PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=433913}

2012

2009
6,2 273 tys. ocen
6,2 10 1 273268
4,7 34 krytyków
2012
powrót do forum filmu 2012

Prorok ze mnie czy co?!
Mój wpis z 18 czerwca 2009 r. po obejrzeniu trailera:

"Emmerich i wszystko jasne....
Ten gość serwuje kichę za kichą, papkę popcornową jedną za drugą. A wciąż mi się czka po "10000BC". Pewnikiem część efektów z "Pojutrze" na zasadzie CTRL-C, CTRL-V tylko w ciemniejszych odcieniach. Część z kolei w jakości porównywanej z XBoxem, więc chłopaki nie wyciskali raczej siódmych potów z kart graficznych.
Po trailerze nie wróżę wysokich not. Efekty specjalne same dla siebie, dużo, głośno, szybko. No i ta pompatyczna muzyczka....Prawie pawia puściłem. Przychodzi mi w tym miejscu do głowy Ignacy Krasicki wraz ze strofą:
"Wiesz dlaczego dzwon głośny? Bo w środku próżny..." I takie są filmy tego Pana: głośne, a w środku puste.

p.s. A na dodatek ten dzielny ojczulek ratujący swą rodzinę. Ło matko! Czy ktoś potrafi znaleźć coś optymistycznego, coś zachęcającego do kupienia biletu?????"

Film masakrycznie wymiotny! Emmerich tym razem przeszedł samego siebie. Trailer w żaden sposób nie oddaje głupoty jego twórcy!
2/10

bonzo

Wymiotny to dobrze powiedziane. W porównaniu do Pojutrze to zupełna kicha. Ten film głównie dzięki amatorskim efektom specjalnym może zrobiłby furorę gdzieś na festiwalu filmowym w Erewaniu albo Ułan Bator ale nie u Nas. Polscy dystrybutorzy to chyba z tamtąd pochodzą, że nam nie potrafią zaserwować dobrych filmów w okrecie świątecznym. W zeszłym roku to było całkiem nieżle: że wspomnę "Jedstem na tak", "Zawodowców", "Noce w Rodanthe", "Walkirię". A teraz bajeczki chyba made in USSR!