Zostało założonych już chyba z 10 wątków o dochodach "Avatara" Pytam was: po co? Niech ten będzie ostatecznym wątkiem, w którym będziemy rozmawiać o BO "Avatara". I mam nadzieje, że trolle dadzą sobie spokój z zakładaniem teraz coraz większej liczby tych tematów.
A więc kto mnie nie zna to nie wie, ale od 2 lat dzień w dzień przelatuje Boxofficemojo i jest to jedna z niewielu rzeczy na których się znam bardzo dobrze. Dlatego co weekend będę opisywał wyniki nowego filmu mojego ulubionego reżysera - Jamesa Camerona, bądź będę pisał gdy zdarzy się coś ciekawego.
A więc przejdę do rzeczy...
USA:
Pierwszy weekend był przez śnieżne zamiecie na wschodnim wybrzeżu USA, jedynie dobry. 77 milionów $ to bardzo dużo, ale do rekordu grudnia zabrakło te marne 187 tyś dol. Nawet ja się spodziewałem 11 milionów więcej, ale nie ma co załamywać rąk. Wynik jest dobry, ale co dalej.
Spodziewałem się, że w poniedziałek film dołoży sobie niespełna 8 milionów, a w kolejnych dniach będzie tracił po 0,8 mln. Jak się okazuje sporo się pomyliłem. Film w poniedziałek dołożył ogromne 16,4 milionów $ (na koncie ma już 93,4 mln $) i zapowiada się, że już jutro (po zaledwie 5 dniach) przekroczy granicę 100 milionów (jako 28 film w tym roku).
Dzięki pokazom w 3D, rewelacyjnych recenzjach i świetnej kondycji "Avatar" po tygodniu może zarobić nawet ponad 120 milionów. A drugi weekend może być wielką niespodzianką, jak to było w przypadku "Titanica". Aktualnie obstawia się, że film Camerona pozostanie liderem amerykańskiego BO i po bardzo małym spadku frekwencji uzbiera ogromne 57 milionów. Gdyby tak się stało to film miałby szanse przebić granicę 200 milionów może nawet w 11 dni. Gdyby film utrzymywał żywotność przez długie tygodnie to może będzie miał szanse powalczyć z "Transformers: Zemsta upadłych" o pierwsze miejsce w tegorocznym BO i przekroczenie na rynku wewnętrznym bariery 400 milionów $.
ŚWIAT:
Póki co ogromny start w 109 krajach (164,5 miliony $) sprawia, że możemy być pewni przebicia granicy 500 milionów na rynku zewnętrznym. Jednak dopiero po kolejnych tygodniach, okaże się czy dzięki świetnym recenzją i pokazach w 3D uda mu się powalczyć o pierwsze miejsce w tegorocznym światowym BO z "Epoką lodowcową 3" (690,5 milionów $) i czy jako trzeci film w historii kina przekroczy poza USA granicę 700 milionów.
To tyle na dziś, do usłyszenia jutro. ;)
Było z tym trochę roboty.
Głupia ciekawostka - przy tygodniowym spadku 0% Avatar zarobi nieskończoną
liczbę mln $ :)
Szacunek dla Ciebie za wyliczenia !
Ja prognozuje większy spadek w najbliższy weekend bo wchodzi do kin Ciacho
ale za to później mniejsze spadki :)
Więc w końcu zgadzam się w 100 %
A cyfrowych projektorów mamy więcej niż w Niemczech, Wielkiej Brytanii lub np. Francji.
Polska rulez!:)
Świetny wpis, duży szacunek. Jeżeli chcesz miarodajnie wyliczyc wpływy z filmów sprzed 1989 roku (np.Krzyzaków), musisz sprowadzic wszystkie dane do tzw.wspólnego mianownika. W Polsce powinien to byc jakis artykuł pierwszej potrzeby czyli najlepiej do ceny 0,5 litra wódki w Peweksie. Kurs dolara oczywiście nie wchodzi w grę bo za bardzo się zmieniał przez lata (poza tym który? Oficjalny bankowy czy i cinkciarzy?) ale dane statystyczne na temat zmian ceny "połówki" bez problemu znajdziesz w sieci, może z tego wyjśc bardzo ciekawa analiza :-)
Jeszcze jedna ważna wiadomość jeśli chodzi o Polskę i wynik Avatara - w
czasie ferii młodzież się nudzi i chodzi do kina na fajne filmy. Avatar
wydaje się być najfajniejszym. Ferie w tym roku wypadają:
18 stycznia – 31 stycznia 2010 r.:
Kujawsko-Pomorskie, Lubuskie,
Małopolskie, Świętokrzyskie,
Wielkopolskie
25 stycznia - 7 lutego 2010 r.:
Podlaskie.
Warmińsko - Mazurskie
1 - 14 lutego 2010 r.:
Dolnośląskie, Mazowieckie, Opolskie, Zachodniopomorskie
15 – 28 lutego 2010 r.:
Lubelskie, Łódzkie, Podkarpackie, Pomorskie,
Śląskie
No tak, ale czy Avatar będzie jeszcze grany w kinach? Po koniec stycznia mija miesiąc więc raczej już zostanie ściągnięty z kin.
Żartujesz? :) Teraz ciężko jest znaleźć jakiekolwiek sensowne miejsca, a
ludzie będą chodzić na to jeszcze kawał czasu, nie zdejmą tego jeszcze
kaaaaawał czasu, a na pewno nie na ferie, kiedy tyle dzieciaków chodzi do
kin, a wiadomo, że Avatar takową widownie przyciągnie.
Choćby w IMAXach będzie grany do premiery Alicji.
Ajajaj, no to może będzie powyżej 4 mln widzów w Polsce:
http://www.pudelek.pl/artykul/22025/avatar_zarobil_juz_miliard_dolarow/
"Pudelek poleca. To naprawdę dobry film."
Takiej siły nie można lekceważyć :)
Noooo, Pudelek to autorytet:D A jakby tak Nasza-Klasa, albo gg poparło ten film to mamy ze 20 milionów. Ale i tak wiadomo, że żeby przebić Krzyżaków to musiałby go poprzeć Ojciec Tadusz z radia z ryjem.
A ja wczoraj dostałem info na GG od chrzesniaka " wujku to kiedy idziemy na Avatara ? " no i bede musiał pójść drugi raz , wujek dobry, wujek stawia :D
To tu też napiszę:
OMG! Właśnie otrzymałem wynik: średnia cena biletu na Avatara po 10 dniach
to 8,46$, czyli będzie jeszcze lepiej :) Wszystkie prognozy wpływów Avatara
z ponwyższej analizy trzeba zwiększyć o 20%, co daje m.in. trzecie otwarcie
w historii Polski i rekord drugiego weekendu!
Gdzie i kiedy mogę najszybciej spodziewać się informacji, ile Avatar zarobił dzisiaj? Mogą być prognozy, bo zazwyczaj są one dokładne... a tak poza tym, to myślę, że 4 weekend, no może 5, ale sądzę, że 4 (oraz tydzień między 4 i 5 weekendem) będzie decydujący o tym, czy Avatar pobije Titanica (na świecie i w USA), a następne weekendy tylko utwierdzą nas w przekonaniu, że go pobije lub nie. Oscary na widzach Titanica nie zrobiły zbyt dużego wrażenia. Frekwencja utrzymywała się cały czas na stałym poziomie. To samo będzie przy Avatarze... ja jestem optymistą i obstawiam 2,2 mld dolarów, ale na dokładniejsze prognozy pokuszę się po 5 weekendzie (gdy już wszystko będzie podane na tacy)
Yyyy, co za teoria:P Gdyby nie Oscary to przecie wpływy by malały, a tak były na takim samym poziomie.
Czyś Ty oszalał? Po miesiącu go zdejmą, jak będzie trzepał kasę? W ogóle skąd ten miesiąc się komuś wziął (już drugi raz o tym słyszę)? W Multikinie w Bydgoszczy filmy lecą na pewno dłużej, więc w innych sądzę, że podobnie. No chyba, że w takich kinach jak t w Inowrocławiu, co ma 2 sale, więc filmy są wyświetlane tydzień, góra dwa:P
Jeśli chodzi o ferie i pociechy w kinach, to raczej spodziewałbym się wzrostu liczby małolatów w kinach tuż po feriach, kiedy to jeszcze mają luzy i organizuje się sporo tzw. "wycieczek szkolnych". A gdzie pojechać, jak nie do kina, a na jaki film, jeśli nie na smerfy??
Sam to napisałeś, czy skądś skopiowane? Jeśli samemu, to gratuluję, dziękuję za rzeczową analizę i podziwiam;)
Sam, tylko że już się deczko zaktualizowało w związku z tą ceną biletu:
8,46$ zamiast 7. No i wszystkie dane dot. dolarów są nieoficjalne bo nie
mam dostępu do dokładnych danych dystrybutorów :)
Tutaj zamieszczę zaktualizowaną wersję:
http://pokazywarka.pl/avatarboxoffice/
A potem pozostaje chodzić do kina i czekać na wyniki :)
To szacunek.
BTW: Nienawidzę systemu komentarzy/postów na fw! Człowiek się męczy i odpowiada, a Wy i tak nie wiecie do kogo to było:P Chociaż kolega wiedział akurat.
BTW2: ja się pytam gdzie są wyniki oficjalne?
no ostatnia aktualizacja była o 16-tej pacific time, więc może tak koło 1-szej w nocy?;)
Wdług twittera i jego userów w poniedziałek większość seansów w większych miastach była praktycznie 'sold-out'.
Zaczynam się bać wyniku z poniedziałku :/
Ktoś już widział jakieś info?
Na potwierdzenie kilka cytatów z amerykańskich twitterów:
- Parex Plaza is almost sold out, can't even hit Avatar.. On a mf Monday!! Srsly?
- I'm irritated that Avatar is sold out on the IMAX. How can a film sell out a 5:35 showing on a Monday 3 weeks after it came out!?
- Avatar has got to be an all time great. What other movie could be sold out on a Monday at 1255?
- An hour early for the Monday afternoon showing of Avatar in IMAX 3D and there is already a long line to get in the theater. Crazy.
- Booked tickets to see Avatar in 3D for next Monday night. Lots of heavily booked sessions before then!
Chyba właśnie zadziałała wiadomość w mediach o przekroczeniu miliarda... :)
Ja wiedziałem, że tak będzie. Aha, aha, ja wiedziałem. A tak se myślę, że tak sobie analizuję te wyniki no i muszę przyznać, że trochę się ekscytuję możliwością pobicia Titanica. Tyle, że jeszcze Avatara nie widziałem i jak mi się nie spodoba to będę się wściekał, że taki chłam jest na pierwszym miejscu:P
To lej na wadę wzroku i idź na 3D, bo 2D może Cię nie wyrwać z butów w odpowiedni sposób ;)
Ogólnie to tak se wymyśliłem, że kupię sobie te takie okulary zwykłe kartonowe i sprawdzę. W necie są takie filmiki. A mimo, że w kinie trochę inna zasada jest to jak uzyskam efekt 3D to tu i tu. Tylko nie wiem gdzie takie okulary można kupić.
oj dziadku, drogi dziadku, na necie poszukajcie, na necie:)
http://www.allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=okulary+3d
na wszelki wypadek to do zakrzy o okularach 3d:)
> A mimo, że w kinie trochę inna zasada jest to jak uzyskam efekt 3D to tu i tu.
niekoniecznie, ja w tych kartonowych/kolorowych okularach żadnego efektu 3d nie jestem w stanie dostrzec :) a sprawdzałem chyba pod wszystkimi kątami i odległościami od ekranu i nic :)
za to w kinie co innego... ;)
Nie rozumiem, co chcesz oglądać za pomącą tych kupionych okularów?
Aby uzyskać efekt 3D musi pasować do siebie para 2 czynników - sposób polaryzacji obrazu dla poszczególnego oka oraz odpowiednie okulary zawierające stosowny filtr polaryzacyjny w każdym ze szkieł.
Jeśli chodzi o tą tzw. stereoskopie to są różne metody jej uzyskania (zachęcam do choćby pobieżnego wczytania się w temat np. na wikipedii).
Ale jedno jest pewne. Takie okularki z allegro, tymi swoimi czerwono- niebieskimi szkiełkami mogą się nadawać do oglądania zdjęć 3D w jakiejś gazetce, ale zupełnie nie sprawdzą się w przypadku dzisiejszych fimów 3D które ten efekt uzyskują już w zupełnie inny sposób.
OFICJALNE WYNIKI:
czwartek: $14,738,136 - rekord Sylwestra
piątek: $25,835,551 - rekord trzeciego piątku, rekord Nowego Roku
sobota: $25,835,551- rekord trzeciej soboty
niedziela: $17,381,129 - rekord trzeciej niedzieli
Weekend: $68,490,688 (-9,4%) - najlepszy trzeci weekend (zmiażdżył Spider-Mana: $45,036,912), najlepszy
styczniowy weekend.
Porównanie "najszybciej do..."
Fastest to $100 million 24
Fastest to $150 million 18
Fastest to $200 million 10
Fastest to $250 million 6
Fastest to $300 million 3
Fastest to $350 million 2
Jak widać wciąż tendencja wzrostowa.
Avatar w tej chwili jest na następujących miejscach:
1. - film 3D (all-time),
2. - filmy w USA (2009),
4. - spoza USA (all time),
4. - całego świata (all time)
15. - USA (all time)
A niedługo pewnie ktoś policzy, na którym uwzględniając inflację.
Sądzę, że wyżej wymienione rekordy przyciągną do kin ludzi, którzy rzadko chodzą do kina, nielubiących s-f i jeszcze innych takich co to Avatarem nie byli zainteresowani. W końcu to wielki hit. Ale przychody na pewno spadną jako, że święta się skończyły. A w czwarty weekend kolejny rekord (do pobicia zaledwie $28,716,310) i pierwsze spektakularne zwycięstwo nad Titaniciem.
Nie moje ;)
I tak jest super... tylko poniedziałek mnie ciekawi, czy będzie >10M
Titanoc miał 66% spadek w stosunku do niedzieli w odpowiadający poniedziałek...
To by dawało 5,75M w przypadku Avatara...
I co wyśmiewco?
Nawet nie trzeba było czekać do 4 stycznia:)Teraz druga część przepowiedni Palucha 2 mld na koniec, już jestem pewny, że padnie taki wynik:)
Pozdrawiam
Jeśli Avatar zarobi wiecej niz 40mln dol w USa od pon do czwartku
włacznie to sie zdziwię, tak samo będę zdumiony jak w 4 wekeend w Usa
bedzie wiecej niz 40mln dol, bo to ze przebije rekordowe 28mln dol to jestem pewny w 100%
tak sobie przeglądam ten wątek, bo też mnie frapuje gonitwa Avatara za Titaniciem, zresztą niedługo zamierzam się kolejny raz przyczynić się do zmniejszenia dystansu do transatlantyka ;)
zacząłem się tylko zastanawiać nad wynikami tego weekendu które podałeś... wynik soboty DOKŁADNIE taki sam jak piatku? co do dolara? chyba ktoś tam gdzieś tam przesadził z klawiszami ctrl+C, ctrl+V :)
aby się zgadzały numerki w sobotę powinno być 25,274,008$
co nie zmienia faktu że wielki dzięki za całe info! pozdrawiam!