7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822067
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Zostało założonych już chyba z 10 wątków o dochodach "Avatara" Pytam was: po co? Niech ten będzie ostatecznym wątkiem, w którym będziemy rozmawiać o BO "Avatara". I mam nadzieje, że trolle dadzą sobie spokój z zakładaniem teraz coraz większej liczby tych tematów.

A więc kto mnie nie zna to nie wie, ale od 2 lat dzień w dzień przelatuje Boxofficemojo i jest to jedna z niewielu rzeczy na których się znam bardzo dobrze. Dlatego co weekend będę opisywał wyniki nowego filmu mojego ulubionego reżysera - Jamesa Camerona, bądź będę pisał gdy zdarzy się coś ciekawego.

A więc przejdę do rzeczy...

USA:

Pierwszy weekend był przez śnieżne zamiecie na wschodnim wybrzeżu USA, jedynie dobry. 77 milionów $ to bardzo dużo, ale do rekordu grudnia zabrakło te marne 187 tyś dol. Nawet ja się spodziewałem 11 milionów więcej, ale nie ma co załamywać rąk. Wynik jest dobry, ale co dalej.

Spodziewałem się, że w poniedziałek film dołoży sobie niespełna 8 milionów, a w kolejnych dniach będzie tracił po 0,8 mln. Jak się okazuje sporo się pomyliłem. Film w poniedziałek dołożył ogromne 16,4 milionów $ (na koncie ma już 93,4 mln $) i zapowiada się, że już jutro (po zaledwie 5 dniach) przekroczy granicę 100 milionów (jako 28 film w tym roku).

Dzięki pokazom w 3D, rewelacyjnych recenzjach i świetnej kondycji "Avatar" po tygodniu może zarobić nawet ponad 120 milionów. A drugi weekend może być wielką niespodzianką, jak to było w przypadku "Titanica". Aktualnie obstawia się, że film Camerona pozostanie liderem amerykańskiego BO i po bardzo małym spadku frekwencji uzbiera ogromne 57 milionów. Gdyby tak się stało to film miałby szanse przebić granicę 200 milionów może nawet w 11 dni. Gdyby film utrzymywał żywotność przez długie tygodnie to może będzie miał szanse powalczyć z "Transformers: Zemsta upadłych" o pierwsze miejsce w tegorocznym BO i przekroczenie na rynku wewnętrznym bariery 400 milionów $.

ŚWIAT:

Póki co ogromny start w 109 krajach (164,5 miliony $) sprawia, że możemy być pewni przebicia granicy 500 milionów na rynku zewnętrznym. Jednak dopiero po kolejnych tygodniach, okaże się czy dzięki świetnym recenzją i pokazach w 3D uda mu się powalczyć o pierwsze miejsce w tegorocznym światowym BO z "Epoką lodowcową 3" (690,5 milionów $) i czy jako trzeci film w historii kina przekroczy poza USA granicę 700 milionów.

To tyle na dziś, do usłyszenia jutro. ;)

ocenił(a) film na 10
pulsatorg

A dobra nie ważne, tylko tak gdybam :D tak tak nie nie

ocenił(a) film na 10
pulsatorg

Jak najbardziej rozumiem że pogoda kiepska, ale osobiście w śnieżyce jechałem ponad 200 km do IMAXa. Da się, naprawdę da się ;)

ocenił(a) film na 9
milek29a

Właśnie czytam szacuki na przyszły tydzień i okazuje się, że nawe'Book of Eli' szacują na ledwie 31M w CZTERODNIOWY weekend otwaria, więc jest szansa, że Avatar utrzyma się na pierwszym miejscu BO do samej premiery 'Alicji' (no może z rzerwą na 'Valentine's day', chociaż na moje tu zaważyć mogą nominacje) i wyląduje w kasyfikacjach 'most weekends at #1 / top 5 / top 10 / itp' z 9 lub 10 weekendami :)

ocenił(a) film na 10
milek29a

batit szacuneczek, ja bym chyba sie nie zdecydował :D

Ale na tym skończmy gadanie o pogodzie :D

ocenił(a) film na 10
Juby_

ciekawe czy juz dzisiaj Avatar pobije rekord 4weekendu ;)

ocenił(a) film na 10
5I5

zaraz powinny byc wyniki aktualne , chyba ????

ocenił(a) film na 9
pulsatorg

W nocy będą (1-2 najwcześniej).
A pobić rekord może już dziś, wystarczy, że dołoży koło 16M w sobotę...

ocenił(a) film na 10
pulsatorg

http://www.the-numbers.com/ ale pewnie ktoś wczesniej juz podałm

... ech plus jutro ze 20 i w niedziele z 15 mln.
Tak może być, ale nie musi :D

ocenił(a) film na 10
pulsatorg

coś mi się pokręciło z tym jutro miała być w sobotę czyli dzisiaj !!!
AA najlepiej przestanę pisać bo " walę " gafę za gafą :D

pulsatorg

Może to będzie pytanie nie na miejscu bo w sumie nie jestem pewien ale może ktoś mi wymienić czołówke najbardziej kasowych filmów ??

ocenił(a) film na 8
jason86

prosze bardzo http://boxofficemojo.com/alltime/world/

heat_miser

dziekuje :) krótkiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

ocenił(a) film na 9
pulsatorg

20 to Cię chyba poniosło za bardzo :)
Ale już 13.3 / 17 / 13.3 wydaje się być w zasięgu...

ocenił(a) film na 10
milek29a

1. Avatar (20th Century Fox) Week 4 [3,422 Theaters]
Fri $13.3M, Sat $21.2M, Wkd $48M, Cume $428.5M
2. Sherlock Holmes (Warner Bros) Week 3 [3,626 Theaters]
Fri $5.1M, Sat $7.3M, Wkd $16.5M, Cume $165M
3. Alvin & The Chipmunks: The Squealquel (Fox) Week 3 [3,641 Theaters]
Fri $3.4M, Sat $8M, Wkd $16M, Cume $177.8M
4. Daybreakers (Lionsgate) NEW [2,523 Theaters]
Fri $5.8M, Sat $5.7M, Wkd $14.5M
5. It's Complicated (Universal) Week 3 [2,955 Theaters]
Fri $3.2M, Sat $4.9M, Wkd $11M, Cume $76.3M
6. Leap Year (Universal) NEW [2,511 Theaters]
Fri $3.3M, Sat $3.9M, Wkd $9.5M
7. Youth in Revolt (The Weinstein Co) NEW [1,873 Theaters]
Friday $2.7M, Est Weekend $7M
8. Blind Side (Warner Bros) Week 8 [2,880 Theaters]
Friday $2.2M, Est Weekend $7M, Cume $213.6M
9. Up In The Air (Paramount) Week 6 [2,218 Theaters]
Friday $1.8M, Est Weekend $7M, Cume $49.4M
10. Princess And The Frog (Disney) Week 7 [2,620 Theaters]
Friday $950K, Est Weekend $3.5M, Cume $88.8M

rbej

13,3 w piątek, więc liczę, że z 16,5 w sobotę wyciągnie, a w niedzielę dorzuci jeszcze przynajmniej 12,5 mln $. W cały weekend "Avatar" pobije rekord z wynikiem 42,5-45,5 mln $.

ocenił(a) film na 10
Juby_

ty ciągle dobrze obstawiasz:)
ale ja licżę że będzie 50,5

ocenił(a) film na 9
Juby_

Odpowiadasz na post, w którym kolega podał, że w sobotę 21M i piszesz, że liczysz na 16.5... Ciekawa kalkulacja.

ocenił(a) film na 10
milek29a

Ja podałem 20 mlnw sobotę , chyba, że to nie o mnie

ocenił(a) film na 10
pulsatorg

aha o rbej okey, nie odpowiadać na mojego posta :D

ocenił(a) film na 9
rbej

Czyli pątek + sobota = ~35M. Nieźle. Rekord weekendu znowu padł. Są nawet zapędy na 50M+

Juby_

Aktualny wynik z boxofficemojo.com

Domestic: $393,815,000 33.5%
+ Foreign: $781,821,010 66.5%
= Worldwide: $1,175,636,010

Avatar pędzi jak rozszalały thanator.

ocenił(a) film na 9
ravensecond

Jeszcze zależność w stosunku do TDK:

W pierwszy weekend Avatar zarobił 50% tego, co TDK (77M vs 158M)
W drugi zarobił dokładnie tyle samo (po 75M)
W trzeci zarobił już 150% (68M vs 42M)
W czwarty szykuje się 200% (50M vs 26M)

W piąty weekend jest już praktycznie 100% pewności, że padnie rekord Titanica, czyli 30M (weekend jest czterodniowy), a wynik TDK (16M) kolejny raz będzi podwojony (może zachowa się tendencja i będzie 250%, czyli ~40M).

ocenił(a) film na 8
ravensecond

Co to jest thanator?

ocenił(a) film na 9
Zakrza

A THANATOR. The most awesome land predator the universe has
ever conceived This thing could eat a T-rex and have the
Alien for desert.

ocenił(a) film na 10
milek29a

ja czasami zachowuje się jak Thanator jak się zdenerwuje , heheheh

ocenił(a) film na 8
Zakrza

zakrza wybierz się w końcu na Avatara to się dowiesz;)
a na razie masz tu linka:
http://james-camerons-avatar.wikia.com/wiki/Thanator

ocenił(a) film na 9
ravensecond

Na moje po weekendzie będzie:

Domestic: $430,815,000
+ Foreign: $895,821,010
= Worldwide: $1,325,636,010

W czwartek pęknie 450M, a w kolejny (max w piątek 22-go) 500 i 1,6Bn Worldwide.

ocenił(a) film na 10
milek29a

Coś na ochłodę mam z LIFE.COM :

- ekskluzywne zdjęcia gwiazd AVATARA z promocji filmu na świecie
- numer 1 na stronie od dwóch tygodni

http://www.life.com/image/first/in-gallery/37912/avatar-jet-setting-with-the-cas t

http://www.life.com/image/first/in-gallery/37992/avatar-the-hollywood-premiere

http://www.life.com/image/ugc1023712/in-gallery/37932/zoe-saldana-at-her-most-go rgeous

Musicie to zobaczyć :)

BTW : wiadomość z ostatniej chwili z www.deadline.com/hollywood >> AVATAR ósmym filmem all time w USA po sobocie :)

ocenił(a) film na 9
Adrianeki1984

Za tydzień zostanie mu tylko TDK i Titanic na rynku wewnętrznym.
23 dni do 400M i zakładam, że 28 do 450 (jednak nie dogonił jeszcze TDK)

Swoją drogą zabawnie będzie wyglądał Avatar w tym rankingu na 2 miejscu z kwotą 415M zamiast 400 niemal równych, jak u pozostałych filmów :)

http://www.boxofficemojo.com/alltime/fastest.htm?page=400&p=.htm

ocenił(a) film na 8
Adrianeki1984

Ósmy film w historii, czyli wreszcie zostanie najbardziej dochodowym filmem z 2009. To jest w ogóle ciekawa sprawa, mówimy o tym, że Avatar może zostać najbardziej kasowym filmem wszechczasów, a nie był nawet filmem roku:P Wychodzi więc na to, że Transformers 2 zrobiło gigantyczny wynik kasowy. Ale nie o tym tutaj.

ocenił(a) film na 8
Zakrza

czy ja czegoś nie rozumiem? Przecież Avatar zostanie numerem 1 roku 2009 już następnej aktualizacji boxoffice???;)

ocenił(a) film na 8
zatracony

No zostanie, ale dopiero teraz, podczas gdy na świecie już od paru dni jest numerem 2 wszechczasów.

ocenił(a) film na 8
Zakrza

czyli chodzi ci o to, że na overseas jest na 2 a na domestic na 10-tym?
O socjologicznych powodach takiego stanu rzeczy pisałem już wyżej:)

ocenił(a) film na 8
zatracony

Ale ja się nie zastanawiałem nad socjologicznym aspektem takiego stanu rzeczy:P Zresztą przeczytałem to co poprzednio pisałeś. Po prostu to takie spostrzeżenie było, że Avatar jeszcze nie na pierwszym w 2009 mimo bycia jednym z największych hitów wszechczasów.

ocenił(a) film na 9
Zakrza

Tylko że ani Transformers ani TDK nie miały takich wyników kolejnych weekendów: 77M 75M 68M 50M (nawet Titanic nie miał takiego tempa, a jest niewykluczone, że Avtar ustabilizuje się w lutym na poziomie Titanica i będzie czesać 15-20 baniek co weekend :)
Nie jest powiedziane, że po premierze Alicji przestanie być popularny. Skoro w święta dwa filmy miały koło 70M i Alvin niewiele mniej, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby Avatar utrzymał okolice kilkunastu baniek nawet przy 80M otwarciu Alicji...

ocenił(a) film na 8
Juby_

A ja się zastanawiam jeszcze nad jedną rzeczą. Czy na tych listach:
http://boxofficemojo.com/alltime/weekends/bestranked.htm?page=WKNDSCAT1&p=.htm
http://boxofficemojo.com/alltime/weekends/bestranked.htm?page=WKNDSAT1&p=.htm
Zobaczymy Avatara. Jeśli tak to na którym miejscu.

ocenił(a) film na 9
Zakrza

Przy premierze Alicji 10 to max (jeżei Book of Eli go zrzuci na jeden weekend, to będzie 9 i niestety nie 'ciągiem').

ocenił(a) film na 9
milek29a

Źle policzyłem :)
11 weekendów z rzędu lub 10 z przerwą na otwarcie Eliasza (Chociaż moje szacunki dają mu dość spore szanse na zdobycie ~40M w stosunku do 30 'Book of Eli')...
Mam jednak wrażenie, że w Top 5 (a już na pewno Top 10) będzie gościł do zdjęcia z afisza (czyli pewnie do czerwca lekko).

ocenił(a) film na 9
Zakrza

P.S.: Zauważ, z jakich lat są filmy na tych listach (jaka była wtedy konkurencja na ekranach) :)

ocenił(a) film na 8
milek29a

Zauważam i zdaję sobie z tego sprawę. Tym bardziej znalezienie się na takiej liście będzie sporym osiągnięciem.

BTW: za chwilę trzeba będzie założyć temat: "BOX OFFICE: Czy "AVATAR" pobije wszelkie rekordy? Part 2"

ocenił(a) film na 10
Juby_

http://www.tvn24.pl/-1,1637425,0,1,_-55-stopni-w-usa-zamarzl-nawet-wodospad,wiad omosc.html

pogoda w Satnach nadal fatalna i kurde napewno kilka banieczek dziennie traci przez to ;/ ale i tak jest dobrze.

jest już oficjalny wynik soboty?

ocenił(a) film na 10
gema222

ci co nie poszli w usa przez pogodę pójdą później :)

ocenił(a) film na 6
Juby_

Jaki jest aktualny wynik ??
USA, świat i podsumowanie ..
(+ suma ogólna)

ocenił(a) film na 9
bazyl9222

USA 415M z sobotą włącznie.
Świat jest z czwartku 781M.

W poniedziałek będą ostateczne wyniki - pewnie około 430/895 jak już pisałem...

ocenił(a) film na 10
milek29a

22 mln z soboty w czwarty weekend ?!!!!!!!!!!!!

o ja jebie :)

ocenił(a) film na 9
Adrianeki1984

Słabo ;)
To nawet nie jest dwa razy więcej od Titanica :D

ocenił(a) film na 7
milek29a

To nawet nie jest tyle co Titanic w 4-ty weekend:P

ocenił(a) film na 10
Juby_

Avatar makes $48.5M this wknd, -29%, for $429M in 24 days. #1 film from
2009. #7 alltime domestic passing Pirates2.

http://twitter.com/GiteshPandya

ocenił(a) film na 10
elkociak

TITANIC walną w górę lodową o nazwie AVATAR i nabiera wody :)

ocenił(a) film na 8
Adrianeki1984

Walną?