PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=181525}

9 kompania

9 rota
2005
7,8 101 tys. ocen
7,8 10 1 101041
6,8 12 krytyków
9 kompania
powrót do forum filmu 9 kompania

oglądałam "9 kompanię" może 20 razy (uwielbiam ten film!), ale czegoś nie rozumiem, mianowicie sceny kiedy z gór schodzi kapitan (Alexiei Serebriyakov) i kilku innych żołnierzy (w tym Riaba). Wołodia wtedy mówi mu 'witam towarzyszu kapitanie', a kapitan przykłada palec do ust w znaku ciszy - dlaczego? no nie rozumiem tej sceny! eh...

ocenił(a) film na 10
charli_baltimore

Podaj dokładny czas(bo ja takiej sceny niepamiętam)kiedy to jest(minuta)to wtedy Ci wytłumaczę

hitman471

To był sen Stasa. A w każdym bądź razie sen to był na 100%. Riaba wtedy już nie żył.

hitman471

84 minuta filmu, ale ciężko będzie Ci zinterpretować tą scenę, skoro nie pamiętasz :(

charli_baltimore

i coś jeszcze, rzeczywiście po tej scenie Stas przysypia na warcie, ale skoro Riaba już nie żył, to dlaczego pokazują jak umiera później ( 98 minuta filmu) od strzału w głowę?

charli_baltimore

Przepraszam mój błąd. Obejrzałem to jeszcze raz i już wiem o co chodzi w tej scenie. Riaba nie został przydzielony tak jak reszta swoich przyjaciół do 9 kompanii tylko do 4. Jeden z gości którzy go prowadzili powiedział
-"wybili cały kordon tylko on ocalał" Więc to powód dlaczego wyglądał jak trup, widocznie doznał jakiegoś szoku. Co do tego kapitana który przykłada palec do ust to sam nie wiem.

Seba_019

jesli o Riabe chodzi, to wiem, ze żołnierz, który go prowadził powiedział, ze rozbili jego kompanie i Riaba został sam, co za tym idzie, że przeżył ciężki atak, zresztą tłumaczy to jego błaganie o zaprzestanie strzelania w trakcie ataku, w którym ginie - chodzi mi o zachowanie kapitana - nie rozumiem dlaczego ucisza Wróbla? może ma to coś wspólnego z tym, co przekazywał żołnierzom na wykładzie odnośnie życia między ludźmi wyznającymi Islam?

ocenił(a) film na 8
charli_baltimore

Ucisza Wrobla bo jest zmeczony, ranny, reasumujac dostali niezly wycisk. Wiec teraz cicho sza, dajcie mi spokoj, zreszta patrzcie ilu nas jest, nie ma z czego sie cieszyc.
Ale to tylko taka moja teoria :P

hellblazer

ale sens ma... przyjmuje to - gdyby jednak była inna opcja, chętnie wysłucham.

ocenił(a) film na 9
charli_baltimore

Jak wracasz do domu po ciężkim dniu pracy nic ci się nie chce. Nawet przyjąć gratulacji z powodu urodzin... Tym gestem chce powiedzieć nie gratulujcie nam, dajcie man odpocząć, zostawcie go w spokoju (Riabę).

charli_baltimore

Prosta rzecz. kapitał był z rozpoznania wojskowego, działąl na tylach wroga, maił na sobie pusztuski ubiór. Chodziło o ukrycue jego toższamości (góry mają uszy). jest to oczywiście scena przerysowana, ale taki jest jej sens

charli_baltimore

Prosta rzecz. kapitan był z rozpoznania wojskowego, działał na tyłach wroga, maił na sobie pusztuński ubiór. Chodziło o ukrycie jego tożsamości (góry mają uszy). jest to oczywiście scena przerysowana, ale taki jest jej sens

ocenił(a) film na 9
charli_baltimore

na pewno nie ukrywa swojej tozsamosci, bo gdyby tak bylo to palec by przylozyl do ust, a przyklada palec do nosa pod katem 45 stopni. Prawdopodobnie jest to jakis gest, ktory nie jest nam dany rozszyfrowac. Takie jest moje zdanie:)

ocenił(a) film na 7
tomislavo

po dokladniejszej analizie danej sceny, musze uscislic opinie kolgi tomislavo - otoz owszem, kapitan przyklada palec do nosa, ale pod katem 47 stopni! mysle ze to ma niebagatelne znaczenie.

ocenił(a) film na 8
katrol

panowie. kąt 47 może świadczyć tylko o jednym. kapitan na pewno chciał podłubać w nosie :):):) masakra
Ja też nie rozumiem tej sceny. Chociaż przyszło mi na myśl, że kapitan chciał uciszyć/uspokoić żołnierzy. Dał znak, że nie jest dobrze z nimi i nie ma co się cieszyć.

ocenił(a) film na 10
charli_baltimore

iwanniegrozny ma rację - to kapitan z rozpoznania - ten co ich szkolił, znali go a nie znali jeszcze do końca zasad, nie chciał by kłapali dziobami

charli_baltimore

no i się mi w głowie rozjaśniło :) pięknie dziękuję iwanowi :)