PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=249289}
7,3 187 tys. ocen
7,3 10 1 186858
6,8 35 krytyków
Apocalypto
powrót do forum filmu Apocalypto

Mi najbardziej poruszająca i dobitnie podkreślająca znaczenie słowa "apokalipsa" wydała się scena w mieście Majów która nastąpiła po tym jak na targu niewolników uwolnili tą kobietę stwierdzają że jest za stara.
Scena w której w milczeniu zrezygnowana idzie za związanym mężem swojej córki strasznie mnie zasmuciła. Zdawała sobie sprawę z tego że teraz, gdy jej córka już nie żyła, on jest ostatnią bliską jej osobą i że za chwilę i on zginie, że zostanie całkiem sama. Wcześniej tak się kłócili a teraz poza nim nie było już nikogo. Cały jej świat, plany na przyszłość i marzenia zostały zniszczone. Zginęli wszyscy jej bliscy. Nie pozostała żadna nadzieja.

W takich filmach (jak i w prawdziwej wojnie) zawsze najbardziej porusza mnie tragedia zwykłych ludzi.

W tym filmie tytuł odnosi się do wielu bohaterów i na różnych poziomach, jednak dla wszystkich oznacza koniec.

Stilnes

wycinanie serca i spalenie wioski,a także te "biegi"

użytkownik usunięty
Stilnes

Scena gdy kobieta stara sie obronić przed gwałtem a jej mężczyzna uwięziony patrzy na to bezsilnie...

Stilnes

Mnie najbardziej wzruszyło zniszczenie wioski i śmierć ojca Łapy Jaguara.

ocenił(a) film na 7
Stilnes

Cały film, pomijając drastyczne sceny, był bardzo wzruszający. Za stara teściowa, małe dzieci, poświęcenie, śmierć najbliższych - nie wydaje mi się, by ktoś wcześniej pokazał Majów jako takich prawdziwych ludzi, z uczuciami, ułomnościami, strachem.

Bardzo podobała mi się scena, w której Łapa Jaguara był cały w błocie i widać było tylko jego oczy. A później cała ta akcja z goniących ich kotem - bomba :)

użytkownik usunięty
Stilnes

Ta scena faktycznie była poruszająca, jak i cała "akcja" w wiosce- czyli sporo scen, do tego "ścieżka zdrowia".

Natomiast najbardziej "rozweselajacą" sceną był według mnie rzut gniazdem szerszeni w oprawców- wg mnie najlepszy patent w tym filmie :)

mały kicius na drzewie by spoko ;p no i wpadnięcie do błotka

ocenił(a) film na 3
jimmy1997a

mnie poruszyły dwie sceny normalnie się popłakałam
1. Gdy koleś zjadł jaja dzika
2.Ten sam koleś powcierał sobie jakieś ziółka w klejnoty i jemu poparzyło jajeczka a jego żonce usteczka
a i oczywiście płakałam ze śmiechu
3/10