Pomimo negatywnych opinii odnośnie efektów specjalnych, głównie chodzi o sceny
bitewne, to mi osobiście film bardzo się podobał. Wiele osób może sobie pomyśleć, że ma
wiele niedociągnięć, jednakże ja mam inną skalę ocen. Ja nie oceniam głównie po
muzyce/efektach specjalnych itp... lecz dla mnie główną skalą ocen są przeżycia bohaterów
filmu, które "przechodzą" na mnie - ale to już bardziej skomplikowana sprawa.
Jeśli ktoś zapytałby mnie czy warto film oglądał, to odpowiedziałbym POLECAM.
Oglądałem film już jakiś czas temu - porównując do produkcji amerykańskich to wykonanie tego filmu jest marne. Ok, to stylistyka rosyjska/radziecka, w końcu stamtąd ten film pochodzi, obejrzę go ponownie - nagram sobie, ale gdybym miał komuś polecić to zastanawiałbym się długo. Film okraszony pewną ilością efektów specjalnych (scena na lotnisku po przylocie), ale scenariusz, sposób opowiedzenia tej historii jest marny.
Dla porównania inny film rosyjski - o katastrofie okrętu podwodnego - nie wiem, czy o Kursku, czy też nakręcili coś zanim Kursk zatonął - tam, choć biło rosyjską aranżacją scen, rosyjskimi postaciami, to jednak odebrałem tamten film inaczej, a 9 Kompania jest przereklamowana.
Może dlatego tak dużo Rosjan ten film obejrzało, bo problem dotyczy ich państwa i narodu - tak jak Polacy pójdą na filmy dotyczące Polaków.