PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32495}

12 prac Asteriksa

Les douze travaux d'Astérix
1976
7,6 79 tys. ocen
7,6 10 1 78902
7,6 14 krytyków
12 prac Asteriksa
powrót do forum filmu 12 prac Asteriksa

czemu tego nie powtarzają to było bardzo fajne.

ocenił(a) film na 10
xxKasiurkaxx

Masz na myśli telewizję? Publiczna woli dawać durne bloki reklamowe i TV marketowe, a Polszmaty i inne gadziny maja wykupione inne odcinki serii, które w kółko wałkują. Niestety w czasach "bajek filmów 3d" spod znaku Pixar i Dreamworks klasyczna animacja i normalny humor nie ma prawa bytu. Więc lepiej jest puścić kolejną "kultową (znaczy się sławną) animację zamiast porządnego kawałka kina.

Według mnie 12 Prac to najśmieszniejszy i najlepszy ze wszystkich Asteriksów. Na drugim miejscu Wielka Brytania. Na trzecim komiks z Gotami.

Pozdr.

ocenił(a) film na 7
Cypisek_syn_rumcajsa

Wiem, że dość duży jets czas odpowiedzi, ale PULS robił niedawno od napisania mego postu maraton z bajkowymi asterixami.

ocenił(a) film na 10
DreamerDream

No robił.No i dobrze.Wszystko wraca na swoje miejsce.Teraz Asteriks będzie na polsacie i wreszcie doczekaliśmy się powrotu tych filmów.

użytkownik usunięty
Cypisek_syn_rumcajsa

Dla mnie najlepszy z całej serii, na drugim niejscu ten z Kleopatrą, na trzecim ten pierwszy (Asterix Gal), choć został straszliwie zjechany przez krytyków za zbytnią wierność z komiksem (wg nich to była wada).
Późniejsze nie trzymały juz klimatu, były rozwlekłe (ten o Falbali i ten o Ameryce). A ten o Wikingach całkowicie zatracił klimat, autorzy silili się na poważne tematy, np. równouprawnienie kobiet (to, jak były traktowane kobiety Wikingów, było naprawdę chamskie, a nie śmieszne), problem emo (Trendix), telefony komórkowe (Smsix). Jakoś to nie pasowało do poprzednich Asterixów. I jak ktoś zauważył w innym poście, technika komputerowa dobiła ten film. Jak mówił Panoramix w komiksie o Kleopatrze: "Nie, Obeliksie, pozostańmy Galami"!
Przyczyną tego "psucia się" Asteriksów była zapewne śmierć jednego z twórców, Rene Gościnnego.