7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822145
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Zostało założonych już chyba z 10 wątków o dochodach "Avatara" Pytam was: po co? Niech ten będzie ostatecznym wątkiem, w którym będziemy rozmawiać o BO "Avatara". I mam nadzieje, że trolle dadzą sobie spokój z zakładaniem teraz coraz większej liczby tych tematów.

A więc kto mnie nie zna to nie wie, ale od 2 lat dzień w dzień przelatuje Boxofficemojo i jest to jedna z niewielu rzeczy na których się znam bardzo dobrze. Dlatego co weekend będę opisywał wyniki nowego filmu mojego ulubionego reżysera - Jamesa Camerona, bądź będę pisał gdy zdarzy się coś ciekawego.

A więc przejdę do rzeczy...

USA:

Pierwszy weekend był przez śnieżne zamiecie na wschodnim wybrzeżu USA, jedynie dobry. 77 milionów $ to bardzo dużo, ale do rekordu grudnia zabrakło te marne 187 tyś dol. Nawet ja się spodziewałem 11 milionów więcej, ale nie ma co załamywać rąk. Wynik jest dobry, ale co dalej.

Spodziewałem się, że w poniedziałek film dołoży sobie niespełna 8 milionów, a w kolejnych dniach będzie tracił po 0,8 mln. Jak się okazuje sporo się pomyliłem. Film w poniedziałek dołożył ogromne 16,4 milionów $ (na koncie ma już 93,4 mln $) i zapowiada się, że już jutro (po zaledwie 5 dniach) przekroczy granicę 100 milionów (jako 28 film w tym roku).

Dzięki pokazom w 3D, rewelacyjnych recenzjach i świetnej kondycji "Avatar" po tygodniu może zarobić nawet ponad 120 milionów. A drugi weekend może być wielką niespodzianką, jak to było w przypadku "Titanica". Aktualnie obstawia się, że film Camerona pozostanie liderem amerykańskiego BO i po bardzo małym spadku frekwencji uzbiera ogromne 57 milionów. Gdyby tak się stało to film miałby szanse przebić granicę 200 milionów może nawet w 11 dni. Gdyby film utrzymywał żywotność przez długie tygodnie to może będzie miał szanse powalczyć z "Transformers: Zemsta upadłych" o pierwsze miejsce w tegorocznym BO i przekroczenie na rynku wewnętrznym bariery 400 milionów $.

ŚWIAT:

Póki co ogromny start w 109 krajach (164,5 miliony $) sprawia, że możemy być pewni przebicia granicy 500 milionów na rynku zewnętrznym. Jednak dopiero po kolejnych tygodniach, okaże się czy dzięki świetnym recenzją i pokazach w 3D uda mu się powalczyć o pierwsze miejsce w tegorocznym światowym BO z "Epoką lodowcową 3" (690,5 milionów $) i czy jako trzeci film w historii kina przekroczy poza USA granicę 700 milionów.

To tyle na dziś, do usłyszenia jutro. ;)

ocenił(a) film na 9
milek29a

Polska na 17 miejscu z niecałymi 10M.
To bardzo ładnie biorąc pod uwagę, że film jest u nas tydzień krócej niż w innych krajach europejskich.

Worldwide mamy przekroczone do wczoraj 1.1 Miliarda :)

ocenił(a) film na 10
parektarek

Ogladajac filmik z Chin i widzac te kolejki to te 2 mld powinno wplynac i zatopic Titanica :P

ocenił(a) film na 8
marpol78

W chinach rekordzista jest "2012" 60mln dol stracili na nim Chinczycy
Wiec na Avatarze mozna przypuszczac zarobia wiecej w Chinach

ocenił(a) film na 7
Kojak555

Obstawiam, że wczoraj było 6 mln $ w USA

ocenił(a) film na 2
parektarek

coś treściwego byś napisał, poza wyzwiskiem ...

Avatar jeśli wejdzie do pierwszej trzydziestki, to powinno się uznać za sukces. A jeśli dojdzie do dwudziestki to zmienię nicka... Oczywiście mam na myśli zyski z filmów wszechczasów.

A co do bieżących podsumowań. Bierzcie pod uwagę siłę nabywczą w krajach azjatyckich. Tłumy przed kinami nie przełożą się na dolary w tej samej skali co w USA.

Dalej, film nie ma takiej siły jak miały filmy ze wspomnianej listy wszechczasów. Wbrew pozorom wśród zwykłych normalnych odbiorców ma nie najlepszą opinię - jako film przereklamowany. Ludzie są zawiedzeni. A więc nie będzie efektu chodzenia do kina przez kilka miesięcy. Zostaną fani, którzy za wiele nie dadzą zarobić.

Zresztą w tym miesiącu wchodzą następne filmy, które przejmą młodą widownię. Premiery w ten weekend są słabe, ale z każdym tygodniem coraz lepsze. Do tego dodajcie, że trudno ten film sprzedać na walentynki. W marcu trzeba przyjąć przelicznik, 1 oskar = 2 mln dol. Ale w marcu będzie już czarowała Alicja i zapomnicie o dużych smerfach.

Sumując, zarobił dużo, ale to jest już koniec z dynamiką wzrostu. Nie będzie tak dobrze jak w przypadku Titanica. A do Przeminęło z wiatrem to daleko.

ocenił(a) film na 9
hist1410

Do wyprzedzenia Tianica nie musi być ak dobrze.
A porównanie do Przeminęło z wiatrem to jakaś kpina.
To był rok 1939. Ludzie nie mieli innych opcji. Nie mieli nawet TV wtedy. 202 miliony biletów chyba o czymś świadczą. W dzisiejszych czasach nie da się takiego wyniku osiągnąć, choćby nie wiem co.

ocenił(a) film na 2
milek29a

Czemu kpina ? Jeśli się bawić w porównania wyników, to wszystkie. Siła dolara osłabia się z roku na rok.

ocenił(a) film na 9
hist1410

Ale nie jest mniejsza niż niemal w chwili wybuchu II wojny światowej.
Jak już porównywać z inflacją to do E.T., Titanica, Parku Jurajskiego, Star Wars... ale nie do hitów z czasów, kiedy wychodziła jedna superprodukcja na 5 lat, a ludzie nie mieli alternatywy w postaci kina domowego, kompa, telewizji, czy choćby innych filmów w kinie w tym samym czasie...
Troszkę przesadzasz moim zdaniem. Sukces tego filmu i tak jest spektakularny,co byś nie pisał...

ocenił(a) film na 10
hist1410

"Wbrew pozorom wśród zwykłych normalnych odbiorców ma nie najlepszą opinię - jako film przereklamowany. Ludzie są zawiedzeni."

Że co!?

ocenił(a) film na 2
ALIEN_K

Że nie jest to przełom w kinematografii, o jakim szumnie trąbiono.

ocenił(a) film na 8
hist1410

"Avatar jeśli wejdzie do pierwszej trzydziestki, to powinno się uznać za sukces. A jeśli dojdzie do dwudziestki to zmienię nicka... Oczywiście mam na myśli zyski z filmów wszechczasów."
Eeee? Przecież ten film jest na trzecim miejscu jeśli chodzi o wpływy z całego świata. A w USA na 14stym. Tak czy siak jest to pierwsza trzydziestka, a nawet dwudziestka. Zmieniasz nicka?:P

ocenił(a) film na 9
Zakrza

Mu raczej chodziło o miejsce z uwzględnieniem inflacji :)

ocenił(a) film na 8
Karpiu_

A nie napisał tego.

ocenił(a) film na 2
Zakrza

Ale o to mi chodziło. Nie sztuką jest zarobić najwięcej bez czynnika inflacji... No mniejszą sztuką ;)

hist1410

Z inflacja czy bez...Avatar bedzie najbardziej kasowym filmem w historii kina. Zarobi 2 miliardy, jesli nie wiecej;]

ocenił(a) film na 7
matias347

No niezupełnie... Najbardziej kasowym filmem po uwzględnieniu inflacji raczej nie będzie

ocenił(a) film na 9
piotr111

Przeminęło z wiatrem nic nie przebije, bo w tamtych czasach przypadły dwa bilety na jednego mieszkańca USA (sic!). Nawet kiedy jakiś film zarobi 1,4 miliarda w samych stanach (taki jest przelicznik PzW na chwilę obecną), to inflacja przepchnie PzW znacznie wyżej do tego czasu.
Jak już pisałem - są to rzeczy kompletnie nieporównywalne choćby ze względu na konkurencję w kinach i brak alternatyw w tamtych czasach.
Titanica nikt nie boi się nazwać najbardziej dochodowym filmem wszechczasów mimo, że w klasyfikacji po uwzględnieniu inflacji jest 'ledwo' szósty.
Avatar już zrewolucjonizował film pod każdą postacią (kino, kino domowe i TV), tylko jeszcze nie jest to tak namacalne. Tuż po wydaniu Star Wars też nie wszyscy zaczęli masowo używać efektów specjalnych na taką skalę, a po Jurassic Park CGI. Avatar już wywołał zapewnienia Sony, Discovery i Disney'a (oraz TV Sky w UK) o wprowadzeniu w trybie przyspieszonym telewizji trójwymiarowej. Wymógł również deklaracje producentów sprzętu home cinema, że do końca bieżącego roku będzie szeroko dostępna gama urządzeń (telewizory BD-playery) pozwalających cieszyć się 3D w domowym zaciszu.

ocenił(a) film na 2
milek29a

Titanica nazywają najbardziej kasowym, bo to się ładnie sprzedaje młodzieży. A trochę bardziej wyrobieni wiedzą więcej, czyli że jest to Przeminęło z wiatrem.

Jeśli zakładasz taki wątek, musisz brać to pod uwagę.

Co do strony technicznej Twojego komentarza. Masz rację, ale co z tego ? Jeśli odczucie ludzi jest inne. 3D w kinie jest od dawna i jeśli się oglądało kilkadziesiąt filmów, to można mieć już swoją opinię, czy jest to rewolucja czy nie. I ocena pomysłu wprowadzenia trójwymiaru do TV, będzie dopiero po kilku latach. Wiele rewolucyjnych pomysłów przepadło po zderzeniu z rzeczywistością.

ocenił(a) film na 9
Zakrza

Wracając do tematu.

Są pierwsze przewidywania odnośnie nadchodzącego weekendu.

http://boxoffice.com/featured_stories/2010/01/early-weekend-predictions-44.php

Zgodnie z nimi Avatar zarobi kolejny raz najwięcej (nie przeszkodzi w tym nawet premiera 'Daybreakers').
Ciekawe, czy za tydzień (premiera 'Book of Eli') przewidywania będą podobne...

ocenił(a) film na 10
Juby_

6,909,167$ za środę, ups.

http://boxofficemojo.com/movies/?page=daily&id=avatar.htm

ocenił(a) film na 9
Zdzichu

I awans o dwa miejsca w stosunku do wtorku w 'All time domestic'...
Skąd to ups? 7 baniek w trzecim tygodniu wyświetlania w nieświąteczną środę? Znajdź film, który tyle zebrał...

ocenił(a) film na 8
milek29a

Domestic jak domestic, ale Avatar już jest oficjalnie drugim najbardziej dochodowym filmem na całym świecie! Przed nim już tylko i wyłącznie Titanic!:D

ocenił(a) film na 10
milek29a

Nie zrozum mnie źle, zdaje sobie sprawę, że to świetny wynik, ale ten
regularny spadek trochę mnie martwi.
Strasznie trzymam kciuki za "zatopienie" Titanica i mimo, że te wyniki
dalej są na poziomie, to ten ciągły spadek jest średnio fajny. Ważny będzie
nadchodzący weekend no i to, kiedy te zarobki się jakoś ustabilizują, jak u
Titanica na poziomie 4 mln przez x czasu.

ocenił(a) film na 9
Zdzichu

Avatar to nie Titanic. Nie ustabilizują się zarobki. Będą spadki. Nie tak duże jak w stosunku do świąt, ale będą. Przy czym Avatar już na tyle odskoczył, że nawet przy spadkach będzie miał jeszcze długo dwucyfrowe weekendy i dorwie 'starszego brata'. :)

W tym tygodniu zarobi ~28M i powiedzmy że 38 w weekend. Licz 30% spadki z tygodnia na tydzień. Kiedy zejdziesz poniżej 5M w tygodniu i 7 w weekendy? Bo mnie wyszło, że w kwietniu. A do tego czasu jak to zsumujesz, to i tak wychodzi dobrze ponad 700 baniek.

ocenił(a) film na 10
milek29a

Mimo wszystko trochę mnie to USA martwi, ale faktycznie "reszta świata"
fajnie nadrabia. Co do tego nie ustabilizowania się zarobków, może i masz
racje, ale taka stabilizacja w granicach 4 - 5 mln chociaż na jakiś czas
bardzo by się przydała przy wyścigu z Titaniciem, na to niestety nie mamy
wpływu...

Tak czy siak ode mnie dzisiaj poszły drugie 24 zł :)

ocenił(a) film na 9
Zdzichu

W trzecim tygodniu wyświetlania jedynie TDK zarobił 'w miarę', bo ~22M. Avatar zbiera 140% tej kwoty. Pozostałe wielki hity (łącznie z Titanikiem) w tygodniu zbierały już resztki po 10-15M.
Avatar wykazuje niespotykaną wręcz tzw. 'staying power'.

ocenił(a) film na 9
Zdzichu

Domestic: $374,445,852 33.1%
+ Foreign: $757,306,612 66.9%
= Worldwide: $1,131,752,464

Chciałbym takie ups mieć po niecałych 3 tygodniach :)

ocenił(a) film na 9
milek29a

Środa zaczyna chwiać proporcjami...
Środa w USA 7M, a na świecie zamiast proporcjonalnie 14, to jest 26M :)
Ciekawe, co z tego będzie.

ocenił(a) film na 10
milek29a

ze świata sobie jakoś zapisujesz i potem dodajesz, czy masz jakąś stronkę z
wynikami ze świata? Bo ja widuje tylko regularne wyniki z USA?

ocenił(a) film na 9
Zdzichu

Teraz akurat było ułatwione, bo the-numbers ma wczorajszą kwotę, a mojo dzisiejszą :)
Ale generalnie to pamiętam, jak było dzień przed ;)

ocenił(a) film na 10
milek29a

Przypominam że w USA walczą z zimą.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,USA-walcza-z-zima;-snieg-i--40-stopni,wid ,11837002,wiadomosc.html

To ma napewno znaczny wpływ na wyniki. Frodo ugiął się pod
Avatarem w 20 dni. Titanic też zatonie. Zwłaszcza że wpływy ze świata są OGROMNE. A przed nami jeszcze premiera w Włoszech, którzy czekają na Avatara z uteęskinieniem jak blondynka na okres po wakacjach.

ocenił(a) film na 10
rbej

obserwuje temat od początku, ale teraz dopiero pierwszy raz coś piszę, bo bardzo się zgadzam z tym, że pogoda ma ogromny wpływ na te dość duże spadki. Zaden Amerykanin nie wyjdzie z domu na krok jak jest -15 a tam podobno -30 a nawet zimniej.

Myślę, że jak by nie nasza matka natura to nawet była by szansa na dwucyfrówki co dzień w tym tygodniu...

co na to fachowcy??

pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 10
Zdzichu

http://boxofficemojo.com/movies/?page=main&id=avatar.htm polecam tą stronę ;) :D

ocenił(a) film na 8
davis2008

Bardzo nam pomogłeś.

Zakrza

Hah powiało sarkazmem :D:D:D

ocenił(a) film na 8
Matt_888

Staram się:P

ocenił(a) film na 9
Zakrza

Na twitterze czwarty dzień z rzędu podobne komentarze:
"Packed theater for Avatar at 11am on a Thursday morning? It's nuts. Hopping on a flight back to Pandora."

Znaczy, że amerykańce dalej chodzą na Avatara jak posrani i nie zanosi się, żeby im szybko przeszło.
Ale bym miał polewkę, gdyby się okazało, że te 4 miliardy to nie była tak totalnie z sufitu suma :D

ocenił(a) film na 8
milek29a

Na razie cudem bedzie pobicie Titanika i granicy 2mld do konca marca.

ocenił(a) film na 8
Kojak555

Ale już 4 i 5 weekend w Usa da nam odp jasną
czy mozliwe jest pobicje rekordu 600mln w Usa i 1,842 ogólem

ocenił(a) film na 8
Kojak555

Ja przewiduję, że ten cud nastąpi do końca lutego.... może nie na domesticu, ale na worldwide na 100% A w końcu marca i na domestic i na overseas. Ciekaw sam jestem czy znowu będę mieć rację.

ocenił(a) film na 8
Juby_

A co nas czeka jutro (w sensie jak będziemy mieć wyniki z dzisiaj)? Wygląda na to, ze Avatar wskoczy do pierwszej dziesiątki USA all-time oraz usadowi się na najniższym stopniu podium w kategorii: sci-fi Adventures. Ot taki wynik przed weekendem.

Zakrza

Nie pomyliłem się co do wyniku ze środy, jutro zobaczymy czy czwartek też wyniesie 6,5 mln $. ;)

"Avatar" już jest drugi i muszę przyznać,że na rynku zewnętrznym w ogóle nie traci tempa. W USA spadki zaczynają wzrastać i film może mieć problemy z pokonaniem "Titanica", ale poza USA, wynik powyżej miliarda jest już pewny, więc do "Titanica" już niedaleko.

ocenił(a) film na 10
Zakrza

Podobnie u nas, $9,286,083 daje Avatarowi 13 miejsce All Time Poland. Po
weekendzie będzie 10 miejsce i jakieś 2 mln $ do Titanica. W kategorii sci-
fi Adventures 1 miejsce :)

ocenił(a) film na 8
elkociak

no i pozostaje premiera w Chinach jeszcze. Tam "2012" zgarnęło ponad 60mln$ przez czas wyświetlania ,więc nie uwierzę jeśli Avatar nie przekroczy tam 100mln $ !

ocenił(a) film na 8
DSLMarvel_Behnke

Na rynku zewnetrznym rzeczywiscie Avatar idzie jak burza i moze przebic
to 1,24mld rekord titanika
Ale 600mln w Usa nadal wątpliwe, musi w 4 i 5 weekend porzadnie zarobic bo inaczej nie ma siły zeby przebił to 600mln

ocenił(a) film na 7
Kojak555

Mam pytanie, o stwierdzenie pojawiające się sporo razy na wcześniejszych stronach, a mianowicie o największy zysk, rozumiem że ma szansę na pierwsze miejsce na świecie jeśli chodzi o box score, ale cały przychód to nie tylko to, należy jeszcze dodać non-box office sales i merchandise czyli np: wydania filmu na DVD i innych nośnikach, soundtracki, książki i inne materiały opowiadające/bazujące na filmie, wszelkiego rodzaju zabawki i gadżety, gry na różne platformy, prawa zarówno autorskie jak i telewizyjne. Jako że do tej pory każdy film może ciągle zdobywać dochody z tego tytułu, niemożliwym jest określenie na wybrany moment konkretnej sumy a jedynie jej przybliżenie do ok 100mln. O ile się nie mylę w tej chwili największy total gross income ma Władca pierścieni: Powrót króla - ok 2,4mld $ ale dane dla poszczególnych części trylogii mogą być niedokładne gdyż ona cała zarobiła ok. 6mld $ a ponoć Drużyna... - 1,7mld $, a Dwie Wieże - 1,9mld $. Mówi się, że ostatnia część mogła zarobić jeszcze więcej (nawet do 0,4mld $) kosztem 2 poprzednich gdyż kończyła sagę i "spijała śmietankę" przez co zyski z niektórych "transakcji" obejmujących całą trylogię (np. wydanie kolekcjonerskie - 12 płyt) przechodziły automatycznie na ostatnią część, tak samo było chociażby ze wszelkimi prawami wykupywanymi "w pakiecie" dla 3 części jednocześnie. W związku z tym kryterium, mimo iż Avatar ma wyśmienity box score i dopiero pojawia się na niego moda więc wszelkie gadżety i wspomniane przeze mnie "bonusy" dopiero nadejdą, może być mu ciężko zdetronizować Władcę, który również (ale w dużo mniejszym stopniu) się umacnia :)

ocenił(a) film na 9
Seba13169

My tu mówimy WYŁACZNIE o box office. W/g Twoich kryteriów, to Star Wars ma chyba takie zyski, jak budżet USA :)

ocenił(a) film na 7
milek29a

Wszystkie 6 części Star Wars zarobiło w ten sposób 22mld $ ale nie znalazłem szczegółowej rozpiski jakie zyski miały poszczególne części.
Mały offtop się zrobił :)

ocenił(a) film na 10
Juby_

Może ktoś podać dobre stronki do sprawdzania (najlepiej codziennego) box office poza USA i w Polsce? Na razie znalazłem "box office mojo", ale tam jest "daily" tylko USA.

ocenił(a) film na 7
kooolega

Jest jeszcze np. http://www.the-numbers.com/ ale nie znam strony, na której podają codziennie wyniki ze świata