PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=324070}

Życie małżeńskie

Married Life
2007
6,3 3,5 tys. ocen
6,3 10 1 3470
Życie małżeńskie
powrót do forum filmu Życie małżeńskie

Ten film zaskoczył mnie w dość dziwny sposób. Spodziewałem się mało ciekawego obrazu o oklepanej fabule. Dostałe o dziwo ciekawy scenariusz, świetnych aktorów, a do tego klimat filmu jest naprawdę zagadkowy. Film momentami przemienia się w bardzo dramatyczną psycho-dramę, ale dzięki "fikuśnej" narracji film nie nudzi, a czasem przypomina takie ciepłe i milutkie kino. Pośmiać raczej sięnie idzie, bo obraz ten opiera się na niuansach w postaci bohaterów. Ich przeżyciach, przemyśleniach i grze aktorskiej. W tym filmie nie ma słabego aktora, a moją ulubienicą jest oczywiście bezmiennie Rachel McAdams, która przy tak znakomitych i doświadczonych aktorach nie dała się zepchnąć w cień. Czasami mądry i przewrotny, w sposób prosty stawia ważne pytania na temat instytucji małżeństwa, zdrady, śmierci i miłośći.
Polecam, bo nie jest to przesłodzona komedyjka romantyczna, a poważna intryga, podana w bardzo lekkim i przystępnym tonie.

ocenił(a) film na 7
Bialy_Pielgrzym

dokładnie to chciałam napisać!

Konik_2

Ja jestem również tego samego zdania. Również tak jak Wy dałam 7. Najbardziej przypadł mi do gustu właśnie klimat filmu. Czuło się cały czas jakąś taką presję, tajemniczość, może nie magię, ale coś w tym rodzaju. Na pewno w budowaniu napięcia pomagała muzyka, która była na przyzwoitym poziomie. :) Gra aktorów bardzo dobra, wydaje mi się, że cała czwórka pokazała podobne umiejętności. Rachel urzekająca, ale Patricia na pewno nie mniej w tym filmie :) Spodziewałam się czegoś słabszego, ale film wciągnął mnie porządnie i oglądałam z wielkim zainteresowaniem aż do ostatnich sekund. Tak jak napisaliście, mimo ciężkiego tematu, ogląda się go z lekkością. Polecam!

Amnesiiac

Zgadam się z opiniami, nie ma co się powtarzać. Zagadkowy klimat pozostaje do końca. Mnie jednak trochę zawiodła końcówka. Film dobry, aktorzy też, ale moim zdaniem wybrali za młodą aktorkę do pozostałych, nie uważacie ? Uwielbiam Rachel McAdams i to właśnie z jej powodu chciałam zobaczyć ten film... <może byś SPOILER> ale Rachel, mimo że zagrała rewelacyjnie, jest tu 2 razy młodsza od swoich ''kochanków". Nie pasuje mi do tej roli. Może chcieli jakiś powiew młodości wnieść, nie wiem. Nie pasuje i już.

ocenił(a) film na 7
Bialy_Pielgrzym

Jestem tego samego zdania. Zauroczył mnie klimat filmu, aura tajemniczości, gra aktorska i piękna Rachel McAdams, która jak dla mnie, idealnie pasowała do tej roli:)

ocenił(a) film na 1
Bialy_Pielgrzym

Ja mam odmienne zdanie. Wtórna słabizna, utrzymana w konwencji "Gotowych na wszystko", to już było! Do tego marne aktorstwo i do tego Brosnan, który aktorem wcale nie jest..

ocenił(a) film na 7
Bialy_Pielgrzym

ja tez sie mile zaskoczyłam, nie przynudzający, a to juz coś! :) ale rozumiem, że do wielu fanów kina nie przemówił, to jest jedna z tych produkcji, która nie nadaje się dla szerokiego grona odbiorców.
pozdrawiam :)