7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822145
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Zostało założonych już chyba z 10 wątków o dochodach "Avatara" Pytam was: po co? Niech ten będzie ostatecznym wątkiem, w którym będziemy rozmawiać o BO "Avatara". I mam nadzieje, że trolle dadzą sobie spokój z zakładaniem teraz coraz większej liczby tych tematów.

A więc kto mnie nie zna to nie wie, ale od 2 lat dzień w dzień przelatuje Boxofficemojo i jest to jedna z niewielu rzeczy na których się znam bardzo dobrze. Dlatego co weekend będę opisywał wyniki nowego filmu mojego ulubionego reżysera - Jamesa Camerona, bądź będę pisał gdy zdarzy się coś ciekawego.

A więc przejdę do rzeczy...

USA:

Pierwszy weekend był przez śnieżne zamiecie na wschodnim wybrzeżu USA, jedynie dobry. 77 milionów $ to bardzo dużo, ale do rekordu grudnia zabrakło te marne 187 tyś dol. Nawet ja się spodziewałem 11 milionów więcej, ale nie ma co załamywać rąk. Wynik jest dobry, ale co dalej.

Spodziewałem się, że w poniedziałek film dołoży sobie niespełna 8 milionów, a w kolejnych dniach będzie tracił po 0,8 mln. Jak się okazuje sporo się pomyliłem. Film w poniedziałek dołożył ogromne 16,4 milionów $ (na koncie ma już 93,4 mln $) i zapowiada się, że już jutro (po zaledwie 5 dniach) przekroczy granicę 100 milionów (jako 28 film w tym roku).

Dzięki pokazom w 3D, rewelacyjnych recenzjach i świetnej kondycji "Avatar" po tygodniu może zarobić nawet ponad 120 milionów. A drugi weekend może być wielką niespodzianką, jak to było w przypadku "Titanica". Aktualnie obstawia się, że film Camerona pozostanie liderem amerykańskiego BO i po bardzo małym spadku frekwencji uzbiera ogromne 57 milionów. Gdyby tak się stało to film miałby szanse przebić granicę 200 milionów może nawet w 11 dni. Gdyby film utrzymywał żywotność przez długie tygodnie to może będzie miał szanse powalczyć z "Transformers: Zemsta upadłych" o pierwsze miejsce w tegorocznym BO i przekroczenie na rynku wewnętrznym bariery 400 milionów $.

ŚWIAT:

Póki co ogromny start w 109 krajach (164,5 miliony $) sprawia, że możemy być pewni przebicia granicy 500 milionów na rynku zewnętrznym. Jednak dopiero po kolejnych tygodniach, okaże się czy dzięki świetnym recenzją i pokazach w 3D uda mu się powalczyć o pierwsze miejsce w tegorocznym światowym BO z "Epoką lodowcową 3" (690,5 milionów $) i czy jako trzeci film w historii kina przekroczy poza USA granicę 700 milionów.

To tyle na dziś, do usłyszenia jutro. ;)

ocenił(a) film na 8
Zakrza

To było do piotr111.

ocenił(a) film na 7
Zakrza

Jeśli nie będzie dużych spadków to będzie miał poza USA powyżej 700 mln, ale czy ich nie będzie tego jeszcze nie wiemy:P

ocenił(a) film na 7
Zakrza

Choć to fakt, że nic ich nie zapowiada jak na razie

ocenił(a) film na 8
piotr111

Ale zapytam dla pewności: to co podałeś to sądzisz, że będzie po tym weekendzie, czy już ostateczne wyniki?

ocenił(a) film na 7
Zakrza

Najpierw myślałem, że taki będzie ostateczny wynik, ale po tych dobrych wynikach z piątku muszę przyznać, że będzie więcej

ocenił(a) film na 9
piotr111

Dobra panowie, a może coś odnośnie naszego podwórka. Jakiego wyniku spodziewacie się w Polsce w drugi weekend? Ja osobiście spodziewam się powyżej 400 tys widzów, bo ruch jest znacznie większy niż w poprzedni weekend. Po 10 dniach będzie wynik ponad milion widzów.

ocenił(a) film na 8
Mesjarch

No jeśli to prawda, że trzeba rezerwować bilety na tydzień na przód to będzie duuuuuuuuuuuuzooooo. Jedno jest pewne: rekord 2010 roku padnie:P

ocenił(a) film na 7
Zakrza

Co do tych rezerwacji z tygodniowym wyprzedzeniem to trzeba pamiętać, że dotyczy ona Imaxów... a jest to margines jak chodzi o ilość dostępnych miejsc z technologią 3D. Biorąc pod uwagę, że jest w Polsce 5 Imaxów, a w nich w sumie ok. 1900 miejsc, mnożąc to przez 5 seansów dziennie to od piątku do niedzieli może tam obejrzeć awatara niecałe 30 tys. widzów...

W innych kinach 3D sytuacja jest komfortowa - byłem na seansie gdzie było z 15 osób...

Nie zmienia to faktu, że zainteresowanie jest wciąż ogromne i póki co śmiało można zakładać, że wciąż każdego dnia Avatara ogląda ponad 100 tys. widzów dziennie... w 10 dni zdecydowanie może zgromadzić 1 mln.

ocenił(a) film na 9
twds

Kiedy i w którym kinie można obejrzeć Avatara przy 15 osobach na sali i w 3D?

ocenił(a) film na 7
Mesjarch

To był poniedziałek tuż po świętach - Atlantic, Warszawa ...fakt było rano - 10:45 :-)

ocenił(a) film na 7
Mesjarch

Myślę, że po weekendzie będzie wynik podobny do poprzedniego weekendu, choć może się poprawić nawet do prawie 500 tys. widzów, co da łączny wynik ok. miliona po 2-gim weekendzie

ocenił(a) film na 9
piotr111

piotr111 - możesz pisać dokładnie, bo niestety nie wiem o co ci chodzi. Raz piszesz, że będzie tak jak w poprzedni weekend, zaraz że może być 500 tys. Zdecyduj się ;)

ocenił(a) film na 7
Mesjarch

tak jak w poprzedni weekend to wg mnie minimum

ocenił(a) film na 8
Mesjarch

Przecież to proste. Będzie 300-500 tys:P

ocenił(a) film na 8
Zakrza

a Ja mam małe pytanie? a mianowicie skąd czerpiecie te informacje o
zyskach?

ocenił(a) film na 8
Hopkn_

wpisz w google AVATAR BOX OFFICE i wyskoczy stronka z tymi danymi

ocenił(a) film na 8
dariamania

http://boxofficemojo.com/
http://www.the-numbers.com/
http://www.deadline.com/hollywood/

ocenił(a) film na 8
Juby_

wpisz w google AVATAR BOX OFFICE i wyskoczy stronka z tymi danymi

ocenił(a) film na 9
dariamania

Moglibyście napisać ile Avatar zarobił na chwilę obecną w USA i na świecie, bo na mojo jakoś nie specjalnie mogę się odnaleźć. Z góry dzięki.

ocenił(a) film na 8
darek_myslinski

Znowuuuuuuuu? Chociaż lepsze to niż zakładanie nowych tematów o bo.
USA: 308M
Po za: 525M
Mniej - więcej.

ocenił(a) film na 10
Zakrza

http://boxoffice.com/

zakładają, że będzie 344, ale sądzę, że dobije 360 :D

ocenił(a) film na 8
pulsatorg

Sądzisz, że zarobi 77 milionów?

ocenił(a) film na 10
Zakrza

myślę, że koło do 70 banieczek może dojść,gdyż pogoda im się troszkę poprawiła, po za tym tym dłuuuugi weekend i jeszcze trzeci drugi weekend miał tendencje wzrostową do poprzedniego co widać w tej tabelce http://boxofficemojo.com/movies/?page=daily&id=avatar.htm

Więc śmiało mogę napisać, że przekroczenie 30 mln w sobotę 02,1,10 jest całkiem możliwe :D

Cóż takie spekulacje --- obym sie nie mylił hehhee

ocenił(a) film na 10
pulsatorg

No i nie zapominajmy o Obamie, który przed rozpoczęciem weekendu wybrał się na film. Ludzie (jeszcze) go lubią.

http://www.filmweb.pl/topic/1279769/Barack+Obama+z+rodzin%C4%85+wybra%C5%82+si%C 4%99+na+Avatara.html

ocenił(a) film na 10
elkociak

Myślisz , że ochroniarze Obamy też oglądali Avatara w okularach :DDDD

ocenił(a) film na 10
pulsatorg

Ktoś na poprzedniej stronie napisał ze prognozuje 1 miliard ogólnie... Człowieku... czy Ty umiesz liczyć ? Miliard to ten film zdobędzie po tym weekendzie a najpóźniej w poniedziałek...

ocenił(a) film na 10
jurek1990

Jurek ja tylko prognozowałem w USA , nie na świecie, ale miliard tez mu życzę po tym weekendzie :D

ocenił(a) film na 10
pulsatorg

Nie Ciebie miałem na myśli tylko piotra111 (chyba) który dał prognozy jak dla mnie z kosmosu tzn że na świecie zarobi 1.050 miliarda...

ocenił(a) film na 10
pulsatorg

A może 80 mln nawet dojdzie, to byłby ewenement na miarę Titanica,który bardzo długo utrzymywał 1 miejsce w weekendy jeżeli chodzi o zarobki :Dd

ocenił(a) film na 10
pulsatorg

aha to spoko Jurek, nie obrażam się :D trzymam kciuki za Avatara niech zarabia jak najwięcej :D

ocenił(a) film na 9
jurek1990

Pytanie, czy do ogłoszenia nominacji oskarowych (02.02) będzie 1,5B worldwide :)
Avatar się musi streścić do końca lutego z zarabianiem, bo w przeciwieństwie do Titanica wyrośnie mu już w marcu konkurencja w postaci Alicji, która znając Burtona będzie równie widowiskowa i z odpowiednio użytą technologią kamer Fusion (ogólna głębia bez rzucania flakami i żelastwem po oczach :))
Dodatkowo jest to adaptacja tak popularnej książki, że w jej weekend otwarcia Avatar pewnie dostanie jakieś okruchy tylko.

ocenił(a) film na 9
milek29a

Mojo wypluło piąteczek:
$25,200,000 :)

ocenił(a) film na 8
milek29a

Pamietajcie , że czwartek i piątek to tylko estymacje; oprócz tego od sylwestra nie zaktualizowano na mojo wyników overseas.
Jak by nie było:
z estymowanym wynikiem 309 mln$ Avatar wszedł na 1 miejsce w kategorii filmów 3d
z wynikiem estymowanym w dniu 01.01.2010 - 25 baniek wszedł na 1 miejsce w kategorii filmów wyświetlanych w Nowy Rok
z taką estymacją na 100% będzie numerem 1 w kategorii 3 weekend.
czyli kolejne 3 rekordy pobite,

ocenił(a) film na 10
zatracony

tak trzymać

w weekend 70 baniek i w ciągu tego tygodnia będzie już top 1 w tym roku w USA i zagranicą :)

ocenił(a) film na 10
BigDadddy

W sobotę Avatar dorzucił kolejne 25 mln. Powinien w weekend zebrać ok 67-72 mln w USA. 1 miliard z całego świata po weekendzie. Szacuneczek.

ocenił(a) film na 8
zatracony

Pamiętamy:P A rekord trzeciego weekendu już padł jeśli w piątek i sobotę zarobił po 25M:D
Stopklatka mówi, ze eksperci mówią, że na cały świecie po tym weekendzie 1,05 miliarda.

Zakrza

Jak myślicie, czy filmweb znowu zrobi duże podsumowanie roku BO, takie jakie już były w 2005 i 2006 roku?

http://www.filmweb.pl/Podsumowanie+2005+roku+w+ameryka%C5%84skich+kinach,News,id =26111

http://www.filmweb.pl/Podsumowanie+2005+roku+w+kinach+na+%C5%9Bwiecie,News,id=26 564

http://www.filmweb.pl/Podsumowanie+2006+roku+w+ameryka%C5%84skich+kinach,News,id =32782

Byłoby miło! :P

ocenił(a) film na 10
Juby_

AVATAR ZBLIŻA SIĘ DO MILIARDA!!!

"Po 17 dniach od swojej premiery "Avatar" Jamesa Camerona jest nadal najpopularniejszym filmem w światowych box office'ach, a po weekendzie wpływy z jego pokazów na całym świecie mogą przekroczyć miliard dolarów.

Zgodnie z prognozami, które pojawiają się w mediach, wpływy "Avatara" ze światowego box office'u powinny wynieść po weekendzie 1,05 miliarda dolarów. Amerykańscy analitycy przewidują, że weekend filmu w amerykańskim box offisie zamknie się dziś kwotą 67 milionów dolarów, a cała suma jego wpływów wyniesie 350,5 miliona dolarów. Jest to już ponad połowa kwoty, którą w 1997 roku zarobił w USA poprzedni film Camerona, "Titanic" .

Jeśli wpływy "Avatara" na świecie rzeczywiście przekroczą dziś miliard dolarów, to do zajęcia miejsca "Titanica" na pierwszym miejscu listy z kinowymi przebojami wszech czasów, film ten potrzebował będzie jeszcze prawie 850 milionów dolarów."

ocenił(a) film na 7
vardas

Nie musiałeś kopiować całego artykułu ze Stopklatki:P

ocenił(a) film na 10
piotr111

On jest cytowany a nie kopiowany ze Stopklatki ;)

ocenił(a) film na 7
vardas

Ale pewnie go nie przepisywałeś tylko skopiowałeś ze strony, a potem wkleiłeś, tak? Jest kopiowany i cytowany można powiedzieć

ocenił(a) film na 10
Juby_

Avatar przekroczył 1 mld dolarów :)
http://www.deadline.com/hollywood/new-years-day-another-big-avatar-payday-the-bl ind-side-crosses-200m-domestic/

sowag

do Milek29a, "kamer Fusion (ogólna głębia bez rzucania flakami i żelastwem po oczach :))" - gówno prawda - te kamery są trójwymiarowe i mocniej uwzględniają tło, ale tak jak w każdym trójwymiarowym filmie czy animacji powodują, że wyskakują na pierwszy plan niektóre elementy - w Avatarze chociażby latające meduzy. Przestancie już dyskryminowac inne 3D z powodu wylatujących elemntów z ekranu bo to jest esensja 3D - flaki, kilofy itp. U Camerona też jest tego mnóstwo, a nie tylko głębia tła.

ocenił(a) film na 7
sowag

Jeśli te wyniki się potwierdzą to po weekendzie może mieć już 1,2 mld $ łącznie z wynikami ze świata

ocenił(a) film na 10
piotr111

Ten 1,05 mld dolarów to jest przewidywalny wynik na koniec weekendu a nie na chwilę obecną. Więc 1,2 jest raczej poza zasięgiem.

ocenił(a) film na 8
sowag

"Mr. Cameron was king of the world but now has dominion over the universe."
Dobre:D Jakby dostanie Oscara pewnie powie, że jest królem wszechświata:D

ocenił(a) film na 4
Zakrza

nono a po "Battle Angel" okrzykną go pewnie bogiem... :D

ocenił(a) film na 8
jezile

Chyba, że fanom nie spodoba się adaptacja tego anime:P No i co na to ateiści?

ocenił(a) film na 4
Zakrza

Jak to może się nie podobać?! Co Cameron-bóg płodności dotknie swoim boskim palcem w mgnieniu oka zamienia się w "arcydzieło", ze i nawet najtwardsi ateiści (np: Urban) się nawrócą... :D :/

ocenił(a) film na 8
jezile

Ja tam nie wiem, ale wiem, że nie lubię jak się zmienia za dużo w adaptacjach względem oryginału (jak np. ś.p. Spider-Man). A nie wiem, czy Cameron chce to wiernie odwzorować, czy pokazać po swojemu. Ale jak już mówiłem: nie znam tego anime, ale zabójcze lolitki brzmią zachęcająco:D