PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=712573}

Łotr 1. Gwiezdne wojny - historie

Rogue One: A Star Wars Story
2016
7,4 168 tys. ocen
7,4 10 1 168180
7,1 58 krytyków
Łotr 1. Gwiezdne wojny - historie
powrót do forum filmu Łotr 1. Gwiezdne wojny - historie

Według mnie zaraz po Imperium kontratakuje i Powrót Jedi najlepsza odsłona Star Wars. Ode mnie 8.5/10. Polecam.

rafi_fw

Nowa nadzieja mówisz gorsza ;)?.

ocenił(a) film na 8
obleh

Owszem. Nowa nadzieja nie podobała mi się tak bardzo jak Łotr 1. Najbardziej mi się w niej nie podobał trochę zbyt infantylny klimat oraz rozczarowujący pojedynek między Obi-Wanem a Vaderem. W kolejnych częściach starej trylogii zostało to lepiej rozwiązane.

rafi_fw

Jak dla mnie Epizod 4 to prawdziwa moc. Wypowiedź Kenobiego wręczającego miecz Skywalkerowi daje mi więcej satysfakcji niż wygibasy niewidomego karateki , rodem ze "Ślepej furii" i powtarzana przez niego do znudzenia modlitwa do mocy. A cyfrowy imperialny przywódca to już było przegięcie, nie do przyjęcia.

ocenił(a) film na 8
obleh

Cóż, co do tego karateki to się zgadzam, też mnie zaczął irytować, gdy zaczął powtarzać cały czas jedną i tą samą formułkę. Jednak co do cyfrowo wygenerowanego Tarkina to dopiero po seansie dowiedziałem się, że nie gra go prawdziwy aktor. Jak dla mnie wyglądał bardzo realistycznie.

rafi_fw

Tarkina należało po prostu kręcić plecami do kamery. Prosta sprawa i zachowany dobry smak.

ocenił(a) film na 8
obleh

Zapewne byłoby to lepsze wyjście, ale jak już pisałem w jego przypadku nie zauważyłem żadnej różnicy między twarzą prawdziwą a animowaną. Może się dobrze nie przypatrzyłem albo wzrok już nie ten.

rafi_fw

Tylko raz nabrałem się na cyfrowego aktora, a był to Oliver Reed w "Gladiatorze".

rafi_fw

Dwie najlepsze części Star wars i to zdecydowanie bez cienia wątpliwości to V i IV epizod.
Powrót Jedi z misiami Ewokami przecież jest mniej ceniony i wyśmiewany z powodu nich.
Co do Łotr 1 to najlepsze star wars od czasu zakończenia starej trylogii. Zaskoczenie na plus.

1) Imperium kontratakuje 1980 - 10/10 ...imdb 8,8
2) Nowa nadzieja 1977 - 10/10 ...imdb 8,7 - 6 oskarów
3) Powrót Jedi 1983 - 9/10 ...imdb 8,4
4) Łotr 1 2016 - naciągane 9/10 póki co, bo waham się nad 8 ..imdb 8,3 (tu ocenka jeszcze spadnie)
5) Zemsta Sithów 2005 - 8/10 ...imdb 7,6
6) Przebudzenie mocy 2015 - 8/10 ...imdb 8,2
7) Mroczne widmo 1999 - 6/10 ...imdb 6,5
8) Atak klonów 2002 - 6/10 ...imdb 6,7

ocenił(a) film na 8
returner

U mnie lista wygląda nieco inaczej:

1) Imperium kontratakuje - 9/10
2) Powrót Jedi - 9/10
3) Łotr 1 - 8.5/10
4) Nowa nadzieja - 8/10
5) Zemsta Sithów - 8/10
6) Atak klonów - 7/10
7) Mroczne widmo- 7/10

Co do Przebudzenia mocy to jeszcze nie obejrzałem. Jeśli chodzi o miejsce Ataku klonów to jest wyżej od Mrocznego widma, gdyż w mojej opinii połączenie małego Anakina i Jar Jar-a w epizodzie I jest jeszcze gorsze od romansu między Padme a Anakinem w epizodzie II.

rafi_fw

Dla mnie mroczne widmo ma jeden wielki plus -
walka z Darth Maulem na miecze świetlne przy ścieżce Duel of the Fates.
Z trylogii prequeli dla mnie ta scena walk na miecze świetlne to był nr 1 - popis audiowizualny, choreografia.
Ze starej trylogii ta z Imperium kontratakuje Vader vs Luke ich pierwsze spotkanie :)

Nie przypadły mi do gustu walki na miecze świetlne w II i III epizodzie. Szybko i sztucznie, bez klimatu.
To już VII epizod przebudzenie mocy bardziej przypomina walki ze starej trylogii i Mrocznego widma.

ocenił(a) film na 8
returner

Zgadzam się co do walki między Obi-Wanem i Qui-Gonem a Maulem - była to jedna z moich ulubionych walk nowej trylogii i stawiam ją na równi z pojedynkiem na Mustafarze, do dziś nie mogę się zdecydować, która była lepsza. Jeśli chodzi o starą trylogię to jesteśmy w pełni zgodni- pierwszy pojedynek Luka z Vaderem jest w niej najlepszy. Jeśli chodzi o nową trylogię to rozczarowałem się jedynie podczas walki Obi-Wana z Greviousem - po generale spodziewałem się większych umiejętności w walce mieczem, przecież był jednym z najskuteczniejszych zabójców Jedi w tamtym okresie. Reszta walk w ep. I II i III była w mojej opinii po prostu całkiem dobra.

ocenił(a) film na 9
rafi_fw

No własnie, pierwsza walka Vader vs Luke była świetna jak na tamte czasy. Bardzo dobrze zrealizowana, dynamiczna, z fajną choreografią. Dlatego boli mnie to, że w VI była dużo słabsza, to naprawdę mogło być epickie starcie, ostatni pojedynek Vadera, walka ojca z synem o odkupienie. Niestety panowie ruszają się jak kłody, zwłaszcza Luke w swoim szale, stawia takie kroczki, ciągnie tą noge za sobą i robi takiego szpagata, że aż to komicznie wygląda :/
Pojedynek z Maulem to nr 1 wśród filmowych pojedynków. Epicka walka, z niesamowitymi popisami Dartha plus ten dualsaber. Wlka Obi Wana z Anakinem fajna do czasu, aż zaczęli się dusić, kopać i okładać pięściami. Za to finał w wykonaniu Kenobiego majstersztyk, wygibasy i brawura zrobiły ze Skywalkera kalekę do końca życia.

Kakolukian91

Dla mnie końcowe walki z II i III epizodu to śmieszne wygibasy bez klimatu.
Liczy się otoczka, klimat, moc więc te z Vaderem ze starych części bardziej mnie kupiły.

1) Walka Vader vs Luke z Imperium
2) walka z Maulem w Mroczne widmo
3) Walka Vader vs Luke z Powrót Jedi
4) Walka Kylo Ren vs Rey z Przebudzenia
5) Vader vs Obi wan z Zemsta Sithów
6) Hrabia Dokku vs Yoda z Atak klonów

ocenił(a) film na 8
rafi_fw

Ja daję 8/10. Generalnie film fajny, z pomysłem, dobrze nakręcony i zagrany, klimatem niewiele odstający od części I-VI. Część VII u mnie ma notę 5/10 - nielogiczna, bez pomysłu, beznadziejnie zagrana, zdecydowanie najgorsza część.