PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=181525}

9 kompania

9 rota
2005
7,8 101 tys. ocen
7,8 10 1 101041
6,8 12 krytyków
9 kompania
powrót do forum filmu 9 kompania

Bardzo dobry film.

ocenił(a) film na 9

Prawdziwy i wzruszający. Jeden z najlepszych filmów wojennych jakie obejrzałam. Moim zdaniem odbiega od wszystkich przereklamowanych hollywoodzkich produkcji. Gorąco polecam

ocenił(a) film na 10
kajax

Zgadzam się z autorem tematu. Film wydawałoby się podobny do hollywoodzkich produkcji, jednak charaktery postaci, ich wzajemne relacje no i realia szkolenia dużo bliższe naszym niż cukierkowe realia filmów amerykańskich zza oceanu.

ocenił(a) film na 9
Soja

podpisuje sie pod Waszymi komentarzami.nic dodac nic ujac:)film godny polecenia

ocenił(a) film na 6
kati_jh

Nie do końca sie zgodze, bo gdy oglądałem 9 kompanię nasunęło mi sie od razu skojarzenie z "Full Metal Jacket" Stanleya Kubricka ( szkolenie, podział filmu na dwa etapy)widać że Bondarczuk zapewne przynajmniej w jakiejś części inspirował sie tym filmem przy tworzeniu własnego. Więc nie generalizował bym że wszystkie amerykańskie filmy są takie cukierkowe. A sam film całkiem dobry, sceny batalistyczne znakomite, dramaturgia dobrze wyważona, spory realizm. Jedno co mi trochę przeszkadzało to trochę jednostronne podejście do tematu. Żołnierze radzieccy pokazani jako bohaterowie na wskroś tragiczni, na przeciw nim źli Afgańczycy. Nie zapominajmy kto był w tej wojnie agresorem a kto sie bronił, no i z żołnierzami Armii Czerwonej podobnie jak np Whermahtu trudno sympatyzować.