PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=130130}
7,8 207 tys. ocen
7,8 10 1 207162
7,0 42 krytyków
American Gangster
powrót do forum filmu American Gangster

W gruncie rzeczy dość prosty to film, nie wykraczający poza ramy gatunku. Wszystko to już było w wielu filmach i ciężko mi doszukać się w obrazie Scotta jakiejś głębszej idei. Poza tym film (przez to, że jest na faktach autentycznych) jest raczej mało szokujący, nawet więcej - jest przewidywalny. Niemniej jednak jest to bardzo dobrze skrojone kino sensacyjne, przy którym warto spędzić czas, gdyż ten straconym nie będzie na pewno, szkoda tylko, że nic ponad to. "American Gangster" jest raczej kolejnym dowodem dla zwolenników teorii, mówiącej o tym, że Scott jest raczej mistrzem formy, a nie treści. Co prawda dodaje filmowi wiele uroku dobry scenariusz oraz fantastyczne kreacje aktorskie, ale to chyba za mało by mówić o jednym z najlepszych filmów roku.
Z kolei jeśli już o aktorach mowa, to Denzel Washington jest niesamowity w swojej roli. Po prostu nawet Russell Crowe nie miał szans, choć ciężko się dziwić, gdyż jego postać nie była aż tak interesująca.

ocenił(a) film na 6
Albertino

fakty autentyczne mówisz ;)

Właściwie z większością muszę się zgodzić. Solidne kino, wciągające dopiero przy końcu, niezbyt zaskakujący acz bardzo ciekawy scenariusz. Rewelacyjny (!) Washington, bardzo dobry Crowe. Kino rozrywkowe w czystej postaci, troche zbyt długie może, ale za to z kilkoma ciekawymi ujęciami i bardzo dobrze skrojonymi scenami. Poza tym ma się wrażenie, że gdzieś to już widzieliśmy. Schemat goni schemat, ale mimo to Scott potrafi zaskoczyć widza, a nawet rozśmieszyć.

6/10

ocenił(a) film na 7
Albertino

Co ja tu jeszcze moge dodac, zeby nie powtarzac tego, co napisal Albertino? Dla mnie ten film to czysta forma, czyste widowisko, czyli to, w czym sir Ridley sie specjalizuje od dawna. Washington i Crowe to sa zwierzaki, z nich wyziera taka energia i autorytet, ze trudno ktoregos wyzej ocenic od drugiego. Tak samo jak trudno bylo kibicowac bardziej Pacino lub DeNiro w 'Heat' Mann'a. To jest pojedynek w wadze superciezkiej, w ktorej dla mnie nie ma lepszego.
Wiadomo w zasadzie od poczatku, jak ta historia sie skonczy, mimo to, oglada sie oczywiscie z przyjemnoscia, choc chwilami tez bez zaangazowania. To troche tak, jakby sie ogladalo mecz pilkarski, wiedzac uprzednio o jego wyniku - wiesz, co sie stanie, a mimo to ogladasz bo lubisz ten sport. Tak samo jest z 'American gangster'. Tak wiec ogolnie nie ma zadnego zachwytu, nie ma suspensu, nie ma niczego nowatorskiego.
Tylko zdjecia Saviedesa przypominaja mi robote operatorska jakby z lat 70. Genialny fachowiec, swietny stylista, tak samo, jak Ridley Scott. Tyle tylko, ze ten drugi juz chyba najlepsze ma za soba.
7/10.

Thommy

Tajler, właśnie coś mi się uczepiło mojego małego móżdżku i już któryś raz piszę fakty autentyczne, co (tak wiem) brzmi jak masło maślane :P Także mea culpa i już nie będę więcej...

ocenił(a) film na 9
Albertino

Nie do końca mogę sie zgodzić, że to wszystko już było w innych produkcjach. Nie przypominam sobie filmu, powiedzmy gangsterskiego z tak wyeksponowanym wątkiem policyjnym. Albo mieliśmy samą gangsterkę (np. Scarface, GoodFellas czy Blow), albo też mieliśmy wyłącznie nieskazitelnego glinę jak w Serpico. Tutaj mamy znakomity pojedynek dwóch wyrazistych bohaterów i dwóch znakomitych aktorów. Obaj panowie wypadają w tym pojedynku znakomicie, żaden z nich nie jest papierowy, a Denzel, ze swoim luzem, stworzył z Franka Lucasa dżentelmena, którym oryginalny Lucas nie był na pewno. A kina sensacyjnego to tutaj tyle, co w M jak miłość ;)

ocenił(a) film na 7
Albertino

Scott jest po prostu mistrzem w dobrych filmach, a nie w filmach z formą czy treścią. W American Gangster Scott wydobył tyle treści ile się dało. To tylko historia bossa narkotykowego i solidnego gliny. Tak solidnego jak sam film. 8/10

ocenił(a) film na 7
Albertino

Niesamowite, że z pary takich aktorów Akademia nie nominowała ani Crowe'a ani Washington'a, a nominowała leciwą Afroamerykankę Ruby Dee. Poprawność polityczna tej organizacji przyprawia mnie już o mdłości. Nie wystarczyła ta zeszłoroczna, mocno na wyrost statuetka dla Jennifer Hudson za "Dreamgirls"?? Ale jak zwykle, markotny Polaczek swoje, a kochający kolorowych Amerykanin swoje;))

Albertino

fakty autentyczne :) drobna poprawka, fakty przecież muszą być autentyczne! :D
"Niemniej jednak jest to bardzo dobrze skrojone kino sensacyjne" - to nie sensacja :)
Z resztą się w zupełności zgadzam.

ocenił(a) film na 9
szefu91

Po obejrzeniu "American Gangster" miałem bardzo pozytywne odczucia. Chyba najlepsza rola Washingtona (jego gra podobała mi się bardziej niż w "Dniu Próby", za którą dostał Oscara) i Crowe też był niezły. Scenariusz jest solidny i dokładnie przemyślany. Bardzo sprawna reżyseria (dla mnie najlepszy Scott od czasu "Alien"). I przede wszystkim - świetnie skręcony, ciągłośc montażowa nie została zachwiana ani razu. Znakomite kino.