PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=299113}
7,4 819 tys. ocen
7,4 10 1 818522
6,8 90 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Zostało założonych już chyba z 10 wątków o dochodach "Avatara" Pytam was: po co? Niech ten będzie ostatecznym wątkiem, w którym będziemy rozmawiać o BO "Avatara". I mam nadzieje, że trolle dadzą sobie spokój z zakładaniem teraz coraz większej liczby tych tematów.

A więc kto mnie nie zna to nie wie, ale od 2 lat dzień w dzień przelatuje Boxofficemojo i jest to jedna z niewielu rzeczy na których się znam bardzo dobrze. Dlatego co weekend będę opisywał wyniki nowego filmu mojego ulubionego reżysera - Jamesa Camerona, bądź będę pisał gdy zdarzy się coś ciekawego.

A więc przejdę do rzeczy...

USA:

Pierwszy weekend był przez śnieżne zamiecie na wschodnim wybrzeżu USA, jedynie dobry. 77 milionów $ to bardzo dużo, ale do rekordu grudnia zabrakło te marne 187 tyś dol. Nawet ja się spodziewałem 11 milionów więcej, ale nie ma co załamywać rąk. Wynik jest dobry, ale co dalej.

Spodziewałem się, że w poniedziałek film dołoży sobie niespełna 8 milionów, a w kolejnych dniach będzie tracił po 0,8 mln. Jak się okazuje sporo się pomyliłem. Film w poniedziałek dołożył ogromne 16,4 milionów $ (na koncie ma już 93,4 mln $) i zapowiada się, że już jutro (po zaledwie 5 dniach) przekroczy granicę 100 milionów (jako 28 film w tym roku).

Dzięki pokazom w 3D, rewelacyjnych recenzjach i świetnej kondycji "Avatar" po tygodniu może zarobić nawet ponad 120 milionów. A drugi weekend może być wielką niespodzianką, jak to było w przypadku "Titanica". Aktualnie obstawia się, że film Camerona pozostanie liderem amerykańskiego BO i po bardzo małym spadku frekwencji uzbiera ogromne 57 milionów. Gdyby tak się stało to film miałby szanse przebić granicę 200 milionów może nawet w 11 dni. Gdyby film utrzymywał żywotność przez długie tygodnie to może będzie miał szanse powalczyć z "Transformers: Zemsta upadłych" o pierwsze miejsce w tegorocznym BO i przekroczenie na rynku wewnętrznym bariery 400 milionów $.

ŚWIAT:

Póki co ogromny start w 109 krajach (164,5 miliony $) sprawia, że możemy być pewni przebicia granicy 500 milionów na rynku zewnętrznym. Jednak dopiero po kolejnych tygodniach, okaże się czy dzięki świetnym recenzją i pokazach w 3D uda mu się powalczyć o pierwsze miejsce w tegorocznym światowym BO z "Epoką lodowcową 3" (690,5 milionów $) i czy jako trzeci film w historii kina przekroczy poza USA granicę 700 milionów.

To tyle na dziś, do usłyszenia jutro. ;)

ocenił(a) film na 5
jasiu20

Naprawde swietne widowisko TYLKO dla oka.5/10

ocenił(a) film na 10
Juby_

Jeden z lepszych filmów które mamy okazję oglądać. Polecam maniakom
fakntasy, ale nie tylko.

ocenił(a) film na 10
Juby_

Avatar zarobił 1,8 miliona dolarów w Polsce na 235 ekranach.

“Avatar’s” Japan opening generated $14.5 million from 1,114 screens while its Poland bow registered $1.8 million from 235 sites. Fox said the film finished No. 1 in 107 of the 108 territories it played on the weekend. It ranked No. 2 in India after a local language title.

The most receptive market is France where “Avatar’s” second weekend gross was $18.5 million from 1,114 sites for a per-screen average of $16,607. France cume stands at $48.4 million.

ocenił(a) film na 9
elkociak

Wynikało by z tego, że film obejrzało ok 215-220 tys widzów. Jak na weekend świąteczny to bardzo dobry wynik, ale w drugi weekend film powinien zwiększyć swoją widownie.

Mesjarch

Biorąc pod uwagę wszystkie fakty, to jak film zarabia, jakie odnosi spadki, gdzie jeszcze nie miał premier, i co go czeka w najbliższym czasie (reklama Oscarami i Globami, za to brak większej konkurencji), można wnioskować,że w światowym BO może pobić "Powrót Króla" (742,1 mln $), a w USA nawet "Shreka 2" (441,2 mln $), bądź może nawet "Gwiezdne Wojny" (461 mln $).

Tak więc wynik może nawet podejść pod granicę $1,300,000,000, ale wątpie by ją przebił. "Titanica" nie zatopi. :P

Juby_

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=61851

Według stopklatki.pl pobicie "Powrotu Króla" na rynku zewnętrznym, jak i w ogóle (a przy tym zajęciu drugiego miejsca po "Titanicu" na liście najbardziej dochodowych filmów w historii) to tylko kwesta czasu.

ocenił(a) film na 8
Juby_

Hmmm... wg stopklatki? Nie trzeba być expertem, żeby być pewnym pobicia Powrotu Króla na zewnętrznym. Powrót zarobił 742, a Avatar na dziś 402 miliony. Jeszcze jesteśmy przed premierą w 4 krajach, i to niemałych: Chiny (sic!) i Włochy. Ja już teraz jestem pewien, że na zewnętrznym będzie na drugim miejscu już za 2 tygodnie.

zatracony

Najnowszy Potter też miał po tylu dniach 405 milinów i jakoś nie pobił "Powrotu Króla", więc twój argument jest głupi.

użytkownik usunięty
Juby_

CO AVATAR ROBI W TOP 10?????????????????????????????????????

ocenił(a) film na 8

Z tym to do innego tematu.

ocenił(a) film na 10
Juby_

Potter to nie Avatar, więc argument taki głupi nie jest.

ocenił(a) film na 8
Juby_

Pottera można było piracić na necie do woli. Cameron zrobił to co zapowiadał: zagonił ludzi do kin i wypuścił taką wersję filmu, którą w pełni można obejrzeć tylko w kinie 3D. W polskich imaxach właściwie nie ma wolnych miejsc na tydzień do przodu. Glupi argument? Pożyjemy te 2 tygodnie i zobaczymy....

ocenił(a) film na 2
Juby_

Tu była recenzja live z seansu: http://maddogowo.cba.pl/index.html

Fabularnie to było słabiutkie, ale obejrzeć trzeba, by wiedzieć, w którą stronę skręcą blockbustery.

ocenił(a) film na 8
Mad_Dog

a jak dzisiaj idzie Avatarowi??? za krótki................

ocenił(a) film na 8
dawidk5

Tego jeszcze nie wiemy. Przynajmniej na mojo nic nie napisali. A gdyby ktoś znalazł z innego źródła to zapewne by tu napisał.

ocenił(a) film na 9
Zakrza

Jak znów będzie powyżej 15M, to szacun :)

ocenił(a) film na 8
Zakrza

A o której godzinie zazwyczaj boxoffice publikuje takie informacje?

ocenił(a) film na 8
dawidk5

W dni powszednie coś koło 21. Ostatnio wszedłem jakieś pół godziny wcześniej i już były. Natomiast w weekend pojawiły się dosyć szybko. Jakoś po południu. Tyle, że te weekendowe są podawane w przybliżeniu.

Mad_Dog

"W którą stronę skręcą?" Mam nadzieję, że to miało mieć wydźwięk pozytywny. Blockbustery już od dawna są tak w przeważającej części tak bezdennie kiepskie, że Avatar był prawdziwym powiewem świeżości, zwłaszcza w tym roku (który miał jedną dobrą superprodukcję na początku, jedną w miarę w środku i jedną dobrą na koniec). Ja zdecydowanie wolę już takie proste historie, ale przynajmniej trzymające się kupy i płynące bez zacięć, niż debilne (to chyba dobre słowo) i udające "skomplikowane" twory w stylu Wolverine'a, ostatniego Terminatora czy 2012, gdzie aż się roi od idiotycznych plot devices, dziur logicznych obrażających nawet dziecko i udawania dorosłej, poważnej treści w filmach dla dzieci właśnie. Szczytem jest Transformers 2, od którego już tylko krok do kolejnej części filmu o dupie z Idiocracy. Kawałek silikonowego cyca i wybuch migające przez 2 godziny plus wiwatująca publiczność. Po takich filmach Avatar był jak profesjonalny masaż i dobra książka po całym dniu przekładania cegieł z miejsca na miejsce.

ocenił(a) film na 10
StreetSamurai

Avatar w ciągu 3 dni w Polsce 315 143 widzów

ocenił(a) film na 10
Juby_

Mniej więcej godz temu w radiu słyszałem, ze dochody przekroczyły kwotę 650 mln dol

ocenił(a) film na 8
Juby_

No i mamy oficjalne wyniki:
Czwartek (Wigilia): 11,150,998
Piątek: 23,095,046
Sobota: 28,274,406
Niedziela: 24,247,681

Jak się więc okazuje Avatar pobił najlepszy wynik drugiego weekendu (75,589,048), który należał do Mrocznego Rycerza. A pobić jakikolwiek wynik TDK to duża sztuka. Pamiętajmy, że to film nr 2 w USA i nr 4 na świecie.

USA: 212,711,184
Po za USA: 402,900,000
RAZEM: 615,611,184

ocenił(a) film na 9
Juby_

Może tutaj mi ktoś odpowie:

Mam pytanie, idąc do Imax'a (Poznań) miałem nadzieje, że film zostanie wyświetlony na całym, wielkim ekranie, a tym czasem czułem się jakbym oglądał film w normalnym kinie lub nawet gorzej, ponieważ denerwowały puste pola dookoła filmu, tutaj obrazek jak to mniej więcej wyglądało, http://img686.imageshack.us/img686/9968/ekranimax2.jpg może nawet mniejszą powierzchnię ekranu film zajmował. Czy to normalne ? Jechałem ponad 150km specjalnie, żeby jak już to napisałem obejrzeć film na wielkim Imax'owym ekranie, zarezerwowałem miejsce w 7 rzędzie na środku, żeby ogarnąć wszystko wzrokiem, ale nie było czego ogarniać, a teraz zamiast rozmyślać o filmie czuję się wydymany ;

ocenił(a) film na 8
ZeitgeistMovement

ZeitgeistMovement przykro mi to mówić, ale dobrze czujesz, że zostałeś "wydymany". Prawda jest taka, że ja (nie będąc w Imax'e) film miałam wyświetlony na wielkim ekranie (byłam w Łodzi w Silver Screenie na 3D).
Powracając do wątku: ja przewiduje, że film pobije jednak dosyć duże rekordy i wcale nie zostanie tak szybko zapomniany, jak wróżą mu niektórzy:)

ocenił(a) film na 7
Juby_

w następny weekend wyniki z USA, na pewno przekroczą 50 mln, a tym samym zostanie pobity rekord trzeciego weekendu.

ocenił(a) film na 8
jarled

Noooo 50 może uzbierać, bo ma z czego tracić.

ocenił(a) film na 8
jarled

Noooo 50 może uzbierać, bo z czego tracić.

Juby_

Drugi weekend i spadek rzędu 1,9%.

To nawet nie 2%! Avatar idzie tym samym tempem, ciekawe, jak będzie za tydzień.

ocenił(a) film na 10
ravensecond

Wciąż spływają wyniki spoza świata z ostatniego weekendu i już jest 410 milionów do 27 grudnia włącznie. Do tego 212 mln w USA.

rbej

"Avatar" idzie jak burza w kinach USA. Po tym weekendzie możemy się już spodziewać kolejnych rekordów 3 i 4 weekendu, i w ogólnym BO pobiciu wyniku "Gwiezdnych Wojen" (461 mln $), a może nawet stać się trzecim filmem w historii, który przekroczy granicę 500 milionów.

Poza USA film, też bez większych przeszkód powinien przebić 700 milionów, więc wynik "Powrotu Króla" zostanie pobity. ;)

TOTAL LIFETIME GROSSES
Domestic: $212,711,184 34.1%
+ Foreign: $410,864,537 65.9%
= Worldwide: $623,575,721

ocenił(a) film na 8
Juby_

A tym razem Powrót Króla wg Ciebie zostanie pobity czy wg Stopklatki?;)

ocenił(a) film na 10
Juby_

wiem ze to zabrzmi jak samozwancze proroctwo ale wspominicie moje slowa za
kilka miesiecy - ten film pobije Titanica w kinach - ludzie beda chodzic do
kina po kilka razy calymi rodzinami zeby zobaczyc to w 3d - film nie
zejdzie szybko z kin a dlugie zycie zapewnia mu IMAXy ktore beda grac az do
znudzenia -a ludzie ktorzy widzilei w 3d w normalnym kinie beda chcieli
porownac z wrazeniami z IMAXa - i pojda raz jeszcze - 2 miliardy jest
mozliwe do zarobienia....zobaczymy :)

ocenił(a) film na 8
Cypisex

No zobaczymy. Ja cały czas się upieram, że Oscary będą miały duże znaczenie. Bo film może dostać 8 statuetek, może dostać 5, a może dostać 1. I wiadomo, że 8 Oscarów przyciągnie ludzi bardziej niż ten 1. A wyroki Akademii są czasem niezbadane. Po za tym oczywiście wydanie blu-ray/DVD, a później blu-ray 3D. Im później się pojawią tym dłuższa żywotność filmu. No i poczekajmy jeszcze na czwarty weekend, czyli pierwsze poważne starcie z Titaniciem;)

ocenił(a) film na 8
Zakrza

a jak w poniedziałek Avatar sobie radził???

ocenił(a) film na 8
dawidk5

Powiemy jak pojawią się jakieś dane;) Ogólnie to jak się takowe pojawiają to niemal od razu znajdują się w tym temacie.

ocenił(a) film na 10
Zakrza

W Polsce chyba tez mu coraz lepiej idzie :) probuje zrobic rezewracje i nonstop na kazdy seans nawet te na rano brak miejsc :) takiego czegos jeszcze chyba nie bylo :)

ocenił(a) film na 8
marpol78

Ja jestem ciekaw jak będzie w Inowrocławiu, do którego ja się wybieram. Film wchodzi dopiero 8 stycznia, więc liczę, że dużo ludzi zdąży już odwiedzić Bydgoszcz, Poznań, Toruń i inne miasta, które mają prawdziwe kina. Nie chce mi się stać Bóg wie ile po bilet, a później jeszcze usiąść w jakimś beznadziejnym miejscu.

Zakrza

W Inie wyświetla jakieś kino w 3D?

Wśród moich znajomych, każdy z którym rozmawiam, nie widział jeszcze Avatara! Wszyscy oni się dopiero wybierają! Jeśli wszędzie jest tak, jak wokół mnie, to oznacza że prawie nikt jeszcze tego filmu nie widział :))) Nierzadko słyszę o planach wyjścia do kina całymi rodzinami.
Przed nami wciąż jeszcze kilka światowych premier - w tym Chiny z olbrzymią ilością małych, żółtych ludzików. Ani przez chwilę nie wątpię - Avatar przekroczy 2 duże bańki i pozostawi Titanica w tyle.

ocenił(a) film na 8
Pete

"W Inie wyświetla jakieś kino w 3D?"
Sądzę, że wątpię:P Wybieram się na wersję 2D, bo jak sądzę z powodu mojej wady wzroku nie zobaczę efektu 3D.
Dlatego jestem w stanie czekać do 8 stycznia. Gdybym mógł widzieć w 3D już byłbym po seansie w IMAXie;)

ocenił(a) film na 9
Juby_

W swój drugi poniedziałek, wg wstępnych wyników, Avatar zarobił 19mln$ ( wzrost o 16,5 % względem pierwszego poniedziałku ). Niesamowicie się trzyma.

ocenił(a) film na 10
Mesjarch

Tendencja wzrostowa :) super :) widać ci co widzieli polecają kolejnym :)

ocenił(a) film na 10
marpol78

Zgadza sie ,ludzie chodzą po 2-3 razy na ten film to jedno a i polecany
jest lawinowo

ocenił(a) film na 7
wildecard

jeśli będzie 19 mln to pewnie pobije rekord drugiego poniedziałku

ocenił(a) film na 8
piotr111

Nie. Shrek 2 - 23,408,002 w 13 dniu wyświetlania.

Zakrza

"Avatar" w drugi poniedziałek 19,4 mln $ (wzrost do poprzedniego poniedziałku o 18.5%). :o

ocenił(a) film na 10
Zakrza

Wczoraj Avatar w USA zarobił dokładnie:

$19,418,139

rbej

Czyli rekord drugiego poniedziałku padł. :D

ocenił(a) film na 8
Juby_

Kurde! "Shrek 2 - 23,408,002 w 13 dniu wyświetlania." 3 posty wyżej:P

ocenił(a) film na 10
Zakrza

Titanic po 11 dniach wyświetlania miał na swoim końcie tylko 96 mln.

Chyba mnie ponosi fantazja ale zaczynam pomalutku wierzyć w wynik zbliżony do Titanica.

ocenił(a) film na 8
rbej

Z Titaniciem to się będzie ścigał dopiero za jakiś czas. Na moje to pierwszy poważny sprawdzian to czwarty weekend, który właśnie Titanic. Na razie to się ściga z TDK, z którym wygrał w drugą sobotę, drugą niedzielę (co się przełożyło na zwycięstwo w drugim weekendzie) i drugi poniedziałek.