oglądając ten film bolał mnie brzuch. film mnie zniszczył fizycznie i psychicznie. moim zdaniem taka manipulacja widzem powinna być karalna, ale z drugiej strony przyznaje, że jest to dzieło sztuki mimo, że tak irytujące.
hmm.. oczywiście, że manipulacja widzem jest okrótna. ale wymień choć jeden film historyczny/wojenny, w którym nie byłoby manipulacji. jak amerykanie manipulują, to wszystko OK, a jak ruscy, to już bardzo źle?
Pozdrawiam
PS) fajnie by było, gdyby kiedyś w Polsce powstało podobne dzieło, wtedy z naszą manipulacją też moglibyśmy przejść kilka granic;]
Spróbuj obejrzeć sobie dzieła starego Wajdy. Tam manipulacja pojawia się bodaj nawet w liście aktorów.
nie rozumiem tylko dlaczego uznaliście moją opinie za negatywną. manipulacja to nieodłączna część działa sztuki. popieram manipulacje widzem ale czasami nie lubie nim być:) ze wzgledu na bóle brzucha. po prostu. a jesli chodzi o starego Wajde to zawsze Ziemina Obiecana! moim zdaniem jego najlepszy film, jeden z najlepszych w historii polskiej kinematografii.
I Wajda Wajdą w Wajdzie z Wajdą?
Dlaczego najlepsze dzieła polskiej kinematografii (te wymieniane) mają pochodzić tylko z okresu 'złotego'/komunistycznego? I to takich zasłużonych reżyserów? jeśli mówić o dobrym polskim kinie musi mieć trochę wiosen na karku. To tak jak cały czas oglądać się wstecz...