PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=433913}

2012

2009
6,2 273 tys. ocen
6,2 10 1 273265
4,7 34 krytyków
2012
powrót do forum filmu 2012

Totalny kicz

użytkownik usunięty

Nigdy się tak nie zawiodłam jak w tym przypadku. Skoro miał być to film katastroficzny to z pewnością nie spodziewałam się tak naciąganych scen, jak np. ucieczka głównego bohatera przez most, gdzie ziemia się za nim zawala,ale on tak potrafi kierować autem, skręcać tam gdzie trzeba, że ratuje się w każdej sytuacji, co jest zupełnie nierealistyczne. Tak samo jak banalny happy end. Efektów też specjalnych nie było, ponieważ większość katastrofalnych scen szybko się kończyło, nagle były urywane. Co mnie najbardziej zdenerwowało to ogromna idealizacja Ameryki (prezydent poświęca się dla ludzkości, jego przemowa w Nowym Jorku była wręcz żałosna. Żenujący chociażby był fakt, że został wyświetlony na wszystkich teledimach w mieście, chociaż praktycznie większość była już w gruzach, ale przyjmijmy że mamy tak dobrze rozwiniętą technikę, że nawet podczas zawalania się ziemi, elektryczność nie zawiedzie. Fabuła była wyjątkowo nudna, tak monotonna, że nie dało się na pewne sceny już patrzeć. Co chwilę ktoś wyznawał sobie miłość, wspominał lata dzieciństwa, czy chociażby końcówka, w której odległość barki od lodowca się zmniejszała ale bramę w ostatniej sekundzie udało się zamknąć. Wszystko było tak przewidywalne, że aż trudno uwierzyć że można stworzyć coś równie bzdurnego. Scenariusz był wyjątkowo denny, po prostu bezsensowny. Bardzo szybko miałam ochotę wyjść z kina. Film w żadnym stopniu mnie nie wzruszył, ani przeraził tylko zirytował.

ocenił(a) film na 5

Dosłownie wyjęłaś mi to z ust. Lepiej i dosadniej bym tego nie ujął. Wiem, że to trochę za późno ale jeśli, ktoś myśli żeby iść na to do kina to odradzam, ten film to po prostu żenada roku, nawet nie polecam ściągać z neta tej szmiry! Jeśli ktoś choć trochę myśli, oglądając jakiś film to tu będzie miał dużo powodów do śmiechu:) Albo raczej do płaczu. Po prostu to wyglądało jak by scenariusz napisał jakiś totalny debil no widać, że to amerykańska produkcja ale nawet amerykanie, którzy są uważani za totalnych idiotów ocenili ten film niżej (IMDB) jak Polacy, to mnie najbardziej przeraża... Ludzie proszę was wymagajcie więcej od filmów!