PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=678718}
7,3 3,6 tys. ocen
7,3 10 1 3577
Zaginięcie Ethana Cartera
powrót do forum gry Zaginięcie Ethana Cartera

Za mało Lovecrafta...
...za krótki wątek fabularny...
...zbyt proste zagadki.
Bardzo liczyłem na tę produkcje,zwłaszcza w kontekst H.P.L. niestety jedynym wątkiem w którym można dopatrzeć się nawiązań do prozy samotnika z Providence jest ''przygoda'' w kopalni.
Grafika jest na wysokim poziomie,muzyka także,ale w moim odczuciu wymienione wyżej minusy kładą grę na łopatki.
To jednak jedynie moje subiektywne odczucie.

ocenił(a) grę na 7
Choronzon

Niezbyt to uczciwe, oceniać grę, porównując ją z tym, czego się spodziewałeś. A że jest krótka – pograj sobie w Portala, to przekonasz się, jak małym minusem dla dobrej gry jest długość.

ocenił(a) grę na 6
Alex2422

Cóż,skoro to nie uczciwe,że gra zawiodła moje oczekiwania,to niech tak będzie.

ocenił(a) grę na 7
Choronzon

Jakoś nie pamiętam, żeby w trailerach było napisane coś w stylu "WSZYSTKO JAK W OPOWIADANIACH LOVECRAFTA!!!". To, że wszyscy porównują tę grę do nich, nic jeszcze nie znaczy.

Choronzon

Szkoda że nowego Sherlocka nie postawili na tym silniku, gdyby połączyć te dwie gry dostalibyśmy przygodówkę idelną, tylko trzeba by dorzucić nieco trudniejsze wyzwania intelektualne, a tak po obydwu grach czuje ogromny niedosyt : - (

ocenił(a) grę na 8
Choronzon

Rozumiem Twoje zarzuty, z tą długością się zgadzam. Lecz Lovecrafta było tu wystarczajaco, poza tym to raczej hołd dla weird fiction ogólnie, niż do samego HPL. Wiemy po finale, że wszystko było wytworem wyobraźni - i to mi pasuje, bo gdyby mieli szukać typowo lovecraftowskiego rozwiazania sprawy morskiej istoty, to dziekuje bardzo, raczej polegliby.

ocenił(a) grę na 6
laxman

Jeżeli lubisz Lovecrafta polecam dwa filmy oparte na opowiadaniu ''Kolor z przestworzy'',1. Die Farbe (2010) http://www.filmweb.pl/film/Die+Farbe-2010-672110 ,.... drugi już dość dyskusyjny choć dobry ale trzeba lubić twórczość Ivan'a Zuccon, film pt.Colour from the Dark (2008) http://www.filmweb.pl/film/Colour+from+the+Dark-2008-528581

ocenił(a) grę na 8
Choronzon

Nie znam tch filmów, nie wiem czy chcę oglądać ekranizacje HPL:). Wątpię, aby kino potrafilo sobie zn imi poradzić, dzięki za linki

ocenił(a) grę na 6
laxman

Nie ma sprawy,ja także wole czytać powieści Mistrza a najlepiej w oryginale.

użytkownik usunięty
Choronzon

Trzeba trochę odpuścić tej grze :) jest to pierwszy tytuł nowo utworzonego zespołu The Astronauts. Moim zdaniem jak na grę niezależną jest bardzo dobra a że nie miałem wcześniej styczności z czymkolwiek choćby podobnym jestem zachwycony!

Fakt że długość to jej ogromny minus ale zwróćmy uwagę na cenę :) 80 zł a gdzieniegdzie można dorwać po przecenach nawet poniżej 50 zł to chyba przekłada się na długość tego tytułu. Twórcy potraktowali nas serio nie żądając 100 lub 120 za ten tytuł.

ocenił(a) grę na 7
Choronzon

Racja.
Sama fabuła jest interesująca, grafika wygląda bardzo ładnie, ale niestety sam gameplay nie porywa. Kiedy postać biega nie odczuwa zmęczenia i ma się to wrażenie jakby fruwała w powietrzu. Zagadki są za łatwe i dość dziwne. Nasz bohater nie ma żadnego dziennika żeby w razie czego do niego zerknąć, świat jest strasznie mały i zbyt wiele się zrobić nie da. Cała masa niewidzialnych ścian. Przy zagadce z przejściem na drugi brzeg trzeba zakręcić kurek bo bohater nie może nawet umoczyć nóg. Z jednej strony fajnie że gra pozwala na swobodne odkrywanie tajemnic i nie prowadzi nas za rączkę, ale jeśli ktoś robi coś nie po kolei to czasami można czegoś nie skojarzyć. Jak na przygodówkę to trochę się zawiodłam no ale co zrobić. Gdzieś czytałam jakąś opinię gracza, który myślał że to nie jest gra tylko jakaś prezentacja silnika graficznego. Ciężko się z tym nie zgodzić.