To było dokładnie to czego oczekiwałem! Katastroficzny koniec świata z odrobina dobrego humoru. Choć właśnie nie rozumiem dlaczego większości ludzi na to przeszkadza ;/ ?? Dla mnie film powinien mieć jakiś "od skok" humorystyczny a nie wszystko na twardych zasadach tragizmu.
Jak również muszę przyznać ze niektóre sceny były przesadzone (np; cudem uratowany Pies) lecz nie psuje to ogólnego wizerunku filmu.
W którejś z opini spotkałem się z krytyka na temat tego iż prezydent USA był "Czary" - przepraszam czy to jaki problem??? W wielu filmach prezydent ameryki był Czarny! Mi osobiście to Absolutnie nie przeszkadza!
Osobiście podobała się rola Woodego Harelsona!!! Niespotykany wizerunek tego aktora :D
Tak więc reasumując--- Film zasługuję na uznanie choćby ze strony efektów. I owy wypomiany przez widzów "brak fabuły" nadrabiany jest sposobem ukazanego końca naszych dni
Pozdrawiam
DayWalkeer
podpinam sie pod opinie DayWalkeer'a. film - petarda. oglądałem wczoraj i musze przyznac ze juz dawno film nie wywarł na mnie takiego wrażenia, oczywiscie udało mu sie to za sprawą efektów i widowiskowego aspektu ów mega-produkcji. po około godzinie "przynadzania" gdy zaczeła sie rozwałka: uciaczka limuzyną w miscie a potem kolejno kampingiem i samolotem z padku miałem ochote wstac i bic brawo. prawdziwa uczta dla fanów rozpierduchy, destrukcja całego swiata, a głónie ameryki po obejzeniu której sam binladen czułby sie usatysfakcjonowany. jesli kiedys nastopi koniec swiata, to bedzie wyglądał własnie tak jak pokazano to w 2012. petarda
a co do czarno skórego prezydenta, to nie rozumiem rozczarowania ???
czyz obama nie jest czarny ??? ;)
pozdrawiam i polecam
ps: to nie film dla ludzi któży szukają głębi i wzruszającej fabuły, to nie tytanic. ten film to totalna rozwałka i destrukcja...
W tym filmie rozwałki i destrukcji jest akurat najmniej. Gdyby było nieco więcej, można by przymrużyć oko na tony absurdalnie głupich wątków i scen.
Trochę wam zazdroszczę tak bezkrytycznego podejścia do kinematografii, ja nie potrafię wyłączyć w kinie mózgu aż na tyle, żeby te wszystkie bzdury z 2012 "nie psuły ogólnego wizerunku filmu". Ale to ja.
Poza tym "koniec naszych dni" z "odskokami" (wg. mnie wręcz w konwencji humorystycznej) humorystycznymi - czy to wam się nie gryzie? Litości.
ja tez nie potrafie wyłączyć mózgu napisałem juz gdzieś ze jezeli ktoś choć trochę myśli nad tym co widzi na ekranie to zrozumie dlaczego film jest kiepski ilość bzdur i błędów na minutę filmu jest powalająca. Ok katastroficzne sf ale nie o kosmitach, latających statkach itp czyli mozna oczekiwać od filmu pewnej realności zadna ze scen filmu nie była w najmniejszym stopniu realistyczna predzej uwierzę ze przylecą kosmici na ziemie po obejrzeniu dystryktu9 niz w to co pokazano w 2012
no to wspolczuje ci jak idac do kina doszukujesz sie w filmie jakiegos moralu czy przeslania zyciowego :)
A niby czemu??? Kino też jest dziedziną sztuki i POWINNO wnosić jakieś wartości a nie tylko pustą rozrywkę. Np. "Dystrykt 9" dobrze łączy oba te elementy.
hahahah dystryktem nazywasz film ktory wnosi wartosci :D:D:D hahahahaahhahahahaahahah noooo to wspolczuje wam o wielcy znawcy kina :D:D dystrykt i wartosci :D:D buahahahahah takiej szmiry jak kosmici dawno nie widzialem :D
"no to wspolczuje ci jak idac do kina doszukujesz sie w filmie jakiegos moralu czy przeslania zyciowego"
Nie no, ten tekst to mnie rozwalił na łopaty po prostu. Teraz to ja już się nie dziwię, dlaczego takie gówna jak "2012" zarabiają najlepiej. A Ty Panie widzisz i nie grzmisz!
wiekszości ludzi to przeszkadza bo oczekiwali filmu o końcu świata jak był przedstawiany w zwiastunach, a nie komedii familijnej jak okazało sie w kinie.
Dla mnie 8/10
Brak jakiejś rozbudowanej fabuły ale nie o to chodziło w tym filmie ale o pokaz efektów specjalnych - kto tego nie rozumie niech nie ogląda.
to dlaczego tytuł jest "2012" a nie "pokaz efektów specjalnych" po co sa aktorzy i przerywniki tych efektów? skoro sa mozna czegos z tego powodu oczekiwać. Mogli sobie darowac jaką tam fabułe i aktorów i pokazywac 2,5h jak rozpada sie ziemia
9/10
Właśnie wróciłem z kina. Rewela, owszem było pare, no parenaście większych błędów,ale gdy ogląda się taki film będąc mną(w scenie gdy ludzie się topili brechtałem się na całą sale, jedna koleżanka z innej klasy zresztą też) to nie przeszkadza. Scena gdy wybuchał Yellowstone przyprawiła mnie o dreszcze. Wielki pozytyw, więcej takich filmów!!!
"to dlaczego tytuł jest "2012" a nie "pokaz efektów specjalnych" po co sa aktorzy i przerywniki tych efektów? skoro sa mozna czegos z tego powodu oczekiwać. Mogli sobie darowac jaką tam fabułe i aktorów i pokazywac 2,5h jak rozpada sie ziemia"
Luka jezeli chcesz 2.5h filmu o rozpadaniu sie ziemi to obejrzy sobie film dokumentalny. A film 2012 ma ine przeslanie niz tylko jak to powiedziales "rozpadanie sie swiata"
ludzie, jak sie wam nie podoba to nie oglądajcie, jaki problem ? film jest dobry w swoim gatunku i kropka. jesli ktos z was liczył na cos innego i sie rozczarował to trudno, ale fakt że wam sie nie podobał, wcale nie oznacza ze film był słaby. przestance odstraszac innych ludzi którzy akurat mogą polubic film, obejrzą go z przymruzeniem oka, a miesiąs po filmie bedą wspominac sceny typu walące z nieba głazy i rozstępująca sie ziemia, a nie to ze aktorzy grali tak i siak, a historia była naciągana... :/
powtórze jeszcze raz, film dla tych którzy oczekują dobrej rozwałki i super efektów na najwyższym poziomie, nie dla "krytyków" którzy spodziewają sie oskarowo odegranych ról aktorów.
ludzie, jak się wam podoba to oglądajcie, jaki problem? film jest zły w swoim gatunku i kropka. jeśli ktoś z was nie liczył na coś nowego i się nie rozczarował to dobrze, ale fakt, że wam się podobał, wcale nie oznacza ze film był dobry. przestańcie zachęcać ludzi którzy akurat mogą zawieść się na tym filmie, obejrzą go bez uważnie, a miesiąc po filmie będą wspominac sceny typu latające żyrafy i ucieczki limuzyną, a nie to ze efekty byly na najwyzszym poziomie... :/
powtorze jeszcze raz, film dla tych którzy oczekują dobrej rozwałki i super efektów na najwyższym poziomie, nie dla ludzi, którzy podczas seansu myślą i spodziewają się logicznie spójnej fabuły.
Do "toperzniet"
Twoje infantylne posty wskazuja na to ze zatrzymałeś się gdzieś pomiedzy "Modą na Sukces" a "Pokemonami".
"logicznie spójnej fabuły" przepraszam czego ty sie spodziewałeś???? Chyba Ci sie sale w takim razie w kinie pomyliły!! Chcesz spójnej fabuły to obejrzy "Wroga Publicznego" albo inne tego typu filmy, i skoncz nastawiać zle widzów na film na który dopier pójda. Boże nie moge was ludzie zrozumieć!!! Chcecie od filmu katastroficznego spójnej fabuł...!!! Może jeszcze zbrodni politycznych i nalotu kosmitów co?? Pokażcie mi film katastroficzny w ktorym fabuła była spójna i zajebista: ???
Armagedon - Boże proszę uchowaj!!! W "2012" przynajmniej nikt nie zgrywa na siłe bohatera, który ocali cały świat od zagłady!!
Titanic - Tam to już w ogóle nie zauważyłem fabuły
Wiec nie wciskaj kitu ze od filmu katastroficznego oczekujesz spójnej fabuły!!!
P.S. Co to żyraf...to powiedz mi jak mieli je przewozić w Himalajach??? Samochodem może co??
Pozdro dla "neste" za to że tez widzi w Filmie to coś :)))
"Chcecie od filmu katastroficznego spójnej fabuł...!!!"
:D
Nic dziwnego, że w kinie katatsroficznym brak przyzwoitych filmów. Przy takim podejściu jak kolegi będzie wciąż powstawać lipa w tym nurcie.
"A film 2012 ma ine przeslanie niz tylko jak to powiedziales "rozpadanie sie swiata""
jakie?
A dlaczego nie można tych efektów specjalnych okrasić jakąś rosądną fabułą? Wydano miliony na komputerowców, a pożałowano na scenarzystów! Jeśli oglądam nawet rozrywkowy film, chcę, żeby nie obrażał on mojej inteligencji!!!
Byłam , zobaczyłam a teraz opinia.... Mi się film bardzo podobał.. Mrudom polecam filmy dokumentalne... Podobało mi się Pojutrze podoba mi się 2012 !! Efekty sa swietne , fabuła taka ze sie przyjemnie oglada.. a dzieki akcji ani chwili sie nie nudziłam.. Nie nalezy wierzyc tym co tak złorzecza na ten film - idzcie do kina ocencie sami.. Czekałam na ten film , w koncu sie doczekałam i nie załuje wydanych paru groszy na bilet.. WARTO BYŁO :)
Widać, że nie którym naprawde nie wiele trzeba żeby uznać coś za arcydzieło. To tak jakby porównać Harrego Pottera z jakiąkolwiek pozycją literatury rosyjskiej okresu XIX wieku. Żal naprawdę żal jak ktoś ocenia tan patetyczny, wydumany, w pełni zarmagedyzowany film na 10/10. Ja dałem mu ocene 5 ze względu na efekty specjalne bo jeśliby oceniać samą fabułe i wartość intelektulną tej produkcji to ocena byłby przynajmniej 2-3 oczka niższa. Ogarnijcie się troche ludzie...
Masz racje :)Patetyczny do bolu z napieciem niczym majtki prawiczka w sytuacji podbramkowej :)Co druga scena jest tak skonstruowane,ze wszystko sie udaje...w ostatniej chwili.Nie spodziewalem sie jakiegos superhitu,ale patetycznosc i infantylnosc tego filmu sprawily,ze wrecz mi sie rzygac chcialo.Nawet mi sie nie chce rozwodzic na realizmem niektorych scen,ale naiwnym jest ten (podobnie ja :)), ktory mysli ,ze w tym filmie jest cos glebszego czy realistycznego.Zwykly zlepek efektow (kiepskich imho)przerywany co jakis czas czym co mozna nazwac fabula.6/10.
Już wiadomo, dlaczego Hollywood produkuje takie filmy jak 2012.
Bo dzieci w wieku 11-15 lat każdemu filmowi przyklasną i dadzą 10/10 - "Super! podobało mi się! fajne efekty!"
Co z tego, że film obraża inteligencję inteligentnego człowieka, pełno w nim schematów z dziesiątków nakręconych wcześniej filmów, i to przekraczających granice zjadalności.
Drodzy gimnazjaliści - jak dorośniecie to zobaczycie jaki to gniot a póki co nie zawyżajcie mu oceny - zostawcie to starszym i mądrzejszym.
Do "Czarny Kapturek"
Pisze to kolejny raz i naucz sie czytac!!! 2012 to film katastroficzny wiec nie wiem jakiego ty wątku i zajebistej fabuły tam oczekujesz??? I Gimnazjalista jestes najwyżej ty, bo nie potrafisz zrozumiec tego iz nie kazdy film zostaje zauwaznony przez wątek lub fabułę....!! Powiedzialem to wyzej i powiem teraz! Chcesz fabuły to obejrzy "Wroga Publicznego" !!!!
I skoncz się wywyższać ze jestes dorosły i w ogóle !!!! I jak bierzesz ludzi ktorzy wypowiadaja sie na tym portau na temat 2012 i ogladasz filmy pod względem ocen z FilmWeba to .......Krzyż Ci w Czoło!!!!! LoL
Stary!!! Jest całe mnustwo filmów katastroficznych z o wiele lepszą fabułą!!! Nawet niekoniecznie "Titanic", ale nawet "Dzień Niepodległości" tego samego reżysera!
Wypraszam sobie - czytać umiem. Ale niby dlaczego film katastroficzny ma nie posiadać fabuły? Bo Ty tak napisałeś? Wyznaczyłeś definicję filmu katastroficznego jako filmu, gdzie zabroniona jest fabuła? A jakim autorytetem tu jesteś że sobie rościsz prawa do decydowania o tym?
Tak się składa, że film to dzieło, w którym można oceniać wiele elementów, a akurat fabuła uważam że jest najważniejsza w każdym filmie fabularnym (jak sama nazwa wskazuje) - no sory, ale to ona określa w filmie kto co i dlaczego, co się dzieje. Odmawianie filmowi fabuły to jak jazda na nartach bez nart - nie szkodzi że nie mam nart i popylam w butach, ale przecież widoki z góry i tak są super.
Czy gdziekolwiek wspomniałam, że oglądam filmy "pod względem" ocen z FilmWeb?
Patrząc na Twój sposób wypowiadania się, nadal mam nieodparte wrażenie, że rozmawiam z gimnazjalistą. Albo przynajmniej z osobą, która nie zażyła w życiu zbyt wiele czytania.
daj se spokój i siana. nieuratujesz tego filmu. jestem nawet zdania ze on nawet nie przekroczy progu 200mln. film jest zriobiony przez idiote i dla idiotów. Emmerich jest poprostu pajacem. Ostatni film dobry który mu wyszedł to dzień niepodległości bo reszta to kiszka. no moze pojutrze byłoby ok gdyby nie motyw miłości ojca do syna :]
film juz zarobil 160mln a jest na ekranach kin dopiero 5dni :))) chyba przekroczy 200mln :D:D muuehehahahah
Scena kiedy główny bohater ucieka przed wybuchem z wulkanu, a później wpada do krateru i wychodzi z niego !!! buahaha !! TERMINATOR !!!!!! .. szkoda kasy na kino !!!! reżyser powinien mi oddać kase !!!!!!!!!!!!!!
Co do prezydenta, to chyba wybrali czarnego ponieważ nostradamus w swej przepowiedni mówi, że gdy zacznie rządzić czarny przywódca narodów(wtedy brali pod uwagę co prawda papieża, ponieważ miał dużą władze, a teraz prawdopodobnie największa by miał prezydent USA, interpretowane jest to dwojako;p) No ale myślę, że dlatego tak owy został wybrany.
Ja myślę, że został wybrany dlatego, że Obama jest Murzynem...
Obama został wybrany w grudniu 2008 a film zaczęto kręcić w lipcu 2008 roku, (sceny z prezydentem mogli zacząć kręcić po prostu później) więc wszystko się zgadza.
A ja powiem tak - film jest cienki jak dupa węża i stwierdzam to bez jego oglądnięcia. To trochę tak jak z szambem, nie musisz go widzieć, ale wiesz, że jest w pobliżu bo czuć odór. Tu wystarczy obejrzeć trailer.
Ale pójdę na niego bo mam bilety free, pośmieję się (z karykatury filmu katastroficznego), poszydzę, zagryzę popcorn, popiję rozpuszczalnikiem do zębów.
Mlask, haha, mlask, haha - ziew, The End.
Swoją drogą kto to łyka, te bzdety co 5 minut akcje "prawie ich pochłonął ocean", z rozdziawioną japą?
PG 2 lata?
Muahahahaha.
nawet mi sie waszych wypowiedzi nie che czytac, bełkot.
jak ktos potrafił docenic ten film, to plus dla niego i przynajmniej nie
załuje wydanych pieniedzy. jak ktos nie potrafił docenic to ma lipe :P
WSZYSCY tacy mądrzy, WSZYSCY wiedzieli ze rezyster kiepski, ale WSZYSCY poszli do kina. oczywiscie rozumiem ze tacy z was kinomaniacy ze nawet na te h****e produkcje chodzicie i z tąd wasza obecnosc na tak CIENKIM filmie, a Roland Emmerich zaciera rece bo po czesci dzieki takim ZNAWCĄ jak WY bez problemu przekroczy wspomniane wczesniej 200mln. KROPKA
lepiej nie mogles tego napisac :):) w pelni sie zgadzam co do tego ze wszyscy wiedzieli jakie koles kreci filmy a pomimo tego poszli :D no coz w polsce mamy samych teoretykow :D
Nieprawda, bo kręci coraz gorsze (z wyjątkiem 10000 BC, który jest największym nieporozumieniem w dorobku Emmericha).
"WSZYSCY tacy mądrzy, WSZYSCY wiedzieli ze rezyster kiepski, ale WSZYSCY poszli do kina. oczywiscie rozumiem ze tacy z was kinomaniacy ze nawet na te h****e produkcje chodzicie i z tąd wasza obecnosc na tak CIENKIM filmie, a Roland Emmerich zaciera rece bo po czesci dzieki takim ZNAWCĄ jak WY bez problemu przekroczy wspomniane wczesniej 200mln. KROPKA"
Hahaha,a jak mozna stwierdzic ,ze film jest kiepski ??! Telepatycznie czy moze znasz jakis sposob na poznanie filmu nie widzac go ? :D:D:D Poszedlem,bo kolega zaproponowal i mialem wolny wieczor,a nie bo na 100% bedzie dobry i trzeba isc.Wiedzialem czego sie spodziewac i mnie niczym film nie zaskoczyl,a wrecz wywolal usmiech politowania - scena z kraterem czy tez fizyka w locie awionetka nie wspominajac o Antonowie i z ciagnieciem wolantu zeby sie wzbic w gore...Wez chlopie ochlon,bo nie wiem czym sie podniecasz...ze ktos ma inne zdanie niz Twoje ? Belkotem sa Twoje wypowiedzi i jeszcze jednego delikwenta - oboje nie macie argumentow,zeby obronic ten sredni co najwyzej film,a gardlujecie sie jakby chodzilo o cos wielkiego.Dobre filmy obronia sie same i nie potrzebuja 200 krzykaczy-obroncow wyglaszajacych jaki to ten film nie jest.W ogole jak mozna dyskutowac z kims kto ocenia "2012" na 10,a np "Milczenie owiec" czy "Fight club" na 1 ! Gusta ,gustami,ale nie tedy droga...
Słońce, taka wskazówka, wyślij list do swojego idola Herr Emmericha niech ci kopsnie z 0.5 mln dolców na korepetycje z Polskiego i Słownik Języka Polskiego PWN. Raczej nie mniej bo u osobników nastoletnich analfabetyzm trudno wyleczyć.
film tragedia i tyle. Kasy nie żałuję niech sobie ma i 500mln. W dzisiejszych czasach najważniejsza jest reklama ten film ma dobry marketing i reklamę oraz chwytliwy tytuł to jest przyczyną sukcesu finansowego a nie to ze jest świetną produkcją bo nie jest. Nikomu nie odradzam filmu to jest moja opinia o nim, jak ktoś ma inną ok. Ci którzy nie widzieli a chcą zobaczyć niech idą do kina zobaczą i sami ocenią 20zł nie majątek.
28 lat i dorosły już, hmm
ciekawe
powodzenia chłopaki w waszym dorosłym życiu, życzy wam tego 24-letni nastolatek, buahaha
znikam
pozdro: DayWalkeer i kris_020
ps:szacun dla wszystkich którym sie film podobał, a tym co niezagustowali, no coz mówi sie trudno. tylko juz nie odpisujcie wiecej bo jeszcze ktos pomysli ze "gardlujecie sie jakby chodzilo o cos wielkiego" ;)