PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=181525}

9 kompania

9 rota
2005
7,8 101 tys. ocen
7,8 10 1 101041
6,8 12 krytyków
9 kompania
powrót do forum filmu 9 kompania

Słabizna 1/10

ocenił(a) film na 1

Pierwsze pół filmu to kiepska komedia bazująca na wulgarnym dowcipie.Druga połowa to kiepski film wojenny.najbardziej rozbawiło mnie (w negatywnym tego słowa znaczeniu)jak Afgańczycy szli pod ta górkę jak w jakimś pochodzie a kule ich magicznie omijały.
Cały film ma na celu pokazanie w dobrym świetle Radzieckiej interwencji w Afganistanie wspierającej afgański reżim komunistyczny przeciw koalicji antyradzieckiej na terytorium Afganistanu. Wszystko przyprawione jest sztuczna gra aktorów. Film polecali mi wszyscy i byłem nastawiony raczej optymistycznie, może dlatego gdy sie rozczarowałem to tak go zjechałem.

ocenił(a) film na 8
gontarek

ogolnie cala twoja wypowiedz jest powiedzmy .. belkotem , ale smieszy mnie najbardziej to :

Wszystko przyprawione jest sztuczna gra aktorów.

lol , gontarek jest znawca jezyka rosyjskiego i wszystkich jego odmian i jest w stanie rozpoznac , ze ktos mowi sztucznie , bo chyba o to tutaj chodzi ? Bo wlasnie po wymowie , najlatwiej jest rozpoznac , ze ktos jest marnym aktorem ?Poza tym dodam , ze wszyscy , ktorzy oceniaja ten film zle jak i inne wojenne , cierpia na jakis kompleks , tyle ze nie jestem w stanie rozgryzc co to moze byc . Nie bede sie wdawal w polemike , bo mam w zwyczaju nie znizac sie do pewnych poziomow .. wrecz musialbym zejsc kilka pieter .

użytkownik usunięty
gontarek

a miałeś kiedyś broń w rękach?! "kule ich magicznie omijały"... nie ośmieszaj sie

użytkownik usunięty

Chłopie - jaki reżim komunistyczny??
Jaka koalicja antyradziecka???
To nie wiesz, że sowieci w Afganistanie prowadzili pierwszą na świecie operację antyterrorystyczną. Pierwszą misję stabilizacyjną. W końcu Osama też był mudżacheddinem. To jakbyś nie wiedział.

Mori, zlituj się i nie kompromituj się powtarzaniem jakiś bzdur. Pierwsza misja stabilizacyjna??? Na litość boską, Rosjanie chcieli podtrzymać tam rząd komunistyczny który w tym okresie już dogorywał. Tak, to jest prawda, Mudżahedini walczyli z reżimem komunistycznym, nie mieszaj w to Osamy Bin Ladena. I mówi Ci to rekonstruktor wojsk radzieckich w Afganistanie, coby nie było że jestem jakimś rusofobem, ale taka jest prawda.

A sam film bardzo dobry, autor tematu jest chyba za bardzo podsycany pisowską propagandą, bo wszędzie widzi pean na cześć komunizmu, a nie widzi zwykłej historii ludzi, walczących i ginących na zapomnianej wojnie...

ocenił(a) film na 10
kapi_7

Film piękny i zrealizowany genialnie. Panie pośle PiS(założycielu tematu). My już nie żyjemy w komunie, a film nawiązuje do lat komunistycznych.

ocenił(a) film na 9
gontarek

Gra aktorów może nie jest najlepsza, ale moim zdaniem spełnia wymogi takiego filmu.
Czy to wg Ciebie komedia dlatego, że tak pokazane jest życie rekrutów na szkoleniu? Jak Ty byś się zachowywał na ich miejscu? ;) To, co oni tam robili, pomagało im nie zwariować i 'rozładować sytuację'.
Afgańczycy mogli 'spokojnie iść pod górkę', ponieważ po 1, celność w czasie takiej walki nie jest na wysokim poziomie, po 2, większość tych żołnierzy nie przywykła do strzelania w chwilach zagrożenia życia.
Film nie pokazywał w dobrym świetle radzieckiej interwencji... już więcej uwagi poświęcono pokazaniu ogólnego bezsensu i beznadziei wojny (pod koniec).