PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=240275}

9

2009
7,4 58 tys. ocen
7,4 10 1 58453
6,0 24 krytyków
9
powrót do forum filmu 9

według mię zdecydowanie WALL E 9 tez dobre ale tak nie wciąga

mariusz12894

"9" bije "Walliego" na głowę pod każdym względem. :)

ocenił(a) film na 8
mariusz12894

"9" jest zdecydowanie lepsze i ciekawsza mam też lepszą fabułę i ciekawszy klimat.

mariusz12894

WALLE jest lepsze pod prawie każdym względem - animacja, muzyka (Thomas Newman to geniusz) itd. Jedynie jeśli chodzi o scenariusz to filmy są na podobnym poziomie choć trzeba pochwalić film WALLE za wykorzystanie na maxa potencjału który był w tej dość średniej historii W 9 jest zupełnie odwrotnie - świetny pomysł na fabułę, średnie wykonanie..

Waclaw

"9" wygrywa absolutnie pod każdym względem!

ocenił(a) film na 10
BarEET

dla mnie oby dwa filmy są świetne. świetna fabuła, doskonałe wykonanie. gdybym np. mogła kupić 1 DVD a miałabym do wyboru te dwa tytuły nie potrafiłabym wybrać, jednak gdybym żadnego z tych filmów nie widziała wcześniej to pewnie wybrałabym WALL-ego XD

ocenił(a) film na 8
mariusz12894

Diametralnie dwa różne filmy. "WALL-E" to kapitalnie opowiedziana historyjka o miłości,samotności i pragnieniu ciepła... "9" to połączenie "Matrixa" z hmm... sam nie wiem. Widać tu rękę Burtona ;-) Gdybym miał kupić TYLKO jeden,to wziąłbym sympatycznego WALL-Ego,ale sceny z "9" są kapitalne.

ocenił(a) film na 7
mariusz12894

To dwa różne filmy. WALL E jest świetny, bo przypomina nam o magicznych filmach z dzieciństwa. 9 natomiast jest zdecydowanie filmem dla starszych w niezwykłym klimacie (zapewne zasługa Tim'a Burton'a, choć już w filmiku, który nakręcili studenci(świetny, bardzo polecam, jest na youtubie, wystarczy poszukać), który był pierwowzorem 9, widać ten niesamowity świat). To film bardzo przemyśleniowy, człowiek zastanawia się nad swoją duszą. WALL E skłania do refleksji nad naszym sposobem życia. Oba filmy dobre. Miałam pieniądze na jeden film. Kupiłam WALL E'go ze względu na to, że jest to film dla osoby w każdym wieku i nie trzeba na nim bardzo wysilać muzgownicy. Poprawia humor na długo, optymistyczna bajeczka. Do oglądania 9 trzeba mieć nastrój. Zapewniam, że niedługo nabędę i ten film. P.S. Uwielbiam postać 6, jest taki ... inny.

mariusz12894

ja nie wiem co ma jeden do drugiego... to przecież bez sensu...

ocenił(a) film na 7
mariusz12894

To tak jakby porównywać Terminatora z Pszczółką Mają

ocenił(a) film na 8
2222

No jak to ??? Mogę wymienić masę podobieństw co do tych dwóch filmów:
1) Ul - w obu produkcjach występuje coś na kształt centrum sterowania - "Pszczółka Maja" - Ul - "Terminator" - Skynet ;P
2) "Pszczółka Maja" jest zależna od centrum sterowania, tak samo jak terminatory od Skynetu ;P
3) Nadrzędną dyrektywą zawartą w ulu to bronić go wszelkimi sposobami nie zważając na konsekwencje - przetrwanie królowej to podstawa. Tak samo jeśli chodzi o postępowanie Skynetu.
4) "Pszczółka Maja" - temat muzyczny: "Dziś spotka was maleńka, zwinna pszczółka Maja
Mała, sprytna, rezolutna Maja
Mała przyjaciółka Maja"
Terminator - "Stay here, I'll be back." (to może trochę na siłę, ale należy przyznać, że Terminator był zwinny, sprytny i ... rezolutny ;P
Wątek ten można rozwinąć ;) tylko po co? :)

ocenił(a) film na 10
mariusz12894

Trzeba być skończonym kretynem żeby porównywać te dwa filmy... jeden robiony dla dzieci, drugi dla starszych widzów