7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822145
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Zostało założonych już chyba z 10 wątków o dochodach "Avatara" Pytam was: po co? Niech ten będzie ostatecznym wątkiem, w którym będziemy rozmawiać o BO "Avatara". I mam nadzieje, że trolle dadzą sobie spokój z zakładaniem teraz coraz większej liczby tych tematów.

A więc kto mnie nie zna to nie wie, ale od 2 lat dzień w dzień przelatuje Boxofficemojo i jest to jedna z niewielu rzeczy na których się znam bardzo dobrze. Dlatego co weekend będę opisywał wyniki nowego filmu mojego ulubionego reżysera - Jamesa Camerona, bądź będę pisał gdy zdarzy się coś ciekawego.

A więc przejdę do rzeczy...

USA:

Pierwszy weekend był przez śnieżne zamiecie na wschodnim wybrzeżu USA, jedynie dobry. 77 milionów $ to bardzo dużo, ale do rekordu grudnia zabrakło te marne 187 tyś dol. Nawet ja się spodziewałem 11 milionów więcej, ale nie ma co załamywać rąk. Wynik jest dobry, ale co dalej.

Spodziewałem się, że w poniedziałek film dołoży sobie niespełna 8 milionów, a w kolejnych dniach będzie tracił po 0,8 mln. Jak się okazuje sporo się pomyliłem. Film w poniedziałek dołożył ogromne 16,4 milionów $ (na koncie ma już 93,4 mln $) i zapowiada się, że już jutro (po zaledwie 5 dniach) przekroczy granicę 100 milionów (jako 28 film w tym roku).

Dzięki pokazom w 3D, rewelacyjnych recenzjach i świetnej kondycji "Avatar" po tygodniu może zarobić nawet ponad 120 milionów. A drugi weekend może być wielką niespodzianką, jak to było w przypadku "Titanica". Aktualnie obstawia się, że film Camerona pozostanie liderem amerykańskiego BO i po bardzo małym spadku frekwencji uzbiera ogromne 57 milionów. Gdyby tak się stało to film miałby szanse przebić granicę 200 milionów może nawet w 11 dni. Gdyby film utrzymywał żywotność przez długie tygodnie to może będzie miał szanse powalczyć z "Transformers: Zemsta upadłych" o pierwsze miejsce w tegorocznym BO i przekroczenie na rynku wewnętrznym bariery 400 milionów $.

ŚWIAT:

Póki co ogromny start w 109 krajach (164,5 miliony $) sprawia, że możemy być pewni przebicia granicy 500 milionów na rynku zewnętrznym. Jednak dopiero po kolejnych tygodniach, okaże się czy dzięki świetnym recenzją i pokazach w 3D uda mu się powalczyć o pierwsze miejsce w tegorocznym światowym BO z "Epoką lodowcową 3" (690,5 milionów $) i czy jako trzeci film w historii kina przekroczy poza USA granicę 700 milionów.

To tyle na dziś, do usłyszenia jutro. ;)

ocenił(a) film na 8
Zdzichu

Avatar jest jak megnez, byłem dzisiaj pierwszy raz i idę pownownie, ale za jakieś 2 tyg ... muszę ochłonąć, film coś pięknego! ;)

rekordy pękną, nie ma chu*a !!

ocenił(a) film na 9
Zdzichu

Przecież to jest fantastyczny wynik. W tym tygodniu ludzie pracują,a studenci siedzą na salach wykładowych. To nie jest już czas świąteczny kiedy ludzie mieli wolne i wyniki filmów były kosmiczne. Teraz oblegane są tylko seanse popołudniowe.

użytkownik usunięty
rbej

nie ma na to szans. Pociąg zwany Avatarem właśnie ostro przyhamował i już się nie rozpędzi. Skończył się świąteczny czas i powoli kończy się ciekawość widzów. To nie Titanic, który trafiał do wszystkich. I tym bardziej to nie Titanic jeśli chodzi o Oskary. Avatar ma w banku tak naprawdę tylko statuetkę za efekty specjalne, a może powalczyć w kategorii montażu i scenografii i ewentualnie efektów dźwiękowych. To daleko do 11 Oskarów Titanica, a tym bardziej zupełnie inny ciężar gatunkowy. Dlatego nie ma co liczyć, że po ceremonii nagle ludzie znowu się do kina rzucą. Niestety, bo sam kibicuje temu filmowi.

ocenił(a) film na 7

Pozostaje mieć nadzieję, że nadrobi to w kolejne dni i weekend, w którym(mam nadzieję) pobije mimo wszystko rekord Titanica

ocenił(a) film na 7
piotr111

Spadek 53,43% w porównaniu do poprzedniego poniedziałku, mam nadzieję, że to tylko jeden słaby dzień w wykonaniu Avatara

ocenił(a) film na 9
piotr111

Sorka, ale właśnie wychodzi wiedza wielu osób odnośnie box office.

ocenił(a) film na 7
piotr111

Nawet na mojo już są wyniki poniedziałkowe, ale niestety nie pisze czy są one oficjalne czy przewidywane, mam nadzieję, że to drugie, bo wtedy sytuacja może się zmienić choć trochę na korzyść Avatara

piotr111

Spadek Titanica w tym samym okresie - 66%
Spadek ROTK w tym samym okresie - 68%

piotr111

Trzeci poniedziałek Avatara to trzeci najwiekszy poniedziałek w historii. Dwa pierwsze - Narnia i Twister - były dniami światecznymi.

ocenił(a) film na 8

Wszystko sie rozstrzygnie w 4 i 5 weekend jak pisałem.
Jesli bedzie miał lepiej niz TItanik lub rowno w 4 i 5 weekend to ta przewaga która wypracował sobie Avatar moze starczyc by pobic minimlanie te rekordy mimo ze bedzie przegrywał z titanikiem od 6tyg i dalej.
Natomiast jesli w 4 weekend Avatar mocno przystopuje i bedzie na równi z TItanikiem 28mln lub gorzej w co wątpie i
juz od 5tyg bedzie w tyle to moze miec kłopoty z tym 1,842

ocenił(a) film na 10
Kojak555

Ja to bym wcale się nie przejmował tym wynikiem 8milionów, spójrzcie na wyniki innych filmów z poniedziałku.

ocenił(a) film na 8
Juby_

Może ktoś podać aktualne wyniki Avatara ?

ocenił(a) film na 10
shadow79

http://boxofficemojo.com/

$673,264,063 zarobione za granicą, ktoś pamięta ile było wczoraj? Czy może ten wynik jest jeszcze wczorajszy?

ocenił(a) film na 8
parektarek

Wczoraj było tyle samo. Nie jest zaktualizowany...

ocenił(a) film na 10
parektarek

$702,942,307

8mln z USA i ~30mln z poza ;)

ocenił(a) film na 10
5I5

Outstanding!

Już za dwa dni drugie miejsce worldwide...

ocenił(a) film na 7
Juby_

Teraz zaczął się już okres kiedy filmy w tygodniu mniej zarabiają, a w weekendy znacznie więcej, te osiem baniek Avatara w poniedziałek oznacza że uzbiera przed weekendem jakieś 30 mln, a w weekend powinien dobić do 50 mln.

ocenił(a) film na 7
jarled

Jeden słabszy dzień, nie ma co na razie wyciągać z tego poniedziałku dalekich wniosków.

ocenił(a) film na 9
Blablarzynca

Przecież to jest 42 poniedziałek nieświąteczny EVER...
Filmy, które zarobiły ponad 10M w poniedziałki, albo miały wówczas 4 dzień po premierze, albo było to w przerwie świątecznej (LotR, Narnia, King Kong). Jedyny realnie porównywalny poniedziałek, to drugi poniedziałek TDK, który miał 10,5M.
Ten wynik i tak jest imponujący. To jest 18 dni po premierze! TDK w analogiczny dzień (też poniedziałek) zarobił 6.2M a Titanic ledwie 3M...

ocenił(a) film na 8
milek29a

Wielce się niektórzy przejęli tym poniedziałkiem. Święta się skończyły to i wyniku nie ma dużego. Wiem, że sam mówiłem, że będzei dwucyfrowy, ale 8 to nie jest tragedia patrząc na to, że najlepszy nieświąteczny trzeci poniedziałek, a co za tym idzie Titanic i TDK mieli mniej. A co ma powiedzieć Sherlock, który nawet do 3 nie dociągnął? Avatar jeszcze swoje zarobi w weekendy, zobaczycie.

ocenił(a) film na 8
Zakrza

8 mln$ to fantastyczny wynik. Wcześniej dawano mu 4-5 mln$, a wynik rzeczywisty jest niemal dwa razy lepszy. Święta się skończyły, a "Avatar" nadal sprzedaje się fantastycznie.

ocenił(a) film na 8
Mr_MarQx

Bo taka jest prawda ze fachowcy sa pewni w 100%
ze pekna bariery Titanika:
600mln w Usa
1,24mld reszta świata
1,84mld ogółem
My sobie mozemy analizowac wyniki innych filmów z przeszłosci
i byc niepewni do końca o te rekordy , ale skoro
oni twierdzą ze padna spokojnie to pewnie tak będzie.
Wszystko sie okaze juz niebawem
Czekamy wiec na 4 i 5 weekend i podliczenie wyników po nich.

ocenił(a) film na 10
Mr_MarQx

AVATAR zatopi TITANICA do Gali Oskarowej ... i żeby było śmiesznie 7 marca Cameron na Gali powie, że ma 2 najbardziej kasowe filmy wszechczasów: AVATAR i TITANC :)

PS: zaczęło się prawdziwe szaleństwo na pkt tego filmu, zwłaszcza po tym pękniętym miliardzie

ocenił(a) film na 10
Adrianeki1984

A po tym weekendzie czeka nas kolejny news: awans Avatara na drugie miejsce
worldwide. Potem co będzie pierwsze? Nominacje oscarowe czy 1,5 mld $?

ocenił(a) film na 9
elkociak

Mniej wiNominacje raczej. Obstawiam dogonienie Titanica na weekend walentynkowy nadal.
A co do poniedziałkowych 8M... wszystkie filmy z obecnego Top 10 zebrały W SUMIE 18M w ten poniedziałek. O czymś to chyba świadczy, że Avatar ma niemal tyle, co cała reszta razem wzięta.

ocenił(a) film na 8
Juby_

Avatar zarobił w pierwszym dniu wyświetlania w Chinach 5 milionów dolarów, ale premiera odbyła się w dzień powszedni i była śnieżyca hehehe ;) To wiadomość sprzed 5 minut ;)

http://avatar.typepad.com/?fbid=piE2QByW2g7

http://www.hollywoodreporter.com/hr/content_display/film/news/e3i856fd022b069b3f efeb15634292a52ca

ocenił(a) film na 10
dariamania

Niech ci Chińczycy dołożą do wyniku Avatara te 100 mln $, to tylko 4-5 razy
więcej niż Polacy, stać ich na to :)

ocenił(a) film na 10
dariamania

wygląda na to, że Avatar wczoraj miał otwarcie a nie jak to pisało 2go stycznia. Jeżeli tylko w Chinach zarobił 5 milionów to 15 milionów z reszty świata za pon. można księgować ;)

ocenił(a) film na 10
parektarek

chodziło mi oczywiście o otwarcie w Chinach ;]

ocenił(a) film na 10
Juby_

$702,942,307 tyle zarobił na świecie, stan na 4 styczeń, więc poniedziałkowy wynik w USA poprawiła reszta świata, +29mil w stosunku do poprzedniego notowania.

Wg. jest bardzo dobrze ;)

ocenił(a) film na 8
Juby_

Qrcze nie doceniłem Avatara... jakiś czas temu obstawiałem, że wyprzedzi Powrót króla Na overseas do 11-go a zapowiada się, że trochę szybciej....
no no... więc być może moje szacunki co do zatopienia Titanica na koniec lutego też były pesymistyczne? Dla mnie byłaby to miła niespodzianka. Dla kogoś wychowanego od lat 80-tych i karmionego głównie literaturą s-f byłby to niezły prezent:)

zatracony

obstawiam 5 mln we wtorek w USA i od pon do czw nie więcej niż 30 mln+45 mln w weekend

hipis11

Jak dla mnie wynik z MON trochę rozczarował. Do czwartku film powinien zarobić góra 35 mln $, a ten wynik z czwartego weekendu, który obstawiałem (54 mln $) też może być niższy (na mojo derby spadły wczoraj o ponad 3 miliony i wynoszą 47.4 mln $).

Chyba pospieszyłem się z tym gadaniem, że pobije "Titanica", bo za 2 tygodnie dopiero będziemy mogli to stwierdzić, lub wykluczyć to na 100%. ;)

ocenił(a) film na 10
Juby_

Rozczarowanie tylko w pierwszej chwili. Naprawdę jest to WIELKI wynik. Żaden film w 3-ci pracujący poniedziałek nie zarobił tyle.

rbej

http://avcenter.webd.pl/ Twoje centrum wiedzy o Avatarze!
Pierwszy polski serwis poświęcony światu stworzonemu przez Jamesa Camerona :)Serdecznie zapraszamy i namawiamy do rejestracji ponieważ naprawdę warto!Fani łączmy się :) :)AVCENTER to nie tylko serwis lecz i forum dyskusyjne gdzie każdy może wyrazić swoje poglądy :) Zapraszamy!

Z4grod4

Pierwszy polski serwis poświęcony światu stworzonemu przez Jamesa Camerona :)Serdecznie zapraszamy i namawiamy do rejestracji ponieważ naprawdę warto!Fani łączmy się :) :)AVCENTER to nie tylko serwis lecz i forum dyskusyjne gdzie każdy może wyrazić swoje poglądy :) Zapraszamy!

Z4grod4

Z4grod4

ocenił(a) film na 8
Z4grod4

Spierdalaj.

ocenił(a) film na 9
Zakrza

Dobrze to ująłeś. Krótki i zwięźle, a jednocześnie z zastosowaniem całej gamy emocji.

A wracając do Avatara. Dobrze mu idzie. Jestem mile zaskoczony.

ocenił(a) film na 8
darek_myslinski

Dziękuję;)

ocenił(a) film na 8
Juby_

Chciałem tylko powiedzieć, jakby ktoś nie wiedział, że $702,942,307 oznacza, że Avatar jest w tej chwili na trzecim miejscu jeśli chodzi o wpływy spoza USA wszechczasów. Przed nim już tylko Titanic i Powrót Króla. Do tego drugiego traci tylko niespełna 40 milionów. Taki układ będziemy mieć też w worldwide już dzisiaj, bo do Skrzynki Umarlaka brakuje zaledwie 3M. Avatar pojawił się też na liście najbardziej dochodowych filmów z uwzględnieniem inflacji. Na razie jest na miejscu 92, ale tam są małe różnice, więc będzie się piął w górę.

Juby_

drugie miejsce EVER pewne, ale Titanica raczej nie przebije

ocenił(a) film na 8
wishram

ale o czym ty w ogóle gadasz?
Titanic zarobił tą kasę nie tylko w kinach ale i ze sprzedaży różnego rodzaju innych rzeczy,
Avatar samym wynikiem kasowym z kin może go pobić a doliczając inne przeskoczy go spokojnie.
Swoją drogą ciekawy jestem samego kinowego wyniku Titanica

macias_b

1,8 to jest sam wynik kinowy, w box office zalicza się tylko wynik kinowy...

ocenił(a) film na 7
Juby_

Ciekawe, ile by zarobił jakby był wyświetlany tylko w 2D ?

ocenił(a) film na 8
jarled

Pewnie trochę mniej.

Zakrza

Już tylko 3 miliony i będzie 3. miejsce w rankingu najbardziej kasowych filmów w historii :D pnie nam się Avatar coraz ładniej. :)

ocenił(a) film na 10
Juby_

Są może jakieś statystyki wykazujące ile osób obejrzało (ile zarobił) film w 3D a ile w 2D?
Jestem ciekaw wyniku ;)

vardas

Dobrze by było jakby Avatar pobił Władcę Pierścieni jako całość a nie tylko Tytanika, wtedy jego sukces bylby pełniejszy, Władca zarobił 2,915 miliarda dolarów :) Jeśli Avatar dobije 3 mld to naprawdę stanie się pełnoprawnym królem :D Wiem, że z Władcą to inna sytuacja ale jednak było by miło go pobić :D