Śmierć w Wenecji

Morte a Venezia
1971
6,7 9,8 tys. ocen
6,7 10 1 9831
7,2 24 krytyków
Śmierć w Wenecji
powrót do forum filmu Śmierć w Wenecji

...Bez powodu. Przez pierwszą godzinę Gustav chodzi sobie po plaży, po hotelu i gapi się na Tadzia. A przez resztę filmu już tylko chodzi za nim. Fascynacja urodą chłopca jest zrozumiała, ale czemu reżyser nie rozwinął jakoś tej historii. Żeby chociaż porozmawiali. Ale nie, on chodzi, ukrywa się w cieniu, i chodzi za nim cały film. Trudno to wytrzymać.

Ja rozumiem, że to mogło zepsuć to co w tym filmie najważniejsze, czyli piękno. Tak, ten film jest piękny, delikatny, wysmakowany i absolutnie magiczny. Zdjęcia są powolne, przemyślane, plastyczne – świetnie wykorzystano zbliżenia i plany ogólne. Cudnie się na to patrzy i rozkoszuje się tym, w czym pomaga muzyka Mahlera (te dźwięki już zawsze będą inaczej brzmieć!). Ale w formie filmu nudzi to po 15 minutach.

Treści tu praktycznie nie ma – fabuła jest opowiedziana za pomocą spojrzeń i retrospekcji, i składa się w spójną i logiczną opowieść, ale w takiej formie (chodzi głównie o metraż) jest absolutnie nieakceptowalna dla mnie.:( A pojedyncze dialogi są bzdurne – choćby ten pierwszy, o sztuce. Jeden mówi o sztuce tworzonej przez artystę, a drugi o sztuce tworzonej przez naturę. I sobie gadają, jakby mówili o tym samym (drugi manipuluje pierwszym). Bez sensu.

I nie wie, czy oglądałem jakąś dubbingowaną wersję, czy ten film już nakręcono w 5 językach (angielski, francuski, włoski, polski i niemiecki też się na chwilę pojawi)? A jako bonus: najmłodsza galerianka w historii – 6latka w podwiązkach, czysty odjazd.

Takie słabe 5/10.

_Garret_Reza_

Film jest oparty na noweli Tomasza Manna. Może gdybyś przeczytał(a?) może by coś pomogło? Wiesz, bez powodu nic nie ma, zawsze się znajdzie jakiś powód, aby nakręcić film, myślę, że w tym wypadku chodziło o połączenie sztuki i seksu. Trzeba pamiętać, że Mann był homo, a chyba reżyser filmu też.

ocenił(a) film na 5
adammiks

A gdybyś ty przeczytał(a?) więcej z mojej notki, niż pierwsze 9 liter (nie licząc tematu), odpowiedział(a?)byś na temat.

_Garret_Reza_

Jest to film o facecie w łódce który puszczał bolec chłopakom z wybrzeża w filmie "Chłopaki nie płaczą " https://www.youtube.com/watch?v=d0kioDoT9yE