Po pierwsze od razu powiem wszystkim co sądzą że to film propagandowy, że się mylą gdyż jest to film patryjotycny.
Druga sprawa to zakończenie, wiele osób uważa je za słabe i ze słowa ?My zwyciężyliśmy.? Wiedz powiem co ja o nich sądzę. Oni zwyciężyli, gdyż wykonali zadanie(mieli utrzymać wzgórze i je utrzymali, kolumna mogła jechać) to było ich jedyne zadanie, oni je wykonali. Oni zwyciężyli.
A tak w ogóle to ten film można rozumieć jeszcze inaczej, że on nie dotyczy tylko wojny w Afganistanie, ale wszystkich wojen które toczył ZSRR, mogło chodzi o to ze po wojnie zapomniało się o ludziach którzy walczyli i ginęli dla Związku Radzieckiego. Według mnie ?Lytiu? może symbolizować cały ZSRR, gdyż ZSRR przetrwał te wszystkie wojny jak by był zaczarowany, albo miał amulet na szczęście, Pamiętajcie że na końcu filmu luty zdejmuje ten amulet(tak jakby chciał zginać i być z tymi co polegli) i już w takim rozumieniu filmu może być trochę propagandy bo to by znaczyło że ZSRR chciał się rozpasać, razem z ginącymi żołnierzami, którzy ginęli w obronie właśnie tego państwa)
A co do filmu to dobry. Wszystko na poziomie jeden z moich ulubionych filmów, według mnie zasłużył na Oskara.