PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=181525}

9 kompania

9 rota
2005
7,8 101 tys. ocen
7,8 10 1 101041
6,8 12 krytyków
9 kompania
powrót do forum filmu 9 kompania

oglądając ten film bolał mnie brzuch. film mnie zniszczył fizycznie i psychicznie. moim zdaniem taka manipulacja widzem powinna być karalna, ale z drugiej strony przyznaje, że jest to dzieło sztuki mimo, że tak irytujące.

użytkownik usunięty
marek_duzy1

hmm.. oczywiście, że manipulacja widzem jest okrótna. ale wymień choć jeden film historyczny/wojenny, w którym nie byłoby manipulacji. jak amerykanie manipulują, to wszystko OK, a jak ruscy, to już bardzo źle?

Pozdrawiam

PS) fajnie by było, gdyby kiedyś w Polsce powstało podobne dzieło, wtedy z naszą manipulacją też moglibyśmy przejść kilka granic;]

ocenił(a) film na 8

Spróbuj obejrzeć sobie dzieła starego Wajdy. Tam manipulacja pojawia się bodaj nawet w liście aktorów.

ocenił(a) film na 10
bies

nie rozumiem tylko dlaczego uznaliście moją opinie za negatywną. manipulacja to nieodłączna część działa sztuki. popieram manipulacje widzem ale czasami nie lubie nim być:) ze wzgledu na bóle brzucha. po prostu. a jesli chodzi o starego Wajde to zawsze Ziemina Obiecana! moim zdaniem jego najlepszy film, jeden z najlepszych w historii polskiej kinematografii.

marek_duzy1

I Wajda Wajdą w Wajdzie z Wajdą?
Dlaczego najlepsze dzieła polskiej kinematografii (te wymieniane) mają pochodzić tylko z okresu 'złotego'/komunistycznego? I to takich zasłużonych reżyserów? jeśli mówić o dobrym polskim kinie musi mieć trochę wiosen na karku. To tak jak cały czas oglądać się wstecz...

użytkownik usunięty
Ogami_Itto

Może dlatego marsb, że w przeciwieństwie do "Kanału" nikt z polskich reżyserów w czasach postkomunistycznych nie nakręcił tak dobrego filmu wojennego.