faktycznie zginęło 6 rosjan ,28 było rannych.Usmiercili 200 mudżahedinów.Swietna scena ataku bojownikow na konwoj rosyjski jadacy przełecza -pojawiaja sie nie wiadomo skad,rozpierdzieleja co sie da i,.,znikaja,.,szukaj wiatru w polu.,.NIe ma sie co Dziwic że Amerykanie też nie daja sobie rady,szkoda że Nasi żołnierze jeszcze tam są.,.,..
A w dupie to, obejrzałem ten film po raz nie wiem który i dalwj jestem w szoku. Film jest po prostu zeje**** i tyle. Popłakałem się jak bóbr, a żadko mi się o zdarza. Rosjanie mają jakąś rękę do tworzenia wielkich dzieł i tyle na ten temat ...
Rzuć okiem na to
To łzy z oczu wyciska.
http://www.youtube.com/watch?v=Orfe7hYjl3w
Tu masz trailer ,ale na jutubie jest cały film choć w porcjach.
Ściągnąć połączyć i poświęcić prawie trzy godziny.
Warto.
Znam ten film, ale dobrze, że przypomniałeś o nim. Niesamowity i w sumie muszę sobie przypomnieć. "Tak tu cicho o zmierzchu".
Nasi żołnierze są tam bo Polski rząd chce podlizać się amerykańcom, giną tam sani żołnierze, dla amerykańskiej ropy, szkoda mi ich rodzin, bo dziecko bez ojca łatwo nie jest wychować, ale z drugiej strony wiedzą na co idą, Amerykańce to głupi naród , a ile filmów jest, jacy to bohaterowie II wojny światowej? jacy wybawiciele świata? a poziom nauczania w gimnazjum to nasza podstawówka, tam możesz chodzić nago, zachowywać się jak czub, ale nikt nie zwróci na ciebie uwagi, a co do geografii, to cały świat się z nich śmieje, nie ma mowy o zdobyciu Afganistanu jak tego nie dokonali nawet Komuniści.
Gdzie w tym Afganistanie jest ropa ? I co ma udział USA w 2WŚ ( nomen omen dziki któremu wyzwolono miliony ludzi ) do poziomu nauczania.
Nie widzisz , pełno filmów amerykańskich o ich bohaterstwie? a w metrze w NY są plakaty z napisem "Arabowie to dzicz, a z dziczą się walczy" mniej więcej tak jest napisane. Małe złoża są, ale zdobycie Afganistanu, dało by nowe możliwości amerykańcom, np. nowe bazy wojskowe. Po to jest ta wojna.....
Aha czyli wydali miliardy dolarów aby zdobyć jakieś niewielki złoża ropy ? ;) no to tylko patrzeć jak najadą na Podkarpacie, już bunkier stawiam ;)) No ale widzę ze się powoli z tej ropy wycofujesz, teraz to bazy będą sobie zakładać . Ciekawe po kiego grzyba, tylko dlaczego nie zamorzyli ich tam na początku lat 90tych po wycofaniu się Rosjan. Mieli wówczas idealny klimat polityczny aby się tam zainstalować, ciekawe czemu tego nie zrobili ? ;))
652 230 km² to nie mało:) ZSRR po to zaatakował Afganistan bo wszędzie chcieli mieć wpływy, a mały kraj to nie jest:) Potem byli amerykanie, którzy jak np. w Vietnamie chcieli przeciwstawić się Komunie, bo panował Okres Zimnej Wojny.
Rosjanie budowali bazy, to samo robili amerykanie, byli tam tylko po to, żeby postawić się ruskim, teraz to bez sensu.
Z tego co pamiętam, Rosjanie wcale Afganistanu nie atakowali, bo władzę mieli już tam marksiści (przynajmniej w miastach). Zaczęli od obalenia przez Alfę prezydenta, który przeginał nawet jak na standardy breżniewowskie. Potem robili dokładnie to samo co Amerykanie - uważali że przez budowanie szkół, dróg i szpitali zdobędą poparcie ludności. Oczywiście angażowali się też w walki z mudżahedinami, ale te kilka batalionów Specnazu i desantowców to było niewiele w stosunku do afgańskich sił rządowych. Wojska rosyjskie gównie angażowały się w utrzymanie baz i szlaków zaopatrzeniowych, no i oczywiście wsparcie lotnicze (tu miały miejsce czyny zbrodnicze np w Heracie). W całej historii Afganistanu podbić ten kraj potrafili tylko Mongołowie. Próbowała (na małą skalę) Rosja carska, Brytyjczycy i ZSRR. A Amerykanie nie wyciągnęli wniosków z ich niepowodzeń..
amerykanie po prostu zaangażowali się w Irak bo myśleli że Afganistan został wygrany a tu niestety spotkała ich przykra niespodzianka, i to jest główny powód amerykańskiego niepowodzenia
a żeby być pewnym wygrania wojny w Afganistanie to należało by zainstalować morderczy reżim a że amerykanie chcieli demokratyzować afgan to niestety ta możliwość odpadła
Amerykanie dołączyli do II wojny światowej właściwie to w czerwcu 44 jak wojna była już wygrana i to na plecach Ruskich wyzwalali Europę. Dodam tylko że w całej II WŚ 85% strat niemieckich było na froncie wschodnim i to są oficjalne dane, a przecież Niemcy walczyli od Norwegii po Afrykę, na Bałkanach, Grecji, Krecie i krajach Beneluksu.
No tak, bo poziom naszej podstawówki to klasa światowa, a geografię każdy Polak zna w małym palcu.
Aż dziw bierze, że tak inteligentni ludzie muszą się podlizywać takim debilom, jakimi są Amerykanie.
muszę się zgodzić ilość ofiar zupełnie jak w Rambo... realizm poszedł się jeb.. przy szturmie afganów na ten ich posterunek...
Sorry, że po tylu latach rozkopuję, ale chciałem powiedzieć, że ten film był robiony wg starej maksymy "Na kompleksach zarabia się najlepiej".
Wielu Rosjan myśli, że w Afganistanie zginęło kilkaset tysięcy żołnierzy Radzieckich, a prawda jest taka, że zginęła jedna dywizja - 14 000 ludzi. Nie umniejszam śmierci poległych, ale po prostu właśnie na Afganistanie i narzekaniu jak to chłopcy ginęli tysiącami nie jeden zrobił karierę...