Śmierć w Wenecji

Morte a Venezia
1971
6,7 9,8 tys. ocen
6,7 10 1 9831
7,2 24 krytyków
Śmierć w Wenecji
powrót do forum filmu Śmierć w Wenecji

Śmierć

ocenił(a) film na 8

Wiadomo, że film oparty na opowiadaniu Manna, jest w dużej mierze wierny prozie, zamiast pisarza umieszcza muzyka, ale rozprawy o "Duchu w sztuce" i jego samotne po śmierci żony życie jest podobne. Mnie intrygują dwie rzeczy:
Filmowy von Aschenbach umarł na serce, czy w wyniku zarazy
Czy rzeczywiście czuł tylko platoniczne, czyste, uczucie zafascynowania swoim ideałem piękna i harmonii, jakie uosabiał Tadzio

ocenił(a) film na 6
eccentric1

Ten Aschenbach to prekursor stalkingu, myśli nie miał za czystych, w przeciwnym razie nie upiększał by się jakąś mazią, co później spływała mu z włosów czarnymi strugami.
Moim zdaniem umarł na serce, ale 'dżumowata' atmosfera zestresowała go i dobiła.

ocenił(a) film na 8
sprzataczkaaa

Dobra koncepcja z tym stalkowaniem, tylko z deka spłyca tego niezwykłego muzyka, zauważ jakimi kompozycjami zaowocowała ta fascynacja.

ocenił(a) film na 6
eccentric1

Nie obraź się, ale mimo mojego młodego wieku chyba Cię biję na głowę w unikaniu ściemy, naiwne jest sądzić, że Aschenbach marzył o Tadziu tylko platonicznie, w muzyce zawarł tęsknotę za doskonałością i nieśmiertelnością, ale upieram się, że jego odmładzanie na siłę i łażenia za chłopakiem miało wiele z fizyczności.

ocenił(a) film na 8
sprzataczkaaa

Pójdźmy na kompromis, nawet jak miał nieprzyzwoite myśli to je przekuł w sztukę i zwalczył niskie instynkty. ja mam 31 lat, nie jestem jeszcze taki stary ;)