7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822067
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Zostało założonych już chyba z 10 wątków o dochodach "Avatara" Pytam was: po co? Niech ten będzie ostatecznym wątkiem, w którym będziemy rozmawiać o BO "Avatara". I mam nadzieje, że trolle dadzą sobie spokój z zakładaniem teraz coraz większej liczby tych tematów.

A więc kto mnie nie zna to nie wie, ale od 2 lat dzień w dzień przelatuje Boxofficemojo i jest to jedna z niewielu rzeczy na których się znam bardzo dobrze. Dlatego co weekend będę opisywał wyniki nowego filmu mojego ulubionego reżysera - Jamesa Camerona, bądź będę pisał gdy zdarzy się coś ciekawego.

A więc przejdę do rzeczy...

USA:

Pierwszy weekend był przez śnieżne zamiecie na wschodnim wybrzeżu USA, jedynie dobry. 77 milionów $ to bardzo dużo, ale do rekordu grudnia zabrakło te marne 187 tyś dol. Nawet ja się spodziewałem 11 milionów więcej, ale nie ma co załamywać rąk. Wynik jest dobry, ale co dalej.

Spodziewałem się, że w poniedziałek film dołoży sobie niespełna 8 milionów, a w kolejnych dniach będzie tracił po 0,8 mln. Jak się okazuje sporo się pomyliłem. Film w poniedziałek dołożył ogromne 16,4 milionów $ (na koncie ma już 93,4 mln $) i zapowiada się, że już jutro (po zaledwie 5 dniach) przekroczy granicę 100 milionów (jako 28 film w tym roku).

Dzięki pokazom w 3D, rewelacyjnych recenzjach i świetnej kondycji "Avatar" po tygodniu może zarobić nawet ponad 120 milionów. A drugi weekend może być wielką niespodzianką, jak to było w przypadku "Titanica". Aktualnie obstawia się, że film Camerona pozostanie liderem amerykańskiego BO i po bardzo małym spadku frekwencji uzbiera ogromne 57 milionów. Gdyby tak się stało to film miałby szanse przebić granicę 200 milionów może nawet w 11 dni. Gdyby film utrzymywał żywotność przez długie tygodnie to może będzie miał szanse powalczyć z "Transformers: Zemsta upadłych" o pierwsze miejsce w tegorocznym BO i przekroczenie na rynku wewnętrznym bariery 400 milionów $.

ŚWIAT:

Póki co ogromny start w 109 krajach (164,5 miliony $) sprawia, że możemy być pewni przebicia granicy 500 milionów na rynku zewnętrznym. Jednak dopiero po kolejnych tygodniach, okaże się czy dzięki świetnym recenzją i pokazach w 3D uda mu się powalczyć o pierwsze miejsce w tegorocznym światowym BO z "Epoką lodowcową 3" (690,5 milionów $) i czy jako trzeci film w historii kina przekroczy poza USA granicę 700 milionów.

To tyle na dziś, do usłyszenia jutro. ;)

ocenił(a) film na 10
Zakrza

Uwielbiam takie pojedynki kasowe filmów. Tym bardziej z niecierpliwością oczekują na dalszy rozwój wypadków. Czekam teraz na wieści spoza USA.

ocenił(a) film na 7
Zakrza

z tego co udało mi się wygrzebać to wtedy ten dzień był w stanach dniem wolnym ponieważ obchodzony był dzień pamięci czy coś tam, ale pewności na 100% nie mam. Coś mi się jednak zdaje że w najbliższy weekend znowu będzie 70.

ocenił(a) film na 10
jarled

Racja, w poniedziałek 31 maja 2004 był Memorial Day:

http://en.wikipedia.org/wiki/Memorial_Day
http://www.screendaily.com/shrek-2-stays-top-over-record-memorial-day-
weekend/4018886.article

ocenił(a) film na 8
elkociak

No, ale był to drugi poniedziałek, nie?:) Więc żeby być dokładnym. Avatar wygrywa a klasyfikacji: drugi poniedziałek nieświąteczny:P

ocenił(a) film na 10
Juby_

Też czekam z niecierpliwością na rozwój sytuacji, mam nadzieje że film będzie numerem 1 :)

ocenił(a) film na 8
Juby_

Chciałem powiedzieć, że Avatar awansował na pierwsze miejsce jeśli chodzi o filmy CGI (wyprzedzając King Konga - $218,080,025) oraz na drugie w klasyfikacji 3D (tuż za Odlotem - $293,004,164). Trochę ponad 60 milionów to nie problem dla Avatara i już po kolejnym weekendzie stanie się najbardziej kasowym filmem 3D wskakując jednocześnie na najniższy stopień podium jeśli chodzi o tegoroczne produkcje. Nieźle;)

ocenił(a) film na 8
Juby_

Chciałem powiedzieć, że Avatar awansował na pierwsze miejsce jeśli chodzi o filmy CGI (wyprzedzając King Konga - $218,080,025) oraz na drugie w klasyfikacji 3D (tuż za Odlotem - $293,004,164). Trochę ponad 60 milionów to nie problem dla Avatara i już po kolejnym weekendzie stanie się najbardziej kasowym filmem 3D wskakując jednocześnie na najniższy stopień podium jeśli chodzi o tegoroczne produkcje. Nieźle;)

ocenił(a) film na 10
Juby_

Tak sobie patrzę na artykuł Polski Box Office: O tym, jak Avatar uratował
Święta gdzie piszą, że "Wynik Avatara żadnego rekordu otwarcia nie pobił,
to prawda."

Ale wydaje mi się, że 315 tysięcy to jest najlepsze grudniowe otwarcie w
Polsce w historii. Czy ktoś może wyprowadzić mnie z błędu i podać film,
który w grudniu miał większe otwarcie?

Amerykanie podkreślają rekordy Avatara u siebie nawet w tak wąskich
kategoriach jak "drugie nieświąteczne poniedziałki", to i my miejmy jakiś
rekord u nas :)

ocenił(a) film na 10
Juby_

Tak sobie patrzę na artykuł Polski Box Office: O tym, jak Avatar uratował
Święta gdzie piszą, że "Wynik Avatara żadnego rekordu otwarcia nie pobił,
to prawda."

Ale wydaje mi się, że 315 tysięcy to jest najlepsze grudniowe otwarcie w
Polsce w historii. Czy ktoś może wyprowadzić mnie z błędu i podać film,
który w grudniu miał większe otwarcie?

Amerykanie podkreślają rekordy Avatara u siebie nawet w tak wąskich
kategoriach jak "drugie nieświąteczne poniedziałki", to i my miejmy jakiś
rekord u nas :)

ocenił(a) film na 10
elkociak

Nie wydaje mi się, żeby jakiś film pobił Avatara w grudniu. Sam dziś byłem w kinie i jestem zachwycony. 10/10

ocenił(a) film na 10
elkociak

Właściwie przy dzisiejszej technologii to liczba widzów powinna być
aktualizowana na żywo - kupujesz bilet na Avatara w multikinie - w tej
samej sekundzie na stronie boxofficelive.com zwiększa się licznik o 1 :)

A może jest takie coś, ale za dostęp trzeba zapłacić...

ocenił(a) film na 9
elkociak

Jest taki serwis boxoffice.pl, ale oni zwykłemu śmiertelnikowi nie udostępniają żadnych informacji. Na zachodzie albo takie serwisy są darmowe, albo płaci się miesięcznie jakieś grosze i ma się dostęp do wielu szczegółowych danych odnośnie box office. U nas jak zwykle wszystko musi być wiedzą tajemną.

ocenił(a) film na 7
Juby_

Obserwując wyniki z "drugiego poniedziałku", które są o ponad 18% lepsze od "pierwszego" jedynyne co mi się nasuwa na myśl to podobieństwo w rozkładzie widzów do Titanica...

Dodatkowo, w grudniu ani w styczniu nie zapowiada się żaden głośny film, więc Avatar nie powinien mieć przez najbliższy miesiąc żadnej poważnej konkurencji (Sherlock Holmes obniża już loty)...

Jeśli Avatar utrzyma obecny rozkład już z końcem stycznia powinien pobić w USA Titanica ...czy jest na to szansa? Myślę, że tak... jeśli nawet nie w styczniu to w kolejnych miesiącach... Pytanie jak będzie poza USA...

ocenił(a) film na 8
twds

Po za USA też nieźle sobie radzi. Już 400 milionów, a czekają nas przecież premiery w Chinach, Włoszech, Argentynie, Pakistanie i Gruzji!

ocenił(a) film na 8
Juby_

Zastanawialiśmy się czy jest to najlepsze otwarcie grudnia i okazuje się, że jest. I to nie byle jakie, bo ponad dwa razy lepsze od filmu numer 2!

Najlepsze grudniowe otwarcia w ostatnich latach:
1. "Avatar" (25 grudnia 2009) - 315,2 tysiąca widzów.
2. "Ile waży koń trojański?" (26 grudnia 2008) - 154,8 tysiąca widzów.
3. "Apocalypto" (29 grudnia 2006) - 101,3 tysiąca widzów.
4. "Mikołajek" (4 grudnia 2009) - 100,3 tysiąca widzów.
5. "King Kong" (14 grudnia 2005) - 94,2 tysiąca widzów.
6. "Złoty kompas" (7 grudnia 2009) - 93,1 tysiąca widzów.
7. "Wpuszczony w kanał" (1 grudnia 2006) - 82,1 tysiąca widzów.

Żródło: stopklatka

ocenił(a) film na 9
Zakrza

Ładnie, ładnie :)
Mam nadzieję, że i u Nas nieźle sobie Avatar poradzi :)
Poczta pantoflowa działa i myślę, że może pozytywnie wpłynąć na film :D

ocenił(a) film na 10
Radoslavus

Jak poinformował nas przedstawiciel firmy dystrybucyjnej Imperial Cinepix, "Avatara" obejrzało już w Polsce ponad pół miliona widzów. W ciągu pięciu dni superprodukcja Jamesa Camerona zarobiła 12 686 609 złotych. W poniedziałek na "Avatara" sprzedano 108 tysięcy biletów. Dzień później na film wybrało się 111 tysięcy osób.

ocenił(a) film na 8
rbej

Nas, czyli kogo? Możesz rzucić jakimś linkiem?

ocenił(a) film na 8
Radoslavus

No patrząc na to, że przy Świętach miał tak dobry start (piąte otwarcie w tym roku) i na to, że na Filmwebie zajmuje wysokie miejsce z pewnością zgarnie sporo kasy.

ocenił(a) film na 10
Zakrza

Nas, czyli Filmweb oczywiście ;)

Z taką tendencją do końca tygodnia Avatar w Polsce może przekroczyć milion widzów.

PS. Teraz czekamy do 21-szej, żeby dowiedzieć się jak wczoraj poradził sobie w USA.

ocenił(a) film na 8
rbej

Co to jest milion widzów? Krzyżaków oglądało 32 315 695 widzów:P

ocenił(a) film na 10
Zakrza

No to mamy już parę polskich rekordów Avatara:
* najlepsze grudniowe otwarcie
* największa liczba kopii: 235
* największa liczba kopii cyfrowych
* największa liczba kopii cyfrowych 3D

Do tego jeszcze można prawdopodobnie dołożyć minimalny spadek widowni podczas drugiego weekendu (a może nawet będzie wzrost, skoro w taki wtorek widziało film 111 tysięcy ludzi)

użytkownik usunięty
Juby_

Prawdziwy rekord i tak ma "Przeminęło z wiatrem" i Avatar na 100% go nie pobije.

http://boxofficemojo.com/alltime/adjusted.htm

Dodam że to jest inflacja liczona po cenach biletów. Gdyby policzyć inflację koszykową Avatar ma jeszcze mniejsze szanse, bo co ten dolar jest dziś warty...

Nauczcie się odróżniać zera na banknotach od ich prawdziwej wartości

ocenił(a) film na 8

Co to znaczy prawdziwy rekord? Ta lista pokazuje po prostu największą frekwencję. Przynajmniej tak sądzę. A co to jest inflacja koszykowa?

użytkownik usunięty
Zakrza

Inflacja liczona według jakiegoś koszyka dóbr. Oczywiście też to jest umowne, ale bardziej wiarygodnie pokazuje spadek siły nabywczej niż gdy się liczy według jednego dobra i to tak specyficznego jak bilet do kina.

ocenił(a) film na 9

Takie statystyki są ciekawe, ale nie uwzględniają wielu czynników, które spowodowały by, że na film poszłoby mniej ludzi niż w tamtych czasach. Wtedy nie było telewizji, internetu, komputerów itp. itd. Jedyną rozrywką było wyjście do kina lub teatru.

ocenił(a) film na 1
Mesjarch

Jeśli chodzi o rekord wkurwionych użytkowników to już go pobił

ocenił(a) film na 8
poyeBananka

Teraz tu będziesz robił burdel?;/

użytkownik usunięty
Mesjarch

nie uwzględniają wielu czynników

Bo nie ma jak ich uwzględić w rachunkach. Natomiast już proste uwzględnienie "inflacji biletowej" pokazuje, że chcociaż ludzi jest coraz więcej i są coraz zamożniejsi, a reklama coraz natarczywsza i kosztowniejsza (kolejne ważne czynniki to demografia oraz przeciętna zamożność społeczeństwa plus wydatki na reklamę), to najwyraźniej klasyczne kino jako "instytucja kulturalna" już przeminęło z wiatrem... :-)

ocenił(a) film na 10
Juby_

No no mam nadzieję, że ten film jest świetny skoro już tyle zarobił. Ja osobiście dziś na 19 się wybieram do kina na Avatara.
Czekam oczywiście na nowe posty dotyczące BO.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
dawid_maczyn

a jaki jest rekord drugiego wtorku?

ocenił(a) film na 8
piotr111

Jeśli dobrze patrzę to: $10,248,284. Hmmmm, to nie tak dużo.

ocenił(a) film na 7
Zakrza

Wtorkowy wynik w USA to $18,290,628. To jest po prostu niewiarygodne. Łącznie Avatar ma $661,284,488, z czego 250 mln w Stanach, a nie ma jeszcze danych ze świata. Miliard będzie zdaje sie szybciej niż się wszystkim wydaje.

ocenił(a) film na 10
Robert_Sawyer

Avatar jedzie jak rozpędzony pociąg, który nie ma zamiaru się zatrzymać.

ocenił(a) film na 8
rbej

To jest niesamowite... ile obstawiacie dzisiaj?

ocenił(a) film na 7
dawidk5

Myślę, że 17 mln dzisiaj to minimum

ocenił(a) film na 7
dawidk5

ja obstawiam 16-17, w sylwestra 10-11, w nowy rok 25-28.

jarled

Pamiętajcie, że przed nami jeszcze premiera w Japonii i innych krajach ;)

ocenił(a) film na 8
ravensecond

Według IMDB w Japonii premierę miał 23 grudnia. Nie pomyliłeś z Chinami?

ocenił(a) film na 9
jarled

W sylwestra będzie mniejszy spadek, tak w granicach 10-15% względem środy, więc wynik w granicach 15mln.

ocenił(a) film na 7
dawidk5

Na mój gust 30.12 - 18 mln, 31.12 - 18 mln, 1-3.01 po 19-20 mln...

ocenił(a) film na 10
twds

Nie chce robić reklamy bo mnie jeszcze zbanują ale:
www.boxofficeforum.waw.pl
Forum o box office :)

ocenił(a) film na 7
Juby_

Przydało by się znowu jakies podsumowanie mało, znaczy ile zarobił w USA, ile na rynkach zewnętrzych i suma. Od paru dni takiego nie było, tylko cały czas latają jakieś kolejne pobite rekordy, itd.

devo1992

Mówisz - masz.

TOTAL LIFETIME GROSSES
Domestic: $250,419,951
+ Foreign: $410,864,537
= Worldwide: $661,284,488

ocenił(a) film na 8
Juby_

To jak zwykle parę słów ode mnie. Avatar wczoraj zarobił $18,290,628 w USA co jest wzrostem w stosunku do poprzedniego tygodnia. Pobił przy tym rekord drugiego wtorku. Natomiast TDK w drugi wtorek miał $9,629,366. Jakby ktoś nie wiedział dlaczego porównuję wyniki TDK z Avatarem to wyjaśniam, że o ile Titanic będący numerem 1 w USA był długodystansowcem i na tym etapie nie miał jeszcze dobrego wyniku o tyle Mroczny Rycerz, czyli numer 2 zarobił swą fortunę na dobrym starcie. Logiczne więc jest, ze jeżeli Avatar będzie miał teraz cały czas od niego lepsze wyniki to w końcu go pobije. Do Titanica będziemy porównywać później.

Drugie spostrzeżenie, czyli miejsca jak szybko Avatar zdobywał kolejne kwoty:
Fastest to $100 million 24
Fastest to $150 million 18
Fastest to $200 million 10
Fastest to $250 million 6
Czyli tendencja jak widać wzrostowa.

Ciekaw jestem ile Avatar zarobi w środę. Patrząc na to, że środa była najlepszym dniem w zeszłym tygodniu, a ten tydzień jest lepszy to musiałoby to być 19,5 miliona. A jeśli straci w porównaniu z wczoraj to pewnie trochę ponad 17.

Co do całościowego wyniku:
TOTAL LIFETIME GROSSES
Domestic: $250,419,951 37.9%
+ Foreign: $410,864,537 62.1%
= Worldwide: $661,284,488
To pamiętajmy, że wyniki ze świata nie są aktualizowane od chyba weekendu.

UWAGA: ten post należy traktować jedynie jako moje luźne przemyślenia, a nie jakąś fachową analizę. Nie bulwersować się jeśli piszę głupoty, lub jeśli coś się nie sprawdzi:P

ocenił(a) film na 7
Zakrza

Moim zdaniem, nie ma chyba co porównywać Avatara z TDC. Już teraz można to robić w odniesieniu do Titanica - tym bardziej, że Avatar wszedł do kin dokładnie w tym samym momencie co Titanic, tak jak Titanic nie ma większych konkurentów, tak jak Titanic to hipermegaprodukcja, której "w towarzystwie" wstyd się przyznać, że się nie oglądało...

P.S. Na moją uwagę, że Avatar pobije Titanica w USA jeszcze w styczniu nikt się nie zbulwersował, więc i tutaj nikt się bulwersować nie powinien :-)

ocenił(a) film na 8
twds

A niech sobie zarabia ile chce, ja i tak gówno z tego mam i nie wiem czym wy się tak jaracie

ocenił(a) film na 8
gimmly

Ja się nie "jaram". Po prostu interesuję się trochę filmami, w tym również tym ile zarabiają. A jako, że Avatar naprawdę idzie jak burza mam ochotę poobserwować jak to się odbywa oraz podyskutować na ten temat. Lepsze to niż wojna o to czy w rankingu pierwszy powinien być Ojciec Chrzestny, czy Avatar. Myślę, że wielu podziela moje zdanie.

ocenił(a) film na 8
twds

Tyle, że porównywanie do Titanica w tym momencie póki co nic nie daje. Bo na Titanic w pierwszy/drugi tydzień nie zarabiał dużo. Avatar bije go teraz na głowę, ale w tym okresie bił go na głowę i TDK i pewnie Odlot i Transformers i pewnie Jestem Legendą i wiele innych filmów. Ale później dużo tracili i nie dali rady dociągnąć do pierwszego miejsca. Dlatego będę się upierał, że jeśli Avatar dalej będzie szedł jak burza to z Titaniciem na poważnie zmierzy się dopiero w czwartym weekendzie.

ocenił(a) film na 7
Zakrza

Zgadza się... Jednak w przeciwieństwie do TDK, który w drugim tygodniu zarobił o ponad połowę mniej, Avatar najprawdopodobniej zanotuje wzrost! Dokładnie taka sama sytuacja miała miejsce z Titanicem - tylko, że Titanic miał wpływy prawie o połowe mniejsze.

Kolejne tygodnie wszystko zweryfikują, ale póki co krzywa "cyklu życia" Avatara wcale nie przypomina ostrej hiperboli jak TDK, a wręcz przeciwnie.

Cóż pożyjemy zobaczymy...