Po trailerze spodziewałem się czegoś niesamowitego, epickiego. Tak właśnie zapowiadał się 9.
Przed chwilą obejrzałem film. Nic świetnego. Bardzo dobra animacja, to trzeba przyznać, jednak widziałem już lepsze. Jeśli chodzi o fabułę to jest strasznie płytka, bez żadnych zaskakujących momentów, raczej same niedociągnięcia i niewyjaśnione sprawy. Całość w ogóle nie porusza, jest parę głupich i niepotrzebnych momentów. Mimo wszystko, nie czuję, żebym zmarnował 1,5 h życia na ten film. Oglądało się w miarę przyjemnie, chociaż jeszcze raz powtórzę, że film przeciętny.
5/10.
Mam podobne wrażenia, pamiętam że w miare rozwoju akcji, bylam co raz bardziej zla na twórców, że film który potencjalnie mogl byc naprawde dobrą animacją, położyli fabułą płytką, przewidywalną i miałką. Brak emocji, brak przesłania, brak cegokolwiek, co mogłoby uratowac ten film. Waham się między 5 a 6, ostatecznie 5, ponieważ film posiada jedynie walory wizualne, a i te w stopniu, który mógłby wprawdzie stanowić godną oprawę ciekawej historii, ale sam nie wystarcza, by w trakcie seansu nie odczuć tego ukłucia żalu.
No moim zdaniem wizualnie genialna, zupełnie inaczej niż wszystkie Pixarowskie bajki, widac ręke Burtona, ktory jest producentem tego...No a sama fabuła, oczywiście mogła być znacznie głębsza, ale porównując ze wszystkimi innymi animacjami, na dobrym poziomie. No i ogromny plus za poruszenie w animacjach tematu, który jesli sie orientuje to jeszcze nie byl, albo był bardzo rzadko poruszany. Polecam, 9/10!!
Akurat temat pt: "Ludzie przez głupotę/chciwość/zadufanie we własnej wiedzy zniszczyli cywilizację/całą planetę" itp. pojawia się w filmach bardzo, bardzo często. I dlatego zawsze bawią mnie stwierdzenia typu "Przesłanie filmu jest bardzo głębokie i oryginalne", kiedy mówimy o apokalipsie spowodowanej przez ludzi. Mamy to w, powiedzmy, co czwartym filmie.
W każdym razie, muszę przyznać, że po trailerze "9" zapowiadał się świetnie - niesamowity klimat, nietuzinkowa fabuła, świetna muzyka. Poszłam na ten film z przekonaniem, że będzie najlepszą animacją ostatnich lat, i jednym z najlepszych filmów - niestety tak nie jest. Bardzo wiele niedociągnięć i niedomówień (czasem to dobry zabieg - sprawia, że widz po seansie zastanawia się 'dlaczego?' albo 'co było dalej?'), ale tutaj czyni film niezrozumiałym i bezsensownym. Akcja właściwie nie rozwija się od jakiejś 20 minuty - przez następną godzinę dostajemy w kółko to samo. Film odrobinę ratuje piękna, mroczna oprawa graficzna, ale jako, że nie jest to dla mnie najważniejsza rzecz w filmie, całość oceniam na 4/10.