logiki w gatunku sci-fi to mnie śmiech ogarnia. Narzekacie że nie jest wyjaśnione to i owo ale gdy dostaniecie papke z Holywood gdzie wszystko jest podane na tacy też macie jakieś ale. Jeśli macie problemy z zrozumieniem fabuły przeczytajcie sobie recenzje może to pomoże.
Jedyną niewiadomo jest dlaczego 9 budzi się tak póżno.Patrząc na trupa profesora, 9 obudziła się z 1-3 miesięcy po zgonie staruszka.
Reszta (szmacianki) w tym czasie przetrwała wojne, ludzkośc została powiedzmy całkowicie zgładzona, maszyny padają z braku zasilania z wyjątkiem bestii która z racji na swoją wielkość wymaga mało energii. Bestia szuka jako resztka świadomości wadliwego dzieła profesora i maszyn jednocześnie, jego pełnej świadomości czyt. duszy aby trwać w nieskończoność. Wysysa świadomość z szmacianek, szukając tej profesora nie zdając sobie sprawy że jest ona podzielona. Szmacianki a konkretnie 6 odkrywają prawde, pokonują Matke Bestie uwalniają dusze które sprawiaja opad z mikroorganizmami (troche to dziwne ale to jest sci-fi więc tu wolno wszystko :p)
Film mi bardzo przypadł do gustu, lubie kino post-apokaliptyczne, szmacianki dają rade ( choć to nie SackBoy :p), fabuła dobra, animacja genialna, sub-bossowie też na poziomie. Ani razu nie się nie nudziłem więc daje 9/10.