PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34397}

Śmierć w Wenecji

Morte a Venezia
1971
6,7 9,8 tys. ocen
6,7 10 1 9831
7,2 24 krytyków
Śmierć w Wenecji
powrót do forum filmu Śmierć w Wenecji

mam wrazenie,ze po latach filmy potwornie sie deaktualizuja! nie czulam "wielkiego" dziela...tez tak myslicie?

użytkownik usunięty
Kinia_29

Przeciwnie, czasem mam uczucie, ze filmy po latach nabierają dopiero pewnego "smaczku". Dla mnie to jeden z najbardziej wzruszających filmów, jakie widziałam i nieodmiennie na końcu muszę się popłakać ;)

Ja również niestety nie czułem. Czułem wszechogarniającą nudę i doskonałe wpisanie się w schemat "arcydzieła", którym ten film został nazwany przez jednego z krytyków. Aczkolwiek warto zaznaczyć, że trochę piasku w klepsydrze się przesypało i może współczesny człowiek nie zawsze jest w stanie zrozumieć przed millenijnych twórców.

użytkownik usunięty
Fiyo

Podejrzewam, ze akurat temu dziełu wpisanie w schemat strasznie zaszkodziło i wszyscy szukają w nim Buka raczy wiedzieć czego :P

ocenił(a) film na 10
Kinia_29

Nie, ja nie miałam takiego wrażenia. Jest to jeden z najpiękniejszych filmów, które widziałam. Chcę nadmienić, że nie czuję się wielką znawczynią filmów i nie roszczę sobie praw do występowania w roli eksperta. Być może sama problematyka filmu (a ty samym i noweli Manna) może wydawać się niektórym zdezaktualizowana, ale jeśli chodzi o jego wykonanie- nie mam zarzutów (mam na myśli zdjęcia, reżyserię, muzykę, montaż i grę- zwłaszcza Bogarde). Rozumiem jednak, że nie wszystkim musi się to podobać.

ocenił(a) film na 9
Kinia_29

że co się zdezaktualizowało? Śmierć? Jak to możliwe? Ciary mnie przechodzą za każdym razem, jak go oglądam.

ocenił(a) film na 10
Kinia_29

No właśnie, osobiście twierdzę, że film nie tylko się nie zdezaktualizował, a wręcz na tle dzisiejszych produkcji lśni coraz mocniejszym blaskiem. Bez wątpienia wytrzymał próbę czasu.