Zostało założonych już chyba z 10 wątków o dochodach "Avatara" Pytam was: po co? Niech ten będzie ostatecznym wątkiem, w którym będziemy rozmawiać o BO "Avatara". I mam nadzieje, że trolle dadzą sobie spokój z zakładaniem teraz coraz większej liczby tych tematów.
A więc kto mnie nie zna to nie wie, ale od 2 lat dzień w dzień przelatuje Boxofficemojo i jest to jedna z niewielu rzeczy na których się znam bardzo dobrze. Dlatego co weekend będę opisywał wyniki nowego filmu mojego ulubionego reżysera - Jamesa Camerona, bądź będę pisał gdy zdarzy się coś ciekawego.
A więc przejdę do rzeczy...
USA:
Pierwszy weekend był przez śnieżne zamiecie na wschodnim wybrzeżu USA, jedynie dobry. 77 milionów $ to bardzo dużo, ale do rekordu grudnia zabrakło te marne 187 tyś dol. Nawet ja się spodziewałem 11 milionów więcej, ale nie ma co załamywać rąk. Wynik jest dobry, ale co dalej.
Spodziewałem się, że w poniedziałek film dołoży sobie niespełna 8 milionów, a w kolejnych dniach będzie tracił po 0,8 mln. Jak się okazuje sporo się pomyliłem. Film w poniedziałek dołożył ogromne 16,4 milionów $ (na koncie ma już 93,4 mln $) i zapowiada się, że już jutro (po zaledwie 5 dniach) przekroczy granicę 100 milionów (jako 28 film w tym roku).
Dzięki pokazom w 3D, rewelacyjnych recenzjach i świetnej kondycji "Avatar" po tygodniu może zarobić nawet ponad 120 milionów. A drugi weekend może być wielką niespodzianką, jak to było w przypadku "Titanica". Aktualnie obstawia się, że film Camerona pozostanie liderem amerykańskiego BO i po bardzo małym spadku frekwencji uzbiera ogromne 57 milionów. Gdyby tak się stało to film miałby szanse przebić granicę 200 milionów może nawet w 11 dni. Gdyby film utrzymywał żywotność przez długie tygodnie to może będzie miał szanse powalczyć z "Transformers: Zemsta upadłych" o pierwsze miejsce w tegorocznym BO i przekroczenie na rynku wewnętrznym bariery 400 milionów $.
ŚWIAT:
Póki co ogromny start w 109 krajach (164,5 miliony $) sprawia, że możemy być pewni przebicia granicy 500 milionów na rynku zewnętrznym. Jednak dopiero po kolejnych tygodniach, okaże się czy dzięki świetnym recenzją i pokazach w 3D uda mu się powalczyć o pierwsze miejsce w tegorocznym światowym BO z "Epoką lodowcową 3" (690,5 milionów $) i czy jako trzeci film w historii kina przekroczy poza USA granicę 700 milionów.
To tyle na dziś, do usłyszenia jutro. ;)
Skąd takie info ledwo o 10AM czasu Eastern (czyli po pierwszych seansach na wschodnim wybrzeżu USA)?
Realne prognozy mogą się pojawić po 8PM czasu western, czyli około 5 w nocy naszego czasu.
Stąd: http://tinyurl.com/y8smxxv , sprzed 20 minut. Pewnie jeszcze niedokładne, ale już piszą w czasie przeszłym :)
Na moje jak mogli przewidywać cały weekend w piątek (a nawet wcześniej), to czemu nie dzisiaj?:P Chociaż czasu przeszłego to tam nie powinno być.
Tu już w miarę oficjalnie Reuters:
http://news.yahoo.com/s/nm/20100103/ids_photos_en/india451203
tylko jesczze zostało troszkę godzin w Usa więc myslę, że wynik zamknie w kwocie 23 milionów :d
I to w niecałe 3 tygodnie :D -- ale i tak pewnie wszystkich krajów nie uwzględnili :D
Już wiem, czemu amerykanie nie dają mu szans na przebicie titanica...
Poczytałem pewne forum i padło tam hasło (z którym wszyscy z USA się zgodzili), że -cytuję - 'most of the world will see it in 2D'. Co za arogancja i ignorancja...
Myślę, że procentowo nawet Polska ma większy odsetek kin 3D w tej chwili :)
Myślę, że nie wszyscy tak myślą( znaczy się Amerykanie ), jeszcze trochę zarobi :D
Theatrical Performance
Total US Gross $352,111,074
International Gross $670,200,000
Worldwide Gross $1,022,311,074
Przewidywane oficjalne wyniki na dzień dzisiejszy.
Total US Gross $352,111,074
International Gross $670,200,000
Worldwide Gross $1,022,311,074
Według the-numbers.com. Świetny wynik :)
Although it's too soon to tell where it will end up in the US (beyond stating the obvious that $400 million is a formality at this point, and $500 million looks all but certain), the movie will clearly end up either number one or two on the list of biggest global earners in theaters. Titanic's all-time record looks under severe threat already.
Za www.the-numbers.com
Ja obstawiam 400 w piątek i 450 przed kolejnym weekendem (po którym będzie pewnie 500). I są to dość zachowawcze prognozy.
Końcowy wynik: 700+1300 :)
Widzę, że Avatar osiągnie świetny wynik :) Ja osobiście jeszcze dołożę do tego wyniku :P
A czy ktoś ośmieliłby się podać wynik jaki jego zdaniem osiągnąłby Avatar 2, zakładając, że byłby równie dobry jak pierwszy? :)
Jeśli przebije Titanica, to myślę, że samo otwarcie może być groźne i w okolicach 250M (może z pierwszym pojedynczym dniem powyżej 100M :))
Mają jakoś w drugi weekend stycznia dzień Martina L. Kinga i President's day w okolicy walentynek (ferii jako takich nie ma, ale te okresy są liczone jako 4-dniowe weekendy). Nie zapominajmy o ogłoszeniu nominacji na początku lutego.
Myślę, że do końca lutego Avatar poleci weekendami po ładnych kilkadziesiąt baniek.
Zeżarło mi posta... Amerykańce nie mają ferii sensu stricto, mają za to dwa czterodniowe weekendy. Jeden w połowie stycznia (Martin Luter King's weekend) i drugi w okolicy walentynek (President's day). Największy wpływ mogą mieć nominacje oskarowe ogłoszone 2-go lutego.
Kolejny piątek to 22 dzień wyświetlania - nie pobije TDK (18),
Przed weekendem - 28, też nie da rady (27)
Dopiero po weekendzie (31 dzień wyświetlania) da radę wyprzedzić Mrocznego w kategorii najszybciej do... w tym wypadku do pół miliarda.
Oczywiście jeśli Twoje przewidywania się sprawdzą. I jak dobrze policzyłem dni wyświetlania.
Ja mam troche inne pytanie.
Ile Avatar jest w stanie zarobić na dvd i blu-rayu powiedzmy w przeciągu 1 roku. Czy taki dochód tez się wlicza do tego calego rankingu? I ile zarobil np. taki Mroczny rycerz za same dvd i blu-raya, lub jakis inny kasowy film - to tak dla porownania.
A ile zarobiły poszczególne filmy to nie mam pojęcia, ale mogę Ci podać rental index:P
PODSUMOWANIE TYGODNIA (PO WEEKENDZIE):
USA:
68,3 mln $ czyli niesamowity rekord 3ciego weekendu, który jak sądzę długo pozostanie na swoim miejscu. Po 17 dniach na rynku wewnętrznym niesamowite 352,1 mln $, co jest aktualnie 15 najlepszym wynikiem w historii USA (czyli "Avatarowi" brakuje już tylko 41,7 mln $ do nadrobienia w rywalizacji z "Mrocznym rycerzem"). Przekroczenie granicy 500 mln $ jako trzeci film w historii USA jest już pewne, pytanie brzmi, tylko o ile uda się ją przebić filmowi Camerona. Teraz możemy rozmawiać o dużych szansach na to, aby film przebił najnowszego Batmana, a może nawet pokonał granicę 550 milionów $. Jednak mimo fenomenalnej passy filmu, nadal nie sądzę aby udało mu się pobić genialny rekord "Titanica".
ŚWIAT:
Obstawiałem max. 660 mln $ ze świata po tym weekendzie, okazało się (tak jak przed tygodniem), że trochę się pomyliłem - 670,2 mln $. "Avatar" jest 11 filmem w historii, który przekroczył granicę 600 milionów, ale jeszcze żaden obraz nie dokonał tego w tak krótkim czasie. Pokonanie 3 i 2 miejsca na liście najbardziej dochodowych filmów poza USA ("Epoki lodowcowej 3D" - 691 mln $, oraz "Powrotu Króla" - 742,1 mln $) jest już tylko kwestią jednego tygodnia. Nie spodziewałem się takiej popularności i tak dobrej passy na rynku zewnętrznym, ale teraz mogę spokojnie powiedzieć, że film jako drugi w historii zarobi poza USA ponad 800 mln $ (i to grubo). Na rozsądzanie, czy przekroczy granicę 900 milionów $, jest jeszcze za wcześnie, ale ta jest chyba poza zasięgiem (a jeżeli nawet uda się ją zdobyć, to miliard jest w mojej opinii nie osiągalny dla każdego filmu). :P
MOJE RACHUNKI KOŃCOWE:
USA: $520,000,000
+ Świat: $860,000,000
= $1,380,000,000
W USA może być nawet 50 milionów więcej niż obstawiam, a na świecie albo przesadziłem, albo film wyciśnie jeszcze trochę (to się zobaczy już wkrótce).
Pozdrawiam! ;)
MYŚLĘ ŻE TWOJE OBSTAWIENIA są
lekko zaniżone:)
ale w sumie koneic ferii itd. pewnie będą duże spadki :(
Juby 17 grudnia:
Moje rachunki:
Pierwszy weekend w USA: 85-88 mln $
Przychody z USA: 280-330 mln $
+ Przychody ze świata: 510-560 mln $
= Całkowite przychody: 800-900 mln $
Mam nadzieję, że Twoje obecne prognozy będą równie trafne :)
2 miliardy będą, a spekulujmy lepiej, z jakim hakiem ;)
Mroczny: US DVD Sales: $230,807,402
Titanic: US TV Rights (NBC/HBO): $55,000,000
Worldwide video and DVD sales and rentals: $1,200,000,000
Tak dla przykładu...
na świecie jest już miliard$, czekamy na więcej..
Moje prognozy:
USA: 580-620 mln$ (przed "Avatarem" cały styczeń bez zbytniej konkurencji i Oscary)
Poza USA: 920-950 mln$ (już jest 670 mln$, a "Avatar" nadal sprzedaje się świetnie (w samych Niemczech w ten weekend (trzeci dla "Avatara") sprzedano bilety na ok. 10 mln$!!!);]
Razem: 1,5-1,57 mld$
Ja obstawiam podobnie, 1,5 mld $ na świecie powinno się uzbierać, ale myślę, że w USA będzie trochę mniej(ok.500 mln), a na świecie więcej(ok.1 mld), ale czy pobije rekord "Titanica" to jeszcze nie jest takie pewne. Zobaczymy jak długo utrzyma się bez większych spadków
A ja nadal będę się upierać, że w pierwszy weekend po ogłoszeniu nominacji pękną oba rekordy Titanica (600M w USA i 1200M w pozostałych krajach)...
17 dni - 350M
21-22 dni - 400M
25-26 dni - 450M
18-go stycznia po 4-dniowym weekendzie MLK będzie bankowo 500 baniek. Dodatkowo w 'reszcie świata' będą w tym okresie ferie zimowe (różnie w różnych krajach), więc proporcje powinny pozostać na obecnym poziomie.
Od 19-go stycznia do 7-go lutego film dorzuci kolejną stówkę i przebije Titanica na obu rynkach...
Jak patrze na dzienne wyniki Titanica to w styczniu i w lutym ani razu nie zszedł poniżej 1 mln dolarów. W marcu prawie też idealnie, tylko jeden dzień poniżej 1 mln( 30 marca). A to dużo mówi.
TDK natomiast miał wspaniały start ale, w kolejnym miesiącu miał juz spore spadki co widać w drugim miesiącu :D
Jeżeli Avatar utrzyma tendencje Titanica a także dzięki długiemu weekendowi to spokojnie pobije TDK nim skończy sie luty :D
I tak :
1 m-c wyświetlania :
Titanic - 112 mln
TDK - 351 mln
2 m-c wyswietlania :
Titanic - 188 mln
TDK - 150 mln
Avatar - 70 mln( jak na razie )+ moje założenie 130 = 200 mln
3 m-c wyświetlania :
Titanic - 120 mln
TDK - 24 mln
Avatar - 80 mln ( założenie ) :D
4 m-c wyświetlania :
Titanic - 96 mln
TDK - 3 mln ( tylko )
Podliczmy po 4 m-c :
Titanic - 530 mln
TDK - 537 mln
Titanic jeszcze dorzucił w kolejnych miesiacach:
5 m-c - 44 mln
6 m-c - 18 mln
7 m-c - 8 mln
8 m-c - 7 mln
9 m-c - 6 mln - 600 mln w USA :D
Jeżeli Avatar utrzyma tempo Titanica i nie będzie schodził poniżej miliona dolarów nawet przez 1 m-c ( styczeń ) to sporo jeszcze sie nachapa :DD i przegoni TDK, który po 44 dniu przekroczył 500 mln
Dziękuje. Palce mnie bolą i oczy :D
Serwis the-numbers.com podaje także wyniki DVD w USA. TDK przyniósł 230 mln USD (ponad 14 mln kopii), TF2 191 mpn USD (8,5 mln kopii) a Twilight 178 mln USD (9,8 mln kopii).
Gdzie są Ci którzy mówili że Avatar będzie miał problem z granicą 1 mld na
świecie w końcowym rozrachunku ?
Będzie miał problemy z granicą DWÓCH miliardów, choć może ją pokonać jeżeli
po następnym weekendzie będzie miał wynik około 1,25 mld. Titanic chyba
zatonie :)
Juby strasznie nie doceniasz Avatara poza granicami USA... a to według mnie
błąd bo nie wiem czy zauważyłeś ale w takiej np Polsce po weekendzie będzie
miał około 1,1-1,2 miliona widzów z bardzo dobrymi perspektywami na wynik w
okolicach Shreka dwójki i Titanica a może nawet lepiej.
W moim odczuciu Avatar zarobi :
USA : 570-630 mln dolarów
Reszta świata : 1050-1200 mln dolarów
Razem : 1620-1830 mln dolarów
Ale zdajecie sobie sprawę, że jak wyjdzie Titanic 3D to wróci na pierwsze miejsce?:P W ogóle to ja przewiduję, że w najbliższej przyszłości cały bo wszechczasów zdominują produkcje, które były pokazywane w 3D w jakimś stopniu. Przecież mówi się o Titanicu, całej sadze Star Wars, Matrixach, a nie zdziwiłbym się jakbyśmy wkrótce usłyszeli o planach przekonwertowania do 3D Władców pierścieni, Batmanów, czy innych Transformers.
Wtedy lista będzie wyglądała tak:
1. Avatar 2 3 miliardy
2. Titanic 2,5 miliarda
3. Avatar 2 miliardy
4. Batle Angels 1,8 miliarda
:P
Juz jest niemal pewne ze Avatar bedzie miał w Usa minimum 480-580mln
a reszta swiata 850-1mld, Razem minimum 1,33-1,58
Ale nadal nie wiadomo czy dogoni titanika.
Na razie bym sie wstrzymał z wypowiedziami
Owszem ma nad nim gigantyczna przewage
bo w tym czasie titanik miał bardzo mało w porównaniu do
Ale titanik jest rekordzista jesli chodzi
o tygodnie miedzy 4-15 i 17-18 i wtedy zacznie sie prawdziwe sciganie.
Wszystkie filmy w dalszych tygodnaich notowały gigantyczne sdpadki w porównaniu do Titanika i nalezy o tym pamietac.