PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=433913}

2012

2009
6,2 273 tys. ocen
6,2 10 1 273252
4,7 34 krytyków
2012
powrót do forum filmu 2012

pewnie jestem niedoinformowana ale intryguje mnie czemu nie np 2013 tylko akurat 2012?
i co było pierwsze - te wszystkie plotki na temat 2012 r. czy pomysł na film? chociaż obstawiam to pierwsze;>
i nie powiem ale dobrą reklamę sobie robią;)

bartekcz92

Nie tylko Majowie przewidywali,że w 2012 ma być konieć świata,ale również starożytni Egipcjanie. Warto zaznaczyć,że obie te przepowiednie byli niezależne od siebie,bo ani jedna,ani druga cywilizacja nie wiedziała o istnieniu tej drugiej. Wg Egipcjan fakt ten miałbyć odkryty tuż przed kataklizmem,czyli w czasach,w których my żyjemy. Ja niby też w to nie wierzę,ale lepiej z tego nie kpić. ...Skąd mamy wiedzieć,co nas czeka???

ocenił(a) film na 2
bartekcz92

haha. genialne ;o

xDD

ocenił(a) film na 2
juliedestroyer

tzn to jest genialne :

"Bzdura!

Mój kalendarz w Sonny Erixonie kończy się 30.12.2050 i dopiero wtedy skończy się świat. "

juliedestroyer

Ale wy głupi jesteście. Mogę wam powiedzieć, że w tym 2012 napewno nie będzie końca świata. Czemu? Bo w bibli jest napisane "nie znacie dnia ani godziny".

DarkHunter

W biblii jest też napisane, że wieloryb to ryba, i co z tego?

bartekcz92

a mój kalendarz kończy sie na 2090 roku :D:D wtedy bedzie koniec świata.

ocenił(a) film na 9
bartekcz92

Haha...a u mnie w Noki kończy się 31.12.2079 :D:D

Tea_22

A u mnie w Sony Ericsson 10 lat wcześniej: 31.12.2069 o_O

Kacper_1984

a u mnie w samsungu najpozniej 31.12.2098

tyanne

z tego co słyszałem z pewnej audycji radiowej o końcu świata, to wszystkiego wina będzie Słońca. Akurat w 2012 Słońce będzie przechodziło jakiś cykl co Ziemia bardzo źle to odczuje, rzeczywiście bieguny mają się obrócić a najbezpieczniejszym miejscem będzie równoleżnik 0, no Afryka na przykład.
Jeśli chodzi o datę to podobno - grudzień w pierwszy Dzień Świąt, czyli 25 grudnia, nastąpi koniec świata.
Zwiastunem Apokalipsy podobno będą na niebie dwa Słońca, tylko, że tym drugim będzie Wenus, które będzie paliło się i będzie można je gołym okiem widzieć.
Natomiast Ziemia ma zwalniać i zatrzymać się w pewnym momencie i oceany, morza wyleją.

Ktoś wspomniał o filmach: Jestem Legendą czy Ludzkie Dzieci, czas po apokalipsie będzie wyglądał jak w filmie Wodny Świat ;)

No ale za 2,5 roku się wszyscy przekonamy.

Radzis

a sorki, pomyliłem się z datą, będzie to 21/22 grudnia ;P

ocenił(a) film na 7
Radzis

ostatnio w fokusie przeczytalem artykuł na temat raportu nasa czy cos z nią pokrewnego. Sądzą oni, że w 2012 roku ale we wrzesniu, aktywność słońca będzie największa i z jego powierzchni oderwie się dosyć duża ilość plazmy która będzie w stanie uszkodzić wszystkie linie energetyczne, a właściwie transformatory i jedyną nadzieją jest jakaś przestarzała sonda która może nas ostrzec i wyłączenie wszystkich transformatorów na czas. Można by pomyśleć ze można bez prądu przeżyć, ale wysiądą wodociągi, ropociągi - zabraknie paliwa - jedzenia, szpitale przestaną leczyć, więc jednak może to być konieć świata. To było w raporcie NASA.

ocenił(a) film na 7
kubek09

oj ludzie, jacy wy jesteście... niedokładni. Jeżeli choć odrobinę zagłębilibyście się w lekturze czegokolwiek o
feralnym 2012 wiedzielibyście że to tylko koniec kalendarza majów. Tak jak u nas jest koniec kalendarza 31
grudnia, uu nich 22 grudnia. Proste. Ale film podoba mi się efektowo na trailerach, więc pójdę...

ps. sorry za bledy itp mam słowacką k lawiaturę oO

ocenił(a) film na 7
KC14

dodam coś śmiesznego:

1812 - napoleon w rosji [ klęska ]
1912 - titanic tonie [klęska]
2012 - euro polska i ukraina [klęska]

widzicie? klęska w 2012 już zajęta :P

ocenił(a) film na 7
KC14

heh koniec świata 21 grudnia, a ja mam 22 grudnia urodziny...

ocenił(a) film na 2
olo122

To nic Olo, opijemy je u św. Piotra, tam przecież nie może zabraknąć alku ;) No i mam nadzieję, że jakieś fajne kobiety też tam będą ;p

ocenił(a) film na 4
Vassago

a ten koniec świata bezie przed czy po Euro?? Nie wiem czy bilety zamawiać?

ocenił(a) film na 2
endriu3

ja przepraszam że powrócę na chwilkę do początku tematu:

tam ktoś wspomniał o książce "proroctwa Oriona" że ta książka mówi jak to bedzie i że będzie NA PEWNO.

czeku! mało czytasz widocznie - książka była uznana za jedną z największych chał w dziejach ludzkości XD 3/4 opisanych tam zdarzen sa zwykłym wymysłem. koleś wszystko obliczył na podstawie własnych wymyślonych obliczen tylko po to żeby wyglądało realistycznie. kazdy kto to czytał sobie wyobraża że to może mieć sens - jasne, a ja jestem Michael Jackson i mi nos nie odpada :P kurde, tych końców świata mialo już być tyle że wszyscy prędzej od tego na zawał umarli :P przykładowe daty: 1999, 2000, 2006 (6 czerwca :P)... ludziom pomysłu zabrakło i se wymyślili teraz 2012, bo sie kalendarzyk Majów i Egipcjan kończy... ludzie... a mi sie kończy kalendarz w komórce na 2040.

ja wam prorokuje! Koniec świata bedzie jutro!!! :P

ocenił(a) film na 4
gizmo666

o fuck. nakrece o tym jakąś małą formę. może dam radę do jutra.

ocenił(a) film na 2
endriu3

ou! nie było końca swiata dzisiaj??? a ja wszystko tak ładnie obliczyłem XD

ocenił(a) film na 10
gizmo666

koniec świata może być w każdej chwili dla każdego z nas osobno przy naszej śmierci! stojąc na przystanku wpadnie w nas bezmózgi kierowca alkoholik, czy zabiją nas za buty... przypadek z butami to nie żarty, zadźgali kolesia bo nie dal im swoich butów.

Vanero

Też mi odkrycie :D
Tu chodzi o inny "koniec świata".
Dlaczego, ilekroć mówi się o roku 2012 znajdują się ludzie mówiący albo o osobistym końcu świata, albo biblijnym "nie znacie dnia, ani godziny" (które de facto jest tym samym), jakby miały coś wspólnego z rzekomym armagedonem w 2012 roku.
Kolejnym typem są "naukowcy" twierdzący, że to fizycznie niemożliwe, bo nie i koniec. Jeszcze jakby mieli jakiekolwiek podstawy, żeby tak twierdzić...
Oby tylko nie było tak jak w 39. Wtedy też nikt nie wierzył, że Hitler rozpęta wojnę światową.

Filmu jestem ciekawy. Choćby dla efektów, które jak widać po trailerach naprawdę robią wrażenie. Do kina pójdę na 100%, bo zapowiada się dobre widowisko.

ocenił(a) film na 4
psycholog_stosowany

ale nikt nie twierdzi, ze film bedzie nieciekawy. bedzie arcyciekawy.

ocenił(a) film na 2
endriu3

najlepsze będzie po 2012,... ludzie będą wyśmiewać ten film XD

co do pewnej wypowiedzi: Naukowcy się z tym nie zgadzają ale mają podstawy czemu to jest niemożliwe. nie pamiętam tejże stronki na ktorej właśnie o tym czytałem ale argumenty były naprawde przekonujące. wiem że coś tam było że skoro kalendarz konczy sie w tym i tamtym dniu, nie oznacza że wtedy będzie końca świata. żadnego ostrzeżenia na tych tabliczkach nie bylo... Koniec świata to tylko czysta teoria. ja też mogę powiedzieć że koniec świata będzie w 2666 bo ma 3 szóstki w dacie :P

ocenił(a) film na 4
gizmo666

Z punktu widzenia naukowców chodzi o przemagnesowanie Ziemi, które jest
przewidywane, że niedługo nastąpi - za czasów cywilizacji ludzkiej nie
miało miejsca takie zdarzenie, dlatego trudno przewidzieć skutki, ile
będzie trwało. Ludzie połączyli ten fakt z "przepowiednią" kalendarza Majów
i wywnioskowali, że przemagnesowanie=koniec świata. Ale tak na zdrowy
rozum, najprawdopodobniej przemagnesowanie jest procesem wielowiekowym, a
kataklizmy z nim powiązywane z przeszłości (jak np. wyginięcie dinozaurów)
są skutkiem zmian klimatu pod wpływem przemagnesowania, a nie że np.
organizmy nie zostały do tego przystosowane.
No cóż, kolejna teoria, ale wolę ufać specom z NASA, niż ludowym zabobonom.
;D

ocenił(a) film na 2
DreamingInRed

a gdzie wogóle jakieś potwierdzenie ża owe "przemagnesowanie" miało miejsce??? gdzie jakieś dowody, zalążki... cokolwiek????

ocenił(a) film na 4
gizmo666

Nie wiem jak oni do tego doszli, czy liczyli, czy mieli dowody, nie
pamiętam. Przypuszczają oni, że w historii Ziemi takie przemagnesowanie
miało miejsce przynajmniej 2 razy, jedno z nich miało podobno swój wpływ
pośredni na wyginięcie dinozaurów.
Nie mogę znaleźć dokładnie tego artykułu, w którym było wszystko ładnie
opisane, natomiast tu jest taki całkiem ciekawy wywiad, kto nie czytał,
może sobie przeczytać ;)

http://wiadomosci.wp.pl/kat,28434,page,3,title,Bieguny-Ziemi-zamienia-sie-
miejscami,wid,8150097,wiadomosc.html

ocenił(a) film na 3
DreamingInRed

ta stronka wp mi nie działa..:(
Ale chyba chodziło o te 5 sond, mających monitorować namagnesowanie ziemi [sam nie mam pojęcia na czym to polega]. W każdym razie link do newsa:

http://hotnews.pl/artnauka-447.html

ocenił(a) film na 4
bloody_cape

Sorki, nie wiem czemu ale zawsze jak coś piszę na FIlmWebie to mi "skraca
linijki", zresztą co widać. Link Ci zadziała jak skopiujesz podkreśloną
linijkę i tą pod nią ;)

użytkownik usunięty
gizmo666

dowody na przebiegunowanie Ziemi są akurat jak najbardziej naukowe... opiłki żelaza (podatne na pole magnetyczne Ziemi i ustawiające się względem niego jak igły kompasu) znajdujące się w głębszych warstwach skał są inaczej ułożone niż te znajdujące się wyżej, to oznacza, że bieguny znajdowały się kiedyś w innych miejscach niż dzisiaj

KC14

W 2012 to się nam Euro nie uda. Ale żeby od razu robić z tego koniec świata? Obłęd :D

ocenił(a) film na 6
tyanne

http://www.youtube.com/watch?v=b0sqCwLKZy0 patrzcie na to xD zaczyna się od 55 sekundy filmu wiec proszę się nie irytować początkiem ;]

ocenił(a) film na 2
Obcykany1

procent na ile można wierzyć było najlepsze XD
dobry filmik ;)

ale wracając do rzeczywistości - w sam 2012 nie wierzę nawet troche. Natomiast przekonuje mnie przepowiednia Ojca Pio. dlaczego? sami odpowiedzcie sobie na bardzo proste pytanie: czy jakakolwiek jego przepowiednia się nie spełniła? nie, wszystkie spełniały sie bardzo dokładnie. a sam jeszcze mówił że od 2000r. wszystko będzie się odnawiać na lepsze, lecz dzień ostateczny jest blisko. ale w szczególności podkreślił: Nie starać się szukać dokładnej daty tego dnia, bo tylko Bóg wie kiedy to nastąpi. (oczywiście on użył innych słow XD ). a na dodatek dał nam "wskazówki" jak się do tego dnia przygotować. dlatego jedynie jego przepowiednia jest dla mnie jak najbardziej realna i możliwa. te wszystkie przypuszczenia naukowców to tylko bajdurzenie bez sensu i bez konkretów.

gizmo666

Biedna siostra... może jednak uda jej się dożyć 18. Teraz zależy w którym miesiącu w tym 2012 ma być koniec świata xD

ocenił(a) film na 2
pumba_14

przecież było napisane w artykule że 2012 już był :P

ocenił(a) film na 6
gizmo666

Macie łatwowiercy http://nedds.pl/topic/160110-rok-2012-ju-min-mnich-pomyli-sie-w-obliczeniach-o-6 -7-lat/

ocenił(a) film na 2
ElectricWarrior

kosmici??? co ona prochów sie nałykała??? toć to totalne bzdury!!! jedyne rozsądne to to co napisałem - 2012 juz minął

użytkownik usunięty
gizmo666

no tak, przypuszczenia naukowców to bajdurzenia, a majaczenia jakiegoś popaprańca to sama prawda :D zawitał ostatnio Elvis do twojej łazienki? :D

tyanne

ja tam się nie boję np. powodzi, bo mieszkam w bloku na 3cim piętrze :DDDD

qrcz4k

Data 21 grudnia 2012 roku n.e. według Długiej Rachuby to 13.0.0.0.0. 4 ahau 3 kankin. Wielu wyznawców teorii spiskowych uważa tę datę za koniec świata. Czy dzień ten wyznaczy "El Fin De Los Tiempos" czyli Koniec Długiego Cyklu - dzień, w którym ludzkość doświadczy nowego początku? Czy w dniu tym, jak wierzyli Majowie i inne cywilizacje mezoamerykańskie, dojdzie do powrotu Kukulcana (Quetzalcoatla)? Majowie uważali, że obecnie istnieje czwarty świat. Poprzednie trzy skończyły się kataklizmami i czwarty też to czeka według ich wierzeń, po nim nastąpi piąty i ostatni[potrzebne źródło]. Trzeci świat skończył się według Długiej Rachuby właśnie po okresie zapisanym jako 13.0.0.0.0., ale nie oznacza to również końca czwartego, po takim samym okresie. Na monumencie z Coba podana jest data 13.13.13.13.13.13.13.0.0.0.0., co oznacza, że datę 13.0.0.0.0. zapisano skrótem zamiast 0.0.0.0.0.0.13.0.0.0.0.[potrzebne źródło]. Na płycie z Palenqué podana jest np. data 1.0.0.0.0.0. (czyli 0.0.0.0.0.1.0.0.0.0.0.), która wskazuje na koniec dwudziestego baktunu (13 pażdziernika 4772)[potrzebne źródło]. Badacze kultury i astronomii Majów są zgodni, że rok 2012 nie pełnił szczególnej funkcji dla przedstawicieli tego ludu, zaś układ gwiazd i Słońca dnia 21 grudnia tego roku nie jest szczególnie rzadki i powtarzał się trzykrotnie w ciągu ostatnich 200 lat; co więcej przesilenie zimowe, przypadające na ten dzień, nie pełniło żadnej istotnej roli w religii i kulturze Majów. Żadna z zachowanych inskrypcji Majów nie wskazuje też na 21 grudnia 2012 roku jako na "koniec świata"[16].

ocenił(a) film na 2
agata116

no,czyly możemy spać spokojnie. a do Japonii zdąże wyjechać XD

tyanne

Gdyby nie ta dyskusja na forum to nawet bym nie wiedziala ze 2012 to jakis specjalny rok a juz tym bardziej ze swiat sie ma skonczyc???

Pozyjemy i zobaczymy

A na film czekam bo byc moze bedzie zajebisty

ocenił(a) film na 6
Darkcassandra

Ja jestem przekonany ze w tym roku coś sie wydarzy,ale jestem tez pewien ze konca nie bedzie.Zyjemy w czasach apokaliptycznych wiec koniec moze byc w kazdej chwili niestety nie dopelnilo sie jeszcze wiele kwestii jak głosi apokalipsa św Jana!!1

ocenił(a) film na 2
lechu1942

koniec świata będzie spowodowany przez ludzi, a nie przez jakieś siły natury. to my ludzie, sami się wcześniej czy później wykończymy, takze nie ma co się martwić. ;)

ocenił(a) film na 6
gizmo666

Zgadzam się.To ludzie grzesza i to od ich wielu uczynków zalezy czy na ziemi beda kataklizmy czy nie,czlowiek ma wolna wole wybiera miedzy dobrem ,a zlem .Jesli ludzie nie poprawia swojego postepowania to wszystkie apokaliptyczne proroctwa sie wypelnia!!!!!

lechu1942

Na szczęście już znalazły się osoby, które zmierzają do uratowania ludzkości przed zagładą :-) Jedną z głównych postaci jest Polka z Wrocławia niejaka Lucyna Łobos. Pani ta uważa, że koniec świata nastąpi w 2012r.Na specjalnych seansach wprowadzana jest w hipnoze i widzi różne straszne rzeczy, mające miejsce właśnie w tymże roku. Ponadto sądzi ona, że jedynym ratunkiem dla świata jest odnalezienie sarkofagu, w którym spoczywa Cheops i przeniesienie jego do piramidy Cheopsa (według pani Lucyny Cheops w niej nie spoczywa, natomiast ukryty jest gdzieś w podziemnym labiryncie). W tej chwili,w Gizie trwają pod okiem pani Lucyny poszukiwania tajnego labiryntu, co prawda Egipcjanie są niezbyt przychylni akcji, ale pani Lucyna i grupa ludzi współpracująca przy projekcie są nieugięci. W końcu jeśli cała akcja powiedzie się i wszystko zostanie zrobione na czas, ludzkość zostanie uratowana.

ocenił(a) film na 2
candyboy007

buahahhahahahahahahhah!!!!!!!!!!!! nie mów mi że w to uwierzyłeś??????!!!!! XDXDXDXDXDXDXD

a co miałoby niby zmienić przeniesienie grobu jakiegoś faraona????? co tej k**** otworzą się dziewiąte wrota XDXDXD?????? czeku, hipnoza nigdy nie była udowodniona że działa także się nie łódźmy że akurat to zadziała.

nie no po prostu po twojej wypowiedzi leże i kwicze XDXDXDXD zwrócę honor jeżeli w to nie wierzysz XD

tak jak powiedziałem - to od ludzkości zależy czy będzie koniec świata czy nie. w większym stopniu zalezy już tylko od Boga. a nie od Cheopsa XD

gizmo666

Aż taki głupi nie jestem, żeby w to uwierzyć :-) Napisałem to tylko po to aby udowodnić, iż głupota ludzka może być naprawdę wielka.

ocenił(a) film na 2
candyboy007

aha, no to zwracam honor :) wiesz, na pewno oprócz tych co to wymyślili znajdą sie tacy co w to uwierzą :) ale potwierdzam - ludzka głupota nie ma granic. a tu mamy chyba jeden z najlepszych przykładów XD ludzie... reinkarnacja, śmierć kliniczna.... niedługo wysnują teorię że jak przeniosą tego cheopsa to na serio otworzą się dziewiąte wrota XD

tyanne

Jak dla mnie to największa katastrofą jest to ze Polska organizuje Euro 2012