, bo jednak głównym celem było odszukanie rodziny, to jednak szliśmy przed siebie bez wiedzy, czy nawet szczątkowej informacji o miejscu, gdzie moglibyśmy ich znaleźć. Po prostu z czasem tam trafiamy i ponownie wyruszamy, nie znając celu naszej wędrówki. Możemy się jedynie domyślać.

Ostatecznie gra mi się nawet spodobała. Te niecałe 3 godziny spędziłem całkiem dobrze. Sadzę, że jeszcze większa długość gry mogłaby jej zaszkodzić, szczególnie, że już pod koniec twórcy nieco ją przedłużali, więc czas rozgrywki jest idealny. Oczywiście nie jest to gra za cenę w oficjalnej dystrybucji, bardziej za jej połowę lub do ogrania właśnie w gamepassie.