PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=614227}

Testament Sherlocka Holmesa

The Testament of Sherlock Holmes
2012
7,7 970  ocen
7,7 10 1 970
Testament Sherlocka Holmesa
powrót do forum gry Testament Sherlocka Holmesa

Gra jest naprawdę dobra trzyma poziom i klimat poprzednich części.Kiedy już zacząłem
grać nie mogłem się oderwać.Fajna intryga.I mechanika gry też niczego sobie.Warto zagrać
nie zawiodłem się.

moviemaster2001

A ja się zawiodłem, bo krótkie to jak cholera. Dokonujemy tylko 3 dedukcji tablicowych (+1 obrazkowa), samych logicznych zagadek trochę mało... No ale poza tym to gra doskonała. Sherlock jest tak przekonujący, że pewien zwrot akcji po połowie gry dosłownie uderza w twarz gracza. Do tego świetne głosy (ok, The Rat Killer jest tragiczny... główny przeciwnik również słabiutki) i doskonała animacja. Umożliwienie grania w 3 trybach jest rozwiązaniem potwornie ciekawym i dającym radość każdemu (FPP, TPP i klasyczne sterowanie P&C) osobiście grałem wyłącznie na FPP, żeby lepiej się rozglądać i czuć przygodę.

Jak na tak zaawansowanego logika i pragmatyka jak Holmes gra nie stawia nam tutaj zagadek rodem z Syberii (sławne: trójkąt + kwadrat daje ogień).

Geohound

Co masz na myśli przez ostatnie zdanie ? Że Syberia jest trudniejszą grą ? Pytam, bo nie grałem jeszcze w Syberię a szukam trudnych przygodówek.

pablo12000

Syberia (jedynka i dwójka) była przez długi czas synonimem cholernie trudnej i nielogicznej przygodówki. Wspomniana przeze mnie zagadka o ogniu to tylko taki przerysowany przykład. Ogólnie przygodówki od Benoit Sokala takie są. Dawniej przy Syberii się wymęczyłem potwornie. Tak czy siak ma ona świat, który trzeba lubić, żeby się nie zmęczyć - ruchome zabawki, mamuty, trochę irytujące niektóre postacie... No ale nie można jej pominąć jeśli się przepada za przygodówkami.

Geohound

Dzięki za odpowiedź. W takim razie muszę znaleźć tą grę i spróbować :]

pablo12000

Amerzone (1999)
Syberia (gra komputerowa) (2002)
Syberia II (2004)
Paradise (2006)
Last King of Africa (2008) (Wersja Paradise na Nintendo DS)
Sinking Island (2007)
Nikopol: Secrets of the Immortals (2008)
Aquarica (2011) (w produkcji)
Syberia III (2012) (w produkcji)

To są gry Sokala. Osobiście grałem tylko w obie Syberie, Paradise i Sinking Island - ta ostatnia to świetny detektywistyczny kryminał i co ciekawe - ma dwa stopnie trudności. Musisz szybko myśleć, bo każdego dnia tytułowa wyspa zostaje bardziej zalana wodą.

Geohound

Dzięki. Zacznę od Sinking Island bo interesują mnie kryminały. "Nikopol: Secrets of the Immortals (2008)" wygląda na powiązane z filmem "Immortal - Kobieta pułapka" więc też spróbuję zagrać. Jeszcze raz wielkie dzięki :]

Geohound

Można ;) Ja uwielbiam przygodówki, ale Syberii zwyczajnie nie trawię, mimo przepięknej oprawy audiowizualnej i niebanalnej historii. Dla mnie ta gra jest nudna jak flaki z olejem.

Grałem w sporo przygodówek, tytuł najlepszej nadałbym "Day of the Tentacle". Przygodówka bezbłędna, wciągająca i zabawna do bólu.