7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822145
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Zostało założonych już chyba z 10 wątków o dochodach "Avatara" Pytam was: po co? Niech ten będzie ostatecznym wątkiem, w którym będziemy rozmawiać o BO "Avatara". I mam nadzieje, że trolle dadzą sobie spokój z zakładaniem teraz coraz większej liczby tych tematów.

A więc kto mnie nie zna to nie wie, ale od 2 lat dzień w dzień przelatuje Boxofficemojo i jest to jedna z niewielu rzeczy na których się znam bardzo dobrze. Dlatego co weekend będę opisywał wyniki nowego filmu mojego ulubionego reżysera - Jamesa Camerona, bądź będę pisał gdy zdarzy się coś ciekawego.

A więc przejdę do rzeczy...

USA:

Pierwszy weekend był przez śnieżne zamiecie na wschodnim wybrzeżu USA, jedynie dobry. 77 milionów $ to bardzo dużo, ale do rekordu grudnia zabrakło te marne 187 tyś dol. Nawet ja się spodziewałem 11 milionów więcej, ale nie ma co załamywać rąk. Wynik jest dobry, ale co dalej.

Spodziewałem się, że w poniedziałek film dołoży sobie niespełna 8 milionów, a w kolejnych dniach będzie tracił po 0,8 mln. Jak się okazuje sporo się pomyliłem. Film w poniedziałek dołożył ogromne 16,4 milionów $ (na koncie ma już 93,4 mln $) i zapowiada się, że już jutro (po zaledwie 5 dniach) przekroczy granicę 100 milionów (jako 28 film w tym roku).

Dzięki pokazom w 3D, rewelacyjnych recenzjach i świetnej kondycji "Avatar" po tygodniu może zarobić nawet ponad 120 milionów. A drugi weekend może być wielką niespodzianką, jak to było w przypadku "Titanica". Aktualnie obstawia się, że film Camerona pozostanie liderem amerykańskiego BO i po bardzo małym spadku frekwencji uzbiera ogromne 57 milionów. Gdyby tak się stało to film miałby szanse przebić granicę 200 milionów może nawet w 11 dni. Gdyby film utrzymywał żywotność przez długie tygodnie to może będzie miał szanse powalczyć z "Transformers: Zemsta upadłych" o pierwsze miejsce w tegorocznym BO i przekroczenie na rynku wewnętrznym bariery 400 milionów $.

ŚWIAT:

Póki co ogromny start w 109 krajach (164,5 miliony $) sprawia, że możemy być pewni przebicia granicy 500 milionów na rynku zewnętrznym. Jednak dopiero po kolejnych tygodniach, okaże się czy dzięki świetnym recenzją i pokazach w 3D uda mu się powalczyć o pierwsze miejsce w tegorocznym światowym BO z "Epoką lodowcową 3" (690,5 milionów $) i czy jako trzeci film w historii kina przekroczy poza USA granicę 700 milionów.

To tyle na dziś, do usłyszenia jutro. ;)

ocenił(a) film na 8
Matt_888

Czy ty jestes normalny, to sa 3 filmy a nie jeden.
Porównamy sobie sprawiedliwie 3 czesci Avatara ile zarobia a ile
trylogia Władcy pierścieni

Kojak555

Napisałem przecież, że wiem że to inna sytuacja i że traktuje to jako ciekawostkę :)

Matt_888

Chodzi mi tylko o to, że książka została napisana jako JEDNA książką, filmy zostały nakręcone w JEDNYM czasie i oglądać się je powinno jako JEDEN film :) Nie mówie, że jeśli Avatar nie przebije trylogii za jednym razem to nie będzie królem BO, mówie tylko, że była by to fajna ciekawostka gdyby przebił tą jakże kasowa produkcje :)

ocenił(a) film na 9
Matt_888

Która toproducja zarobiła w sumie ponad ILIARD w samych stanach. Aż akim optymistą chyba nawet sam Cameron ni jest :)

ocenił(a) film na 9
milek29a

Cholercia... za szybki jestem dla klawiatury bezprzewodowej :/
Ciągle mi zjada literki :(

ocenił(a) film na 8
Matt_888

Haha! Nie rozpędzajmy się:D Nie wystarcza, że Avatar pobije rekord wszechczasów? Może zastanowimy się, czy zarobi więcej niż sześcioczęściowa Saga Star Wars?:P

ocenił(a) film na 9
Zakrza

Albo wszystkie filmy Spielberga :D
Czyli prawie 4 miliardy samych stanach ;)

ocenił(a) film na 9
vardas

W pierwszym tygodniu ył stosunek 8/2, a teraz spada owoli w kierunku 7/3...

ocenił(a) film na 8
milek29a

Ale na to nie ma szans by Avatar dobił 3mld
Ma szanse pokonac Titanika prawdopodobnie, rzutem na tasme moze dobije
do 2mld i koniec.

ocenił(a) film na 8
Kojak555

Zastanawia mnie jedna rzecz. Moim zdaniem dość silnym motorem napędowym superprodukcji są piosenki promujące film. W przypadku Titanica utwór Jamesa Hornera "My heart will go on" śpiewany przez Celine Dion nie schodził z list przebojów. Był słyszany non stop w radiu i telewizji. Najczęściej teledyski takich piosenek to takie zwiastuny zachęcające do pójścia do kina. A teraz przejdę do sedna: specjalnie śledzę listy przebojów i obczajam programy muzyczne. Piosenki promującej Avatar "I see you" Jamesa Hornera śpiewanej przez Leone Lewis ani widu ani słychu.

Myślicie, że po prostu utwór się nie podoba? Moim zdaniem nie jest zły bardzo przypomina my heart will go on. Z resztą Horner po prostu skopiował pierwsze 4 takty refrenu motywu z Titanica serwując tylko nieco inne rozwiązanie harmoniczne w "hymnie" Avataru. Taki teledysk puszczany na kanałach muzycznych z pewnością przysporzyłby sporo publiki. Jak myślicie o co chodzi?

flak14

Mi się "I see you" bardzo podoba, kawal naprawdę dobrego neo soulu zmieszanego z rnb w perfekcyjnym wykonaniu Leony Lewis,która swoją droga jest bardzo dobrą piosenkarką :)

ocenił(a) film na 10
Matt_888

I do tego super teledysk ;)
http://www.youtube.com/watch?v=q__xKmew4fk

ocenił(a) film na 9
vardas

Ej... czy tam są sceny, których nie było w filmie, czy ja coś ma z głową i oczami? 2:46 i Ikramy lecące nad wodą... albo te przytulanki pod drzewem głosów.

milek29a

Ikramy lecące nad wodą były :)

ocenił(a) film na 8
Matt_888

"kawal naprawdę dobrego neo soulu zmieszanego z rnb"
Ej no weźcie mnie nie straszcie, bo się rozmyślę i nie pójdę na Avatara.

ocenił(a) film na 9
Zakrza

Kawałek jest w niemal identycznym klimacie, jak 'My heart will go on'.
A jak to sklasyfikujesz gatunkowo, to już drugorzędna kwestia.
Moim zdaniem idealnie oddaje klimat całości. Znowu mi się oczy zeszkliły przy tym teledysku :]

ocenił(a) film na 9
flak14

"My Heart Will Go On was released in Australia and Germany on December 8, 1997, and in the rest of the world in January and February of 1998."

Może wystarczy chwilkę poczekać. Przemysł muzyczny ma wolniejsze 'jarzenie' ;)

milek29a

Leona Lewis I See You - piosenka genialna, godna filmu i odwrotnie.

A co do tematu - imho - obserwując co robi ten film z ludźmi jestem pewien, że będzie bił wszelkie rekordy...

ocenił(a) film na 8
dia8el

"Leona Lewis I See You - piosenka genialna, godna filmu i odwrotnie."

haha, mam dokładnie odwrotne zdanie, .. bo genialne to było to ...

http://www.youtube.com/watch?v=NEOem7U2LPE

albo to ...

http://www.youtube.com/watch?v=WpmILPAcRQo&feature=related

a ten kawałek I see You, obok ostaniej z Bonda to najgorzej dobrana piosenka do filmu jaką widziałem!, ... nie da się tego słuchać, to jest takie wylizane i pod publiczke ... ze nie mogę przeboleć, no jakim cudem??

- od razu podkreśle ze film jest niesamowity, i ten "wymiot" nie ma żadnego wpływu na ocenę filmu 10/10 ... ale jakby tak oceniać piosenke to 1/10

p.s .. to jaki ten wynik kasowy? jak tylko se załatwie zielone, to wale drugi raz :D

ocenił(a) film na 9
flak14

I See You nie jest poszczane, ponieważ piosenka nie jest uznana jako singiel Leony. Została nagrana dla filmu ale nie mają żadnego kontaktu ani nic na promocję tej piosenki.. Niestety..

ocenił(a) film na 9
milek29a

To wracamy do wątku? :)
Jakie szanse na utrzymanie 8M we wtorek? 6M wydaje się wynikiem realnym we wtorek i środę. Jak szacujemy czwartek i weekend? Swoją drogą coś mi mówi, że w przyszłym tygodniu będą spadki 10-15% ledwo w stosunku do obecnego tygodnia.
Ja strzelam: 8-6-7-6-12-17-13 (poniedziałek - niedziela ~70M), później 1-2M w dół w kolejnym tygodniu i weekend na podobnym poziomie (MLK ~40M i do 20M w tygodniu). Daje to jakieś 130M do 18 stycznia (razem 480), czyli nadal wydaje się prawdobodobne pobicie TDK na przełomie miesięcy i Titanica do walentynek (w przypadku sporej liczby nominacji, lub do końca lutego w przypadku 1-3).

ocenił(a) film na 10
milek29a

Ale cisza, niespotykana :D wszyscy zajęci albo w kinie hehehe

ocenił(a) film na 10
Juby_

Avatar $7.3M TUE, -10% from MON, $367.5M in 19 days. Could hit $420M SUN
passing Spider-Man for #8 alltime domestic.

http://twitter.com/giteshpandya

ocenił(a) film na 10
elkociak

Pisaliście czemu piosenka Leony nie jest grana w stacjach itp, powód jest prosty... Leona nie chce tej piosenki na singla, i nie chce jej promować, mam nadzieję że się jej odmieni :/ bo robi poważny błąd.
Kiedy będzie znany dzisiejszy Box Office z USA? Dzisiaj koło 21? :>

ocenił(a) film na 10
davis2008

Dzisiejszy będzie znany jutro o tej porze. A wtorkowy jest dwa posty wyżej
- 7,3 mln $ :)

Juby_

Nie zapominajmy, że wielu osób jeszcze na filmie nie było...

Ja zabieram za tydzień ze sobą 6 osób, które jeszcze go nie widziały.

A dodam, że we Wrocławiu, około 15 minut po umożliwieniu rezerwacji na najbliższy tydzień, WSZYSTKIE bilety na najciekawsze miejsca i seanse zostały wyprzedane. W 15 MINUT!!!

ocenił(a) film na 10
Vendeur

też jestem z Wrocka, pozdrawiam sąsiad ahehe

ocenił(a) film na 10
pulsatorg

a może nie z Wrocka , cos mi sie pokręciło sorki

ocenił(a) film na 10
pulsatorg

http://boxofficemojo.com/movies/?id=avatar.htm

ładnie, ładnie 1,098,736,685

czyli jutro ewentualnie pojutrze prześcignie LOTR-a

pulsatorg

$7,327,233 we Wtorek przy 9,5% spadku to dobry wynik. Jednak biorąc pod uwagę to jaką formę film prezentował w poprzednich tygodniach widać, że już ludzie się z filmem oswoili, już nie ma dni wolnych, i poza długimi weekendami, bądź wyreklamowaniem filmu poprzez galę Oscarową, spadki popularności filmu będą z weekendu na weekend coraz wyższe.

Teraz oczywiste jest, że film w środku tego tygodnia nie zarobi 40 mln $ (może nawet będzie miał trudności z dojście do pułapu 30 mln $). Mogłoby się rzec, że za wcześnie obwieszaliśmy pokonanie "Titanica" przez "Avatara", ale z tym poczekajmy do weekendu.

Na boxofficemojo stawiają wynik 47,5 mln $, czyli podług poprzednich tygodni dość znaczący spadek. Jeśli film nas znowu zaskoczy i zgarnie w weekend ponad 50 mln $ to wciąż jest w grze o miejsce lidera. Jeśłi jednak zarobi poniżej tego co obstawiają na mojo, a w następnych tygodniach spadki będą lekko wzrastać, to film może zatrzymać się przed 600 milionem. Jednak to tylko gdybanie, poczekajmy do niedzieli, żeby powiedzieć coś więcej.

Póki co obstawiam,że film dorzuci w środę minimum 6,9 mln $, a w czwartek kolejne 6,5 mln $. W piątek zyski powinny się podnieść do poziomu przynajmniej 14-15 mln $, a ogólnie wynik z weekendu, ciągle mam nadzieję przekroczy 50 milionów. ;)

Dodam jeszcvze, że we Wtorek po 19 dniach wyświetlania "Avatar" wyprzedził "Skrzynie umarlaka" i na jego koncie znajduje się aktualnie
$1,098,736,685 (wyniki po wtorku ze świata sugerują,że film uzbierał już na rynku zewnętrznym 731,2 mln $ - czyli do wyniku "Powrotu Króla" brakuje już tylko 11 milionów, które film bez problemu dorzuci w środę).

Ze świata obstawiam,że do niedzieli film powinien mieć już na swoim koncie sumę w granicach 860-880 milionów (bo na rynku zewnętrznym w przeciwieństwie do USA - film nie traci tempa).

ocenił(a) film na 10
Juby_

Aj spózniłem sie o minute, hehehhehe nieładnie Juby, hehehe

ocenił(a) film na 10
pulsatorg

Pamiętajmy że do marca Avatar ma czystą drogę. Później może być znacznie gorzej.

ocenił(a) film na 8
Juby_

A ja mówię, że w środę zarobi więcej niż we wtorek jak było w zeszłym i dwa tygodnie temu.

ocenił(a) film na 7
Zakrza

Też tak myślę, przecież w środę jest święto Trzech Króli, a Cameron sam się ogłosił królem, Kacper, Melchior i Cameron.

ocenił(a) film na 8
Zakrza

Nie panikujcie jeszcze, to sa zwykle dni 3 tygodnia
Wszystko sie rozstrzygnie w 4 i 5 weekend
Ja nadal licze ze mzoe pobic rekord 4 weekendu Usa nalezacy do Titanika
28mln skoro tak mocno pobił rekord 3 weekendu

Natomiast na rynku zewnetrznym idzie jak burza
pon reszta swiata 33mln, wtorek 28mln Razem 731

ocenił(a) film na 8
Kojak555

Siła tego filmu jest ze mało kto go sciaga w jakosciach Ts lub cam , duzo osób chce go zobaczyc w kinie 3d
Zreszta dla mnie ci co sciagaja filmy w jakosciach ts lub cam obojtenie jaki film to idioci.
Ja sie wybieram 2 raz na ten film tym razem do Poznania
bo wczesniej byłem w Łodzi i zabieram ze soba 5 osób
20 stycznia.
Przekonałem takze inne 3 osoby które sie wachały.
Takze w Polsce cos tam zarobi jeszcze. Heh

ocenił(a) film na 9
Kojak555

Ja ściągnąłem, bo na Avatara chodzę ledwo co weekend (już byłem 3x, planuję jeszcze 3), a chcę sobie w tygodniu przypominać najbardziej poruszające sceny ('Jake! Eywa has heard you), a do tego odsłuch OST (oryginał) przestał wystarczać ;)
Czy jestem idiotą, jeżeli film obejrzę 3x w imax i 3x w zwykłym kinie 3D (wydam 6x 28zł), a żeby jak najwięcej czasu spędzić na pandorze mam pod ręką TS do przeglądania przed snem? :P

ocenił(a) film na 9
milek29a

P.S.: Oczywiście będę jedną z pierwszych osób, które sprowadzą sobie wydanie BluRay i BluRay 3D, jak tylko się pojawią...

milek29a

@ Kojak555

"dla mnie ci co sciagaja filmy w jakosciach ts lub cam obojtenie jaki film to idioci. "

-dokładnie

"Ja sie wybieram 2 raz na ten film tym razem do Poznania"
-tylko NIE do KINEPOLIS! Idź TYLKO do IMAX w Plazie, bo obraz i dźwięk w Kinepolis jest beznadziejny w porównaniu do ww. Imax'u.

Peace

ocenił(a) film na 8
milek29a

Na moje nie jesteś idiotą, tylko jakimś totalnym świrem na punkcie tego filmu:P 6 razy w kinie i jeszcze mu mało to sobie ściągnął:o

ocenił(a) film na 9
Zakrza

Film jak film, ale Pandora... Żałowałem, że ten film nie trwa 6h :)
Swoją drogą to, że trwa 160 minut też ma wpłw na BO, bo to ogranicza ilość seansów dziennie.

ocenił(a) film na 10
milek29a

Czemu idioto? Coś ci sie podoba to idziesz oglądać, za przyjemności się płaci. Ja sam juz byłem w imaxie 3 razy, wiem że nie poprzestanę, tyle że zrobie sobie tydzień wolnego ;)

ocenił(a) film na 10
parektarek

*Czemu idiotą się zwiesz

tak miało być :p

ocenił(a) film na 9
Zakrza

Ale i tak nie zarobi dwucyfrowo. Ja zakładałem rozkład na przestrzeni tygodnia: 8-6-7-6-12-17-13, a już widać, że może być 8-7-8-7-14-18-14 i zamiast 70M z całego tygodnia będzie ponad 75...
Pragnę nadmienić, iż nawet spadek 50% da Avatarowi 34M w czwartym weekendzie i rekord. A jednak aż takiego spadku nie powinien odnotować. Dalej obstawiam 40M +/- 2M :)

ocenił(a) film na 2
Juby_

Nie udało się i dobrze. Zresztą daleko mu do pobicia rekordu wszechczasów. Film nie ma tej klasy.

ocenił(a) film na 10
hist1410

TROLLLLLLLLLLLLLLLLLL

także uważać :D

parektarek

Pamietajmy o Azji

Film niedawno bodajze wszedl na ekrany kin w Chinach..ogladalem dokument z premiery, tysiace azjatow w kolejkach po bilety.

Wiemy wszyscy dobrze jak wysoka demografia cechuja sie Chinczycy...wiec mozemy sie spodziewac ze tak z 200 milionow moze nawet od nich dojsc.

Ogolnie w stanach avatar zarobi mysle gdzies kolo 500 mln...jednak "poza" spodziewam sie nawet okolo 1,5 miliarda.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
matias347

Proporcje 1/2 zostaną zachowane. 500M to Avatar będzie miał przekroczone przed końcem stycznia. Ja nadal naciskam na wynik 700/1300 :)
Chinole 200M nie wygenerują, jak będzie ponad 100 u nich, to i tak nieźle. Największe zyski generuje europa (Niemcy, UK, Francja i Hiszpania) i Japonia.

Tu masz przykład, jakie dochody generują Chiny:
http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=intl&id=returnoftheking.htm

ocenił(a) film na 9
milek29a

430/850 powinien mieć już w niedzielę na moje oko i 500/1000 najpóźniej do 19-20.01.2010.

ocenił(a) film na 9
matias347

Mamy już podliczenie w pojedynczych krajach:

http://www.the-numbers.com/interactive/newsStory.php?newsID=4731

Pierwsza dziesiątka wygląda tak:

France $88,767,931 1/5/2010
Germany $60,785,366 1/5/2010
Russia $60,442,837 12/29/2009
United Kingdom $56,801,401 1/5/2010
Australia $50,205,497 1/6/2010
South Korea $48,538,808 1/5/2010
Spain $48,178,051 1/4/2010
Japan $42,833,478 1/6/2010
Mexico $24,457,809 1/5/2010
Brazil $22,676,697 1/5/2010

Wynik z Rosji jest jeszcze z ubiegłego roku...