Zostało założonych już chyba z 10 wątków o dochodach "Avatara" Pytam was: po co? Niech ten będzie ostatecznym wątkiem, w którym będziemy rozmawiać o BO "Avatara". I mam nadzieje, że trolle dadzą sobie spokój z zakładaniem teraz coraz większej liczby tych tematów.
A więc kto mnie nie zna to nie wie, ale od 2 lat dzień w dzień przelatuje Boxofficemojo i jest to jedna z niewielu rzeczy na których się znam bardzo dobrze. Dlatego co weekend będę opisywał wyniki nowego filmu mojego ulubionego reżysera - Jamesa Camerona, bądź będę pisał gdy zdarzy się coś ciekawego.
A więc przejdę do rzeczy...
USA:
Pierwszy weekend był przez śnieżne zamiecie na wschodnim wybrzeżu USA, jedynie dobry. 77 milionów $ to bardzo dużo, ale do rekordu grudnia zabrakło te marne 187 tyś dol. Nawet ja się spodziewałem 11 milionów więcej, ale nie ma co załamywać rąk. Wynik jest dobry, ale co dalej.
Spodziewałem się, że w poniedziałek film dołoży sobie niespełna 8 milionów, a w kolejnych dniach będzie tracił po 0,8 mln. Jak się okazuje sporo się pomyliłem. Film w poniedziałek dołożył ogromne 16,4 milionów $ (na koncie ma już 93,4 mln $) i zapowiada się, że już jutro (po zaledwie 5 dniach) przekroczy granicę 100 milionów (jako 28 film w tym roku).
Dzięki pokazom w 3D, rewelacyjnych recenzjach i świetnej kondycji "Avatar" po tygodniu może zarobić nawet ponad 120 milionów. A drugi weekend może być wielką niespodzianką, jak to było w przypadku "Titanica". Aktualnie obstawia się, że film Camerona pozostanie liderem amerykańskiego BO i po bardzo małym spadku frekwencji uzbiera ogromne 57 milionów. Gdyby tak się stało to film miałby szanse przebić granicę 200 milionów może nawet w 11 dni. Gdyby film utrzymywał żywotność przez długie tygodnie to może będzie miał szanse powalczyć z "Transformers: Zemsta upadłych" o pierwsze miejsce w tegorocznym BO i przekroczenie na rynku wewnętrznym bariery 400 milionów $.
ŚWIAT:
Póki co ogromny start w 109 krajach (164,5 miliony $) sprawia, że możemy być pewni przebicia granicy 500 milionów na rynku zewnętrznym. Jednak dopiero po kolejnych tygodniach, okaże się czy dzięki świetnym recenzją i pokazach w 3D uda mu się powalczyć o pierwsze miejsce w tegorocznym światowym BO z "Epoką lodowcową 3" (690,5 milionów $) i czy jako trzeci film w historii kina przekroczy poza USA granicę 700 milionów.
To tyle na dziś, do usłyszenia jutro. ;)
Początkowo podchodziłem do tego filmu nieco sceptycznie. Ale jak zobaczyłem ten film w imaxie... to po prostu zwątpiłem film jest po prostu rewolucyjny. MISTRZOSTWO. Kibicuję mu z całego serca miłośnika sf.
Pzdr
Hju
Rzeczywiście miało być "drugi piątek". ;)
Obstawiam, że po drugim weekendzie w USA film będzie miał już na swoim koncie 200 mln $, a w reszcie świata jakieś 370 milionów = 570 mln $ w 10 dni.
dzięki za info
Jak na razie z tego co wiadomo
Usa - 160.8 mln $
świat - 255.7 mln $
Razem: 416.5 mln $
według pierwszych danych, w sobotę Avatar zarobił 28 mln i zepchnął Sherlocka na drugie miejsce.
Prognozy z USA, donoszą, że film utrzymał w ten weekend pierwsze miejsce i przy ABSURDALNIE NISKIM spadku o 2,6% zarobił w ten weekend 75 milionów $, co jest drugim najlepszym wynikiem drugiego weekendu wyświetlania (oficjalne wyniki mogą być minimalnie wyższe, więc może paść rekord).
Już w tej chwili film ma na swoim koncie w USA 212,3 mln $ i jest na bardzo dobrej drodze do pobicia wyniku tegorocznego lidera BO "Transformers: Zemsta upadłych" (402 miliony $). Przy tak niskich spadkach popularności film ma szanse pobić rekord 3 i 4 weekendu, a wtedy ma szanse na walkę o zarobienie w USA, ponad 500 milionów.
A i zapomniałem, moje aktualne oczekiwania co do ostatecznego wyniku w USA są już bardziej optymistyczne: 440-470 mln $.
Ze świata i ogólne podam jutro. ;)
TOTAL LIFETIME GROSSES
Domestic: $212,268,000 45.4%
+ Foreign: $255,686,953 54.6%
= Worldwide: $467,954,953
niemało! ;]
Suma 255 baniek poza USA, odnosi się tylko do dnia 23 grudnia. Na dzień dzisiejszy jest to napewno dużo więcej.
Myślę że Avatar zaskoczy nas jeszcze niejednym wynikiem wtórnym z tego powodu, że jak rzadko kiedy podziała tu mechanizm reklamy widzów. Praktycznie każdy kto go widział będzie zachęcał do upadłego wszystkich znajomych do wizyty w kinie. Stąd też te "absurdalnie niskie spadki". Po prostu ten film niedługo będzie chciał obejrzeć w kinie, w wersji 3D każdy, tylko jeszcze wielu z nich o tym nie wie :)
Wynik ze świata (255,7 mln $) to stan na 23 grudnia - aktualnie po drugim weekendzie jest już dużo więcej. Wstępne wynik przyjdą jutro rano, a oficjalne potwierdzenie we wtorek. Mam nadzieje, że drugi weekend poza USA będzie równie dobry co u kolegów zza Atlantyku i film dorzuci sobie ze 110 milionów (a na jego koncie znajdzie się już suma 370-380 mln $).
POMYLIŁEM SIĘ "AVATAR" ZAROBI ZNACZNIE WIĘCEJ.
Już dziś na boxofficemojo pojawiły się wstępne wyniki filmu Camerona ze świata i wychodzi na to, że film zgromadził już 402,9 mln $.
USA: $212,268,000
+ Świat: $402,900,000
= Ogół: $615,168,000
Po drugim weekendzie można stwierdzić już na 100%, że film stanie się największym hitem tego roku (i prawdopodobnie 5 filmem, który zarobi miliard). Film odnosi niezwykle małe spadki,więc możemy spodziewać się na prawdę fenomenalnego wyniku końcowego (może wyższego od "Powrotu Króla"). Teraz o wiele bardziej optymistycznie podchodzę do BO "Avatara", a oto...
MOJE KATULANE ROKOWANIA KOŃCOWE:
USA: $440,000,000
+ Świat: $670,000,000
= Ogół: $1,110,000,000 (może nawet wyjść o 100 mln więcej)
(Przypomnę jeszcze, że wyniki z weekendu mogą się okazać jeszcze wyższe!) ;) :D :o
"MOJE KATULANE ROKOWANIA KOŃCOWE:
USA: $440,000,000
+ Świat: $670,000,000
= Ogół: $1,110,000,000 (może nawet wyjść o 100 mln więcej)"
A ja się nie znam na BoxOffice i na liczeniu wpływów, ale tak na mój chłopsko-mieszczański rozum myślę, że skoro po 10 dniach ma 615 mln $, to musi przebić zbierane miesiącami 1900 mln $ Titanica. Czas pokaże, ale tak bym obstawiał ;)
Widze ze niektórzy ostro przewiduja ponad 500baniek tylko w Usa
to juz swietny wynik, zwłaszcza ze tylko 2 filmy przekroczyły ta bariere
Titanik 600mln, Batman-Dark knight 533 ale wokól niego było tak rozdmuchane w Stanach ze podziałała reklama i wcale sie nie zdziwie jak tak samo bedzie przy Avatarze skoro sa tak małe spadki.
Wszystko sie okaze po tym ile film zarobi do końca stycznia.
Wyniki dosłownie sprzed kilku minut!!
Worldwide: $615,168,000
SZOK!!.
A przecież przed nami premiery w takich krajach jak Chiny, Włochy, Argentyna i Urugwaj.
Zapowiada się że Cameron będzie zajmował dwa pierwsze miejsca !!! Prawdziwy King of the world !!!!! Oby tak dalej
To będzie najbardziej kasowy film w historii, co do tego nie ma wątpliwości. W końcu mamy przed sobą film który na naszych oczach staje się kultowy.
jestem bardzo ciekawa, a nie orientuję się w tych sprawach jaki film jest teraz na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o kasę ? i na którym już jest avatar ?
Na razie tak to wyglada:
1) Titanik 1,835
2) Powrót króla 1,129
3) Piraci 2 1,060
4) Batman-dark knight 1,001
na 100% przekroczy 1mld
W końcu jest jakiś film, na który jestem tak napalony i który wzbudza taki entuzjazm. Po opisach w sieci widzę, że nie bezpodstawny. W końcu to też jakiś przełom w kinie.
O tym, co może przynieść technologia 3D przekonałem się oglądając Krwawe Walentynki 3D. Już tam zachwycałem się trójwymiarem, choć nie było w tamtej technologii nic przełomowego. Jednak niektóre efekty robiły doskonałe wrażenie, i byłem bardzo zadowolony z seansu, pomimo że sam film to zwykły slasher.
Kiedy usłyszałem, że Cameron robi nowy film ... że znowu robi s-f ... że będzie w 3D ... że będzie to nowa jakość trójwymiaru ... to wiedziałem, że pójdę na 100% i że będzie co najmniej dobrze. I chyba się nie pomyliłem.
No i nie zapominajcie o jednym: żeby obejrzeć ten film "w pełni", trzeba go obejrzeć w kinie. A to zapowiada małe spadki. Nie będzie ściągania camów i TS-ów z netu. I o to Cameronowi chodziło od samego początku.
Tak, ale ma to swoje minusy. Ten film umrze gdy przestanie być wyświetlany w kinach.
Dla mnie ludzie sciagajacy Ts czy camy to idioci.
Rozumiem Blueray, Dvd czy Dvd-rip 2cd lub 3cd ale nic ponizej tego.
Nawet jakies R5 z badziewnym dzwiekiem to szity.
Jak to umrze ?
Na prezłomie maja/czerwca wychodzi blueray i DVD
a potem duzo pozniej ukaze sie wersja Bluray pod 3d i bedzie mozna zapuscic sobie w domu na porzadnym sprzecie.
Oczywiscie w kinie i tak wieksze wrazenia.
Ale kazdy film ktory jest widowiskiem oglada sie duzo lepiej w kinie
od Starej trylogii stra wars, poprzez T1,Obcego, T2 az po trylogie Władcy pierscieni i Avatara kończąc.
To równie dobrze one tez umarły wg ciebie bo w domu zapewniaja mniej atrajkcyjne doznania.
Ten film żyje jako 3d, długo nie będziemy mogli sobie w warunkach domowych pozwolić na obejrzenie filmu 3d w sensownej jakości.
"Na prezłomie maja/czerwca wychodzi blueray i DVD
a potem duzo pozniej ukaze sie wersja Bluray pod 3d"
Sądzę, że nie tak dużo później skoro pierwsze odtwarzacze 3D pojawią się za pół roku.
Jakie przewidujecie otwarcie Avatara w Polsce? Czy przekroczy 300 000 widzów?
Dla porównania najlepsze polskie otwarcie: Shrek Trzeci - 793 753
A za cały okres wyświetlania? Titanic miał 3,5 mln widzów. Będzie bardzo ciężko...
W POlsce w kryzysie moze nie byc rózowo.
Prawie nikt z moich znajomych i z rodziny nie idzie na to do kina.
Wystarczy, żeby każdy kto już widział zachęcił kilka innych osób do wybrania się do kina.
Widzę też, że w Polsce grudniowe otwarcia wypadają bardzo słabo. 300 000 to już byłby grudniowy rekord ostatnich 20 lat. A do tego premiera w Boże Narodzenie, więc niestety stawiam na ~ 220 000. Obym się zdziwił :)
Wydaje mi się że tak prędko nie umrze ten film !
Jak zniknie z kin to na 100% wiele osób będzie czekać na Blurey/Dvd które wydaje mi się że będą poszerzone o sceny wycięte z powodu ograniczenia minutowego w kinie (gdzieś czytałem o tym tutaj)
W Polsce w kryzysowym roku, wg wstępnych danych, nastąpił wzrost sprzedaży biletów o 13% względem rekordowego roku 2008 i wynik roczny powinien wynieść 38mln sprzedanych biletów. To tyle jeśli chodzi o kryzys.
A to ja znowu pochwalę się ciekawostkami. Film zajmuje obecnie pierwsze miejsce w kategorii: "Environmentalist", czyli związany ze środowiskiem naturalnym (poprzedni rekord Pojutrze - 186,740,799); Drugie miejsce jako film 3D (prowadzi Odlot - 293,004,164); Drugie miejsce wśród filmów Camerona (prowadzi oczywiście Titanic - 600,788,188); Trzecie, w którym główną rolę odgrywają efekty CGI (przed nim już tylko King Kong - 218,080,025) oraz Alvin i wiewiórki - 217,326,974)
po następnym weekendzie Avatar wskoczy na trzecie miejsce w światowym box office roku.
Wg Variety:
Avatar = Worldwide: $615,168,000
Dziekuje, narazie nie mam pytan. Nie moge uwierzyc w to, co sie dzieje. Jako 5. film w historii przebije miliard, ciekawe jak wysoko zajdzie. Po drodze moze byc stromo, ale wyglada na to, ze publicznosc dosyc absolutnie nie ma i liczba zaintersowanych nie spada.
Ja strzelam ze moze byc naprawde świetnie
i skończy na 1,15-1,50 mld dol i wyprzedzi Powrót Króla
Natomiast w dogonienie Titanika nie bardzo chce sie wierzyc.
Co do wyniku weekendowego w Polsce to będzie bardzo dobry, ale nie fenomenalny z kilku powodów. Wystarczy spojrzeć na rezerwacje sal... Na jutro w Heliosie, do którego chodzę na 2D zarezerwowane są po 2 miejsca na seanse, natomiast na 3D sale wypchane są po brzegi. W związku z tym, że sal 3D w Polsce nie ma znowu tak wielu (chociaż jest sporo), to z pewnością rekordu żadnego nie będzie, ale sądzę, że pewien bardzo wysoki poziom będzie się utrzymywał przez bardzo długo długo czas i pewnie przez wiele weekendów będzie pozycją nr 1 nie tylko w Polsce i wielu krajach.
pozyjemy zobaczymy (choc w zasadzie juz jutro bedziemy znali otwarcie w polsce).
trzeba pamietac, ze film pojawil sie w kinach 25 grudnia - od lat jest to taki dzien, gdzie kina raczej swieca pustkami, a wszyscy siedza w ten czas przy stołach z rodzinami. 26 jest juz znacznie lepiej, ale i tak w te dwa dni centra handlowe sa zamkniete, a to na pewno zmniejsza w tych kinach frekwencje.
niezaleznie jednak od wyniku weekendowego, tydzien pomiedzy swietami, a nowym rokiem i weekend nowo roczny powinien przyniesc bardzo mocny wynik. i wlasnie dopiero te 10 pierwszych dni da nam odpowiedz, jak Avatar poradził sobie w naszym kraju :-)
dokładnie, a tutaj potwierdzenie szacunków z drugiego międzynarodowego weekendu (poza usa) za screendaily:
Avatar continued to dominate the overseas arena thanks to a stunning $145m second weekend that boosted the running total to $405m after 12 days in release and propelled Fox International’s annual box office to an industry-high $2.263bn with four days to go, overtaking Warner Bros’ $2.24bn record from 2007.
Powodem tego wszystkiego, będzie głównie fakt, że jest to 3d, a na 3d są znacznie droższe bilety.
Powodem tego będzie głównie fakt, że ten film to majestrzyk, przepiękna opowieść w cudownie wykreowanym świecie z morałem i porywa duszę
"Powodem tego będzie głównie fakt, że ten film to majestrzyk, przepiękna opowieść w cudownie wykreowanym świecie z morałem i porywa duszę"
Ta jasne, najwyraźniej w dzisiejszych czasach ludziom wystarczą wspaniałe efekty specjalne aby film był majstersztykiem
biorąc pod uwagę wyniki z dwóch ostatnich weekendów w USA oraz z rynku międzynarodowego, można śmiało prognozowac koncowy wynik na bardzo wysokim poziomie; a to między innymi dlatego:
1. wyższe ceny biletów pokazów 3d,
2. wyzsze ceny biletów w stosunku do poprzednich lat,
3. bardzo dobre recenzje krytyków,
4. a co ważniejsze, świetne oceny/wrażenia widzów (a co za tym idzie, kolejni widzowie, znajomi tych co widzieli),
5. małe spadki popularności w kolejnych weekendach (zwiazane z powyzszym),
6. dobry okres w kinach (nie ma tak duzo hitow jak chociazby w sezonie wakacyjnym, gdzie co tydzien w kinach pojawia sie niesamowicie mocny tytuł).
we wszystkich zestawieniach jest spora szansa na bardzo wysokie miejsca:
(ŚWIAT)
1. Titanic $1,842.9
2. The Lord of the Rings: The Return of the King $1,119.1
3. Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest $1,066.2
4. The Dark Knight $1,001.9
5. Harry Potter and the Sorcerer's Stone $974.7
6. Pirates of the Caribbean: At World's End $961.0
7. Harry Potter and the Order of the Phoenix $938.2
8. Harry Potter and the Half-Blood Prince $929.4
9. The Lord of the Rings: The Two Towers $925.3
10. Star Wars: Episode I - The Phantom Menace $924.3
(RYNEK MIĘDZYNARODOWY - poza USA)
1. Titanic $1,242.1
2. The Lord of the Rings: The Return of the King $742.1
3. Ice Age: Dawn of the Dinosaurs $687.1
4. Harry Potter and the Sorcerer's Stone $657.2
5. Pirates of the Caribbean: At World's End $651.6
6. Harry Potter and the Order of the Phoenix $646.2
7. Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest $642.9
8. Harry Potter and the Half-Blood Prince $627.4
9. Harry Potter and the Chamber of Secrets $616.7
10. Harry Potter and the Goblet of Fire $605.9
(USA)
1. Titanic $600.8
2. The Dark Knight $533.3
3. Star Wars $461.0
4. Shrek 2 $441.2
5. E.T.: The Extra-Terrestrial $435.1
6. Star Wars: Episode I - The Phantom Menace $431.1
7. Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest $423.3
8. Spider-Man $403.7
9. Transformers: Revenge of the Fallen $402.1
10. Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith $380.3
Wszystko dobrze ale teraz kazdy sie zachwyca tym filmem
pod wpływem euforii
Czy naprawde starcza wam tylko widowisko.
Czy w tym kiedunku ma to zmierzac.
Nigdy sie nie zgodze ze Avatar zostanie filmem kultowym
w gatunku . Kto bedzie go wspominał i zachwycął sie za 20-30 lat.
Film nie posiada jakiejs wyszukanej fabuły, klimatu, głębi.
Kultowe to sa ale te:
głownie za fabułe i treść
Odyseja kosmiczna 2001 68r
Solyaris 72r
Łowca androidów 82r
za klimat
Stara trylogia star wars
Obcy 1 , 2
Terminator 1,2
Matrix 1
Ludzie nie dostosowuja sie do kina jak wielu mysli tylko obecne kino do upodoban ludzi.
Chyba juz teraz zdecydowana wiekszosc chce tylko widowiska,
bez myslenia, refleksji,
Mam na mysli to ze reżyserzy celowo tworza filmy na wzór by jak najlepiej sie sprzedały, a mogliby robic nieco inaczej w starym dobrym stylu, ale zyski sa obecnie najwazniejsze dla producentów i uzalezniaja rezyserów pod siebie.
wydaje mi sie, ze dyskusja w tym temacie dotyczy finansów, a nie tego czy film bedzie wspominany za 20-30 lat :)
w kazdym razie jedno jest pewne - jest to pierwszy tak duzy film 3d, ktory jak juz wiadomo odniosl sukces finansowy. "w skrocie" byc moze bedzie to oznaczalo wieksza liczbe tytulow 3d w kinach, a tym sama "malą rewolucje". jesli tak sie stanie, to chociazby z tego powodu film pozostanie w pamieci.
Ponad 615Mln dolarów (świat+USA) w 9dni. To robi wrażenie. Sądzę,że Władcę Pierścieni prześcignie z palcem w nosie ale czy starczy sił (widzów) by to samo zrobić z Titanic'iem? Chyba nie.
Szacuje na oko ,że Avatar zgarnie jakieś 1,5 - 1,6mld dolarów.
Titanic jeszcze nie powiedział ostatniego słowa:
Jeśli za parę lat wypuszczą wersję 3D to zarobi przynajmniej 100-200 mln dolarów ekstra. Ta suma najprawdopodobniej zostanie dodana do poprzedniego wyniku i mamy 2 miliardy $ :)
Skąd info o wypuszczeniu Titanica 3d ?
Pamiętajcie o DVD z avatarem, tutaj też sporo zarobi, ja myślę, że 1,5 mld w kinach to minimum + wydania blurej czy dvd czy na czym to się tam teraz wydaje ;p
O Titanicu 3D mówi się już od dawna w różnych serwisach. A co do Avatara to pewnie, że zarobi na DVD i blu-ray, ale to się nie liczy do box office:P