PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=566}

Adwokat

A Civil Action
1998
6,8 7,4 tys. ocen
6,8 10 1 7361
6,6 7 krytyków
Adwokat
powrót do forum filmu Adwokat

Film świetny obsada super. . Czy ktoś wie dlaczego książka ma inne zakończenie, i mnóstwo zbieżności pomijanie ważnych bohaterów :/ Może ktoś w to wnikał i która wersja ujawnia więcej prawdy.

ocenił(a) film na 7
muerte_

Może dlatego, ze film powstał na innych faktach niż ksiązka?:) Myślę, ze odpowiedż jest taka sama jak na pytanie dlaczego adaptacje, np. "Weronika postanawia umrzeć", "W pustyni i puszczy" czy chociażby "Intruz" różnią sie od swoich książkowych pierwowzorów. Bardzo jestem ciekawa odpowiedzi.

Blueink

inne fakty ? czy coś takiego jak powstaje książka, scenarzysta przed napisaniem scenariusza , z jakaś większą ekipą sprawdzają zgodność ? A może po to żeby film zrobił leprze wrażenie lub z czyjeś woli robimy to tak zmieniamy to bo ? ( lepiej się sprzeda , staje się bardziej interesujące) .To mi przypomina sytuacje z naszego życia ubarwianie faktów przedstawiana się w lepszym świetle, lub historycznym. Pamiętam jak byłem zwiedziony jak dowiedziałem się ze talent militarny Tadeusz Kościuszko nie był tak wielki tylko wykreowany prze Polska na potrzeby sytuacji stworzenia bohatera który wyciągnie Polskę z pod okupacji. Możesz mi odpisać dlaczego według ciebie książka rożni się od adaptacji ?

ocenił(a) film na 7
muerte_

Co do bohaterów narodowych Polski, mnie rozczarował Piłsudski i jegio zadziwająca historia, chociaż jestem w stanie zrozumieć poplątane drogi ludzkie (Dmowski itd.). Co do adaptacji "Adwokat" cóż ksiazki nie przeczytałam, ale myslę, iz w najbliższym czasie uczynię to, gdyż Twój zapał zapewnia mnie o tym, ze jest to lektura godna mojej uwagi i czasu. Wtrąciłąm się do tego wątku ponieważ mnie tez często zastanawia, dlaczego książka, która dostcza tylu pięknych przeżyc zostaje zmieniona na rzecz średnio zrealizowanego filmu? Cóż, tak jak pisałam, to jest pytanie typu: Co autor miał na myśli? Na pewno niektóre elementy ulegają modyfikacji, aby sprawiały wrażenie widowiskowości, spektakularnego zdarzenia- wszak to sie lepiej sprzedaje. Czasami jednak dość ograniczona forma obrazu nie pozwala na pokazanie, wyreżyserowanie niektórych fragmentów. Ale pewnie w wiekszości sytuacji chodzi o zysk, czyli zrobienie wszytskiego, aby dzieło sprzeda lo sie jak najszybciej i jak najlepiej. Co do mnie sa lektury, których ekranizacji pewnie nihgdy nie zobaczę, ze względu na to, jak wielkim szacunkiem darze pierwowzór (np. Kamień na kamieniu).

Blueink

Podzielam tą opinie , która opiera się na względach finansowych i marketingowych względach .Dzięki za "Kamień na kamieniu" ostatni pochłaniam duże ilości literatury chętnie zapoznam się z tą książką. Dmowski i Piłsudski, chętnie bym wysłuchał co sprawiło rozczarowanie i jaki był pierwotny wizerunek tej postaci.

ocenił(a) film na 7
muerte_

Literatura? Co pochłaniasz z literatury? Najlepsza adaptacja powieści ever Twoim zdaniem? (Piłsudskiego i Domowskiego wrzucam do tego samego wora co Adama Mickiewicza i Ksęzną Dianę oraz wsszystkich ludzi, których nie znam i o którym diametralnie zmieniam zdanie, gdy ich poznam).

Blueink

Paulo Coelho - Zwycięzca jest sam- świetna , Alchemik , Pielgrzym

20.000 Mil Podmorskiej Żeglugi - Juliusz Verne

Stephen King - Skazani na Shawshank (cztery pory roku) Bastion

Tom Clancy - Czas patriotów

lubię tez Charles Bukowski

Alex Garland - Niebiańska Plaża

Fiodor Dostojewski - Idiota

Ecco Umberto - Imie Rozy, Wyspa dnia poprzedniego- jestem w trakcie

Szwaja Monika - STATECZNA I POSTRZELONA, Romans na receptę

ocenił(a) film na 7
muerte_

Skazan na Shawshank zgadzam się, a Dostojewskiego kocham. Coelho na pewno zobaczę:)

Blueink

Co możesz polecić jeszcze Dostojewskiego (łamem na celowniku Bracia Karamazow ale nie doszło do spotkania) ?Stephen King mnie zachwyca zabieram się za kolejną jego książkę i każda nie daje odejść od siebie tym razem "Jasność" myślałem ze to 3 ale przecie jeszcze była "zielona mila" :) następne jego dzieło może przerobie wychwalany cykl powieści "Mroczna Wieża" Za pomniałem wspomnieć o "Lalce" Bolesława ale filmu nie widziałem to jedyna odświeżona lektura po czasach nakazu czytania :) a i jeszcze "ludzie bezdomni" Żeromskiego.Polecone książki czy autorów będę wdzięczny.