PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=736860}
5,3 254  oceny
5,3 10 1 254
Amelia 2.0
powrót do forum filmu Amelia 2.0

W całym filmie animacje zawiedzione z lat 80 czy też dźwięki jak z jakiejś darmowej paczki "sci/fi type" - nie powalają. I to jest najłagodniejsze określenie. Aktorzy wyglądają i zachowują się jak żywcem wyjęci z paradokumentu, zapewne większość z nich nie zagra w żadnym innym znaczącym filmie. Główną piosenkę zna pewnie co czwarta osoba, która widziała filmy jak np. "Kolacja z Andre". To wszystko sprawia, że obraz ogląda się słabo, a przynajmniej gorzej niż oglądać by się mogło. Ale jest kilka plusów i rozwiązań. Ten film jest niskobudżetowy, według danych nie zebrał tez za wiele pieniędzy w USA. W moim odczuciu jest to film pasjonaty-amatora zrobiony "za grosze" którymi dysponował. I patrząc tak na ten film, już nie jest tak źle, bo choć sama fabuła bywa zupełnie od czapy i jest prowadzona w zupełnie dziwne kierunki - to koncept wciąż jest żywo angażujący. Pytanie o transhumanizm, długowieczność, jest zadane trafnie. Trafny tez jest klasyczny brak odpowiedzi na to pytanie. Kilka razy przeszły mnie ciarki po plecach gdy głębiej wszedłem w ten świat i zapomniałem o tym jak to on jest skonstruowany z niepasujących puzzli. Nie wiem czy polecać ten film, polecam juz prędzej "Ex Machinę" jako naprawdę znakomite kino z równoległej tematyki, ale jeśli zdecydujesz się obejrzeć "Amelie 2.0" i nie jesteś przy tym jakoś potwornie wrażliwy na niedociągnięcia techniczne czy drewniane dialogi a po prostu chcesz zgłębić główną tematykę z obojga stron - myślę, że nie będziesz zawiedziony.