PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=240275}

9

2009
7,4 58 tys. ocen
7,4 10 1 58453
6,0 24 krytyków
9
powrót do forum filmu 9

Niesamowity !

ocenił(a) film na 10

10/10, jeden z najlepszych filmow 2009 roku. Wart zobaczenia, chocby tylko dlatego, zeby zobaczyc nowa
wizje matrixa!
Film zawiera doskonale polaczenie wielu dobrych filmow ostatnich dwoch dekad. 9 nie tylko jest dobra
animacja, ale rowniez bardzo ciekawym filmem. Pokazuje nowa wizje zaglady ludzi!
polecam !

ocenił(a) film na 7
emu_

wg mnie dużo gorszy od kilku minutowego oryginału..

ocenił(a) film na 8
Pomurn1k

Bo ja wiem?! Na pewno miał mniej sensu a "Kilkominutowa animacja" jak ją określiłeś miała uniwersalne przesłanie. Jednak film był dłuższy i lepszy. Przesłanie było to samo ale bardziej ukryte.
Słowem:
"9" - 2005 8/10
"9" - 2009 9,5/10

Czemu zabrakło 0,5pk? Bo chwilami nudny. I tak polecam. Nie wie ktoś kiedy (w polsce albo w ameryce) DVD?

ocenił(a) film na 10
emu_

Nie siedze w tym temacie wiec moge jedynie szacowac. mam nadizeje ze wypowie sie tez ktos zglebiajacy tematyke sci-fi poniewaz sam jestem ciekaw.
Ta wizja ktora wydaje ci sie nowa narodzila sie ponad 10 lat przed nakreceniem terminatora w ksiazkach i czasopismach sci-fi i nie jest to "wizja matrixa". Wedlug niektorych wizja post apokaliptycznego swiata, ktory wydaje sie byc odpowiednikiem naszego za kilkadziesiat lat to jest wlasnie to co chcieli przekazac nam tworcy. Tez, lecz karmieni jestesmy ta przestroga juz zbyt dlugo aby nakłaniala nas do przemyslen ktore walkowalismy juz dziesiatki razy. Bardziej poruszyl mnie obraz czlowieka-mezczyzny podzielonego na 9 osobnych czesci oraz maszyny, ktora musi pochlaniac ludzka "energie? - dusze?" aby mogla spokojnie funkcjonowac.

Mam nadzieje, ze naklonie pare osob do glebszych przemyslen, mamnadzieje, ze takowe tu zagladaja.

ocenił(a) film na 10
Nashael

Wpelni sie z Toba zgdzam, w ksiazkach ten temat pojawil sie juz znacznie wczesniej niz filmy, co mowiac
szczerze jest oczywiste. chocby np. moim zdaniem jeden z lepszych pisarzy s-f Isaac Asimov, ktory podobnie
jak lem czy vern.
Faktem rowniez jest to, ze nieustannie jestesmy w rozny sposob karmieni wizja apokaliptycznej przyszlosci,
ale mom zdaniem jest to jeden z najlepszych filmow ukazujacy ta tematyke!
motyw z duszami byl bardzo ciekawy. tu akurat nawiazanie do harrego pottera, gdzie dusze rozczepiono na 7
(ktora uznaje sie za najpotezniejsza liczbe), natomiast w "9" rozczepia sie na tytulowe 9 czesci, ktore jest
uznana za najdoskonasza liczbe).

ocenił(a) film na 9
emu_

Ja w ogole lubie tego typu tematyke. O ike Crimson Skies (gra) albo "Sky Kapitan i Świat Jutra" są typowo amerykańskie, tutaj aż tak ardzo tego nie czuć. Wizja alternatywnej przyszłości w Europie, nawiązanie do nazistowskich Niemiec bardzo mi się podobały.
Wspaniale mi się ten film oglądało. Zgodnie z tytułem 9/10.