PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=433913}

2012

2009
6,2 273 tys. ocen
6,2 10 1 273268
4,7 34 krytyków
2012
powrót do forum filmu 2012

Oczywiście film trzymał w napięciu dość dobre efekty specjalne, ucieczka samolotem, wybuch największego wulkanu w świecie, fala w Himalajach.
Widzimy, że niema gwarancji na ocalenie nawet multimilioner wykupujący za 1mlnE zieloną kartę, czy biskupi w Watykanie. Nasz los jest obojętny dla rządzicieli, boją się poinformować nas o klęsce. W Arce młody naukowiec wart jest 20 polityków.
Film nawiązuje także do teorii spiskowych np. morderstwa niewygodnych ludzi - śmierć doktora w tym samym tunelu co Diany (ciekawe czy tez przy 13 filarze i co ona wiedziała). Upadek Obelisku w Paryżu, symbol Iluminatów. Stacja radiowa w Parku Yellowstone, gość ujawniający spiski (taki Alex Jones). No i w końcu potężna tajna baza z Arkami w Chinach (Słyszymy o takich w USA, Rosji, Azji). Jest jeszcze coś dla ludzi interesujących się teoriami o 2012 roku. Czyli przewidywania naukowców jak np. Patryk Geryl, który rozkminił kalendarz Majów, przewidział przebiegunowanie, hiperaktywność słoneczną, przemieszczenie kontynentów, wielka falę na 2km, zatopienie i pojawienie się nowych lądów. A także to, że właśnie Południowa Afryka nie będzie zalana i tam możliwe jest ocalenie (działki w Afryce do nabycia w cenie 10k usd, kontakt na www). Jednak role Patricka odegrał w filmie kto inny. Film jak każdy robiony pod zyski, lecz nie mogę go źle ocenić była nauka, humor, radość, gniew, napięcie, wątpliwość co stanie się po 2012r. Fabuła dość prosta nie mącąca w przesłaniu. Dostałem to na co oczekiwałem, film będzie nudny dla ludzi niezapoznanych z tematem, nie lubiących tego rodzaju filmów, lubiących dostrzegać absurdy, lub nastawionych inaczej.

Ogólnie daje 8.0/10 za film