1.W bazie widzimy, jak kawałek Unobtainium wisi nad "popielniczką". Jakiś czas później "wiszą" nad ziemią, zawierające spory procent Unobtainium, góry Hallelujah
2. Jake ucząc się od Neytiri skacze w przepaść i uczy się, jak amortyzować upadek używając tamtejszych roślin. Później wykorzystuje identyczną technikę spadając z helikoptera
3 Na'Vi mają dwie ręce i nie mają otworów oddechowych. Zwierzęta Pandory mają po 4 przednie kończyny i otwory. Pierwsze, co kamera pokazuje ze zwierząt w dżungli, to prolemury. Mają częściowo zrośnięte przednie kończyny i otwory oddechowe w zaniku.
ooooo tak!! widac jej nawet całe cycki ;] w scenie jak leżą rano z Jakem pod utraya mokri, a z tyłu nadjeżdża buldożer. I tu wyłapałam, że ten cycek, zamiast zwisać, tak jak to jest kiedy zawsze się leży na boku, wygląda jakby był totalnie sztywny albo doklejony...;P
hahaahah, ale uwaga ;}
<wstydniś>
w zwolnionym tempie można wyhaczyć.
Sztywny cycek:
http://www.playtube.pl/sf/11972-avatar-2009-cam-eng.html
--> wersja angielska
--> czas: 01:23:47
;P
Eee tam się czepiasz, po prostu miała bardzo, hmm, jędrne? nie wiem jak to dyplomatycznie opisać. W ogóle kobiety Na'vi są bardzo atletyczne i nie zwisa ima jak jakaś mleczarnia.
Według danych wiki Avatara w atmosferze Pandory jest dużo tlenu, a problemem dla ludzi są rozpuszczone w atmosferze duże ilości amoniaku, metanu i cyjanowodoru.
WG. książki w atmosferze, obok azotu i tlenu jest 18% dwutlenku węgla, sporo siarkowodoru i ksenon, odpowiadający za jej dużą gęstość, pomimo jej mniejszego ciśnienia (z uwagi na niższą grawitację).
trafne wytłumaczenie. a ja sie poł filmu zastanawialam skąd tenm pomysł na jarhead ;D myslalam ze to kompletnie bez znaczenia ;D
zauważyłam jeszcze taką małą rzecz, a wydaje mi się że nikt tego nie pisał
tu jeszcze - kiedy Jake wychodzi z kapsuły snu kriogenicznego to wyciąga
swoje rzeczt z szafki a na niej jest napisane "Sully, T." - czyli szafka
brata i nie zmienili na Jake'a.
Trochę śmiesznie jak ludzie "usprawiedliwiają" wpadki w filmie Avatar niejednokrotnie wymyślając własne wytłumaczenia (sztuczne papierosy, wynalezienie trójwymiarowych zdjęć, Eynwa reaguje światłem roślin na zabicie zwierząt -to jest dobre-).
Dla równowagi wypisze pomyłki (z angielskiej strony - nie sprawdziłem czy są prawdziwe):
"- Near the end of the sky-battle, Trudy with her chopper fire rounds at the mothership pilot and get some herself, but even with these bullet holes, they don't loose air and don't put on their oxygen masks.
- In the scene when the mobile lab is air dropped at the Tree Of Life, the first interior shot inside of the lab shows Grace smoking a cigarette that is half gone, she turns and the cigarette is suddenly just lit (longer).
- When Jake is learning to control his ikran you can see the actor's tattooed forearm covered in a black fishnet type mesh.
- In one scene, when Neytiri is reaching for a flower to get some fresh water out of it, she grabs the stem of the flower. Neytiri pulls it to her and then she opens her mouth halfway. When the camera changes perspective, she opens her mouth again.
- In the colonel's robot there is a rear-view mirror. When we see the robot from the outside, it is very close to his head. But when we see shots from inside the robot, there is plenty of room around his head and we don't see the mirror.
- In the scene where Parker is shown playing golf on the indoor golf course in RDA, the first time he hits the ball, there are two other balls lying on the course side by side. In the next shot, two are distant apart and in the shot after that, they are in their original position.
- In the scene after Jake was just in his avatar for the first time, he and the Colonel are discussing things around a holographic 3D map. With each shot, Jake's arms change from being straight out holding the edge of the table, to clasped in front of him, with no time to move the position in between."
co do pierwszego jest wyjaśnienie - w takich kabinach prawdopodobnie panuje nadciśnienie. Gdy pilot wsiada po za bazą do kabiny dostaje się "gaz" i trzeba się go pozbyć, przy małych szkodzeniach i odpowiednim nadciśnieniu gaz przez te otwory się nie dostanie do środka - żadna rewolucja, nadciśnienie jest stosowane jest w laboratoriach
Może i masz racje. Nie znam się na tym i polemizować nie będę.
Zauważ jednak, że w samolotach jak się zrobi jakaś dziura, to automatycznie wypadają maski dla ludzi, żeby mieli tlen.
im wyżej tym mniej tlenu w powietrzu, a zdecydowana różnica ciśnień wyciąga tlen z samolotu - ale przy małej dziurce to też nie będzie takie gwałtowne jak na filmach - "pogromcy mitów" kombinowali z dekompresją
Różnica ciśnień nie musi być duża, żeby odizolować pomieszczenie na kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt sekund.
Ze swojego doświadczenia powiem, że chodziłem na halę tenisową, gdzie ciągle pompowano powietrze do środka. Przejście było dwudrzwiowe (takie komory). Jeśli otworzyło się dwoje drzwi naraz, nie ma ch*ja, 10 dorosłych osób miało problem żeby je domknąć :)
- na lodziach podwodnych w wypadku niewielkich uszkodzeń kadłuba i przecieków stosuje podnosi się ciśnienie powietrza aby wypchnęło wodę na zewnątrz tutaj mogli zastosować podobną technikę. Przykład z halą tenisową jest dobry powietrze wydostaje się ze środka na zewnątrz nie na odwrót.
- co do świecenia roślin nie widzę nic dziwnego ze im ciemniej tym mocnej Swiecą. Sam fakt Bioluminesencji można by tłumaczyć długimi zaćmieniami słońca wywoływanymi przez gazowego giganta w sąsiedztwie pandory. To samo dotyczy "kocich" oczu Navi i dodatkowych par oczu u zwierząt.
Błędy
- lokalizacja Pandory. Będąc tak blisko gazowego giganta, prawdopodobnie nie możliwe byłoby istnienie życia na księżycu, ponieważ ogromna grawitacja planety powodowałaby nieustanne wybuchy wulkanów i przemieszczenia płyt tektonicznych. Przykład: księżyce blisko Jowisza ledwo trzymają się kupy.
- skąd Jake wiedział w czym wymaczać kijek żeby się palił (nie zna Pandory)
- może i się czepiam ale przez cały film nie zauważyłem żeby Navi coś jedli, ludzie zresztą też (poza Jakiem). Szkoda bo ciekawe co jedza obcy i ludzie przyszłości.
To tyle po pierwszym seansie może następnym razem jeszcze coś wypatrzę ;)
- lokalizacja Pandory.
nie znam się na gwiazdach, więc się nie odzywam...
- skąd Jake wiedział w czym wymaczać kijek żeby się palił (nie zna Pandory)
może na szkoleniu powiedzieli co robić gdy zostaną sami (najemnicy) - zresztą on już był tam przynajmniej dzień i mógł sobie przeczytać książkę napisaną przez grace...
poza tym na Ziemi jest dosyć podobnie a jake był w wenezueli i innych dżunglach, wiedział co próbować podpalić a co nie.
- może i się czepiam ale przez cały film nie zauważyłem żeby Navi coś jedli, ludzie zresztą też (poza Jakiem). Szkoda bo ciekawe co jedza obcy i ludzie przyszłości.
piją wodę, nie było pokazane co ale jedzą (przy ognisku pierwszego dnia coś tam sobie żują...) ale można uznać że mięso, bo jake zabił jelenia i rzekł "twoje ciało zostaje by stać się cząstką Ludzi" - nie sądzę żeby chodziło o przyswajanie białka czy tłuszczu tylko o to że ciało wykorzystają (wezmą skóry, ścięgna na cięciwy, kości na cośtam, mięso... może zjedzą).
pamiętasz jak jake już jako avatar wybiegł z laboratorium a grace rzuciła mu jakiś owoc?
i jeszcze to mnie zastanawiała
1 Jake jako Avatar idzie spać w nocy i budzi się w swoim normalnym ciele, więc dlaczego raporty i rozmowy prowadzi kiedy jest jasno? chyba, że baza ludzi leży po drugiej stronie planety. Tlumaczenie że robi to rano jest mało prawdopodobne, bo patrząc na plemiona na Ziemi na których Cameron się wzorował, nie marnują one dnia i wstają o świcie.
2 za którymś razem kiedy Jake wybudza się jako człowiek i ma prowadzić Videologa mówi, że musi się wyspać. Myslałem, że kiedy przenosi się do Avatara jego ciało śpi, więc odpoczywa i na odwrót. Chyba, że to jego swiadomość potrzebuje snu i odpoczynku, ale skoro ma spać kiedy jest w ciele człowieka to nie ma czasu na raporty i kółeczko się zamyka do punktu nr1
jego ciało śpi ale nie umysł...
zresztą "od twojego ostatniego raportu minęły 2 tygodnie" - czyli jake nie leciał do bazy. a jak był w bazie to jak się wybudza to miał 5minut do pułkownika...
Sen ludziom jest potrzebny bardziej o odpoczynku umysłu niż ciała. Dlatego musiał spać jako człowiek.
A właśnie gdy Quarich wyciska na sztandze to coś tam mówi o grawitacji. Ktoś pamięta co?
low gravity makes u soft. and if u get soft pandora will shit u out with zero warning - tak pamiętam. po polsku: słaba gravitacja sprawia, że wymiękasz. a jak wymiękniesz, pandora zeżre cię i wysra bez ostrzeżenia. pamiętam kupę textów po angielsku, hehe... jakiś inny?
Mówił, że jest mniejsza, więc trza się hartować ;)
Co do pochodni - racja, nie oszukujmy się. Szkoleniem dla niego była krótka przemowa Quaritcha i parę zdań z dr Grace.
Też mi brak momentu w którym oni jedzą ;) Może znajdzie się na DVD
pochodnia - główne szkolenie to on przeszedł jako marine - w szkoła przetrwania w różnych warunkach - więc nic dziwnego, że potrafił to wykorzystać - mógł sprawdzić chociaż po zapachu czy konsystencji czy coś takiego może się palić - ale nie oczekujcie żewszystko będzie pokazywane co do joty
No to dawaj :P
Co Neytiri gada do Jake'a jak się dowiedziała że zdradził. Całe od poczatku do kńca :D
to że kupę nie znaczy że każdy... nie mogę sobie przypomnieć w jakiej kolejności mówiła "they did not need to die" itp w 1 rozmowie...
eee... "- what are u saing, jake? u <(wiedziałeś co się stanie) ? what's happen?> - first, i was doing an order<?> but everything changed. i fell in love, in... in this wood, in omaticaya people... in u... - i've trestyd* u... i've trestyd u! (jake parę razy powtarza in u!) get away! <?> /mówi coś po navijsku/ u will newet be one of the people!"
nie wiem jak się pisze xD
chyba jakoś tak, ale nie jestem do końca pewien....
Ok, ok sprawdziłeś się :P
Bo tak konkretnie to właśnie chodziło mi o to co Neytiri mówi tam po navijsku. To chyba jest po tym jak Ney mówi, że mu ufała. Taki jeden wyraz, wydaje się że go wypowiada dwa razy, jak go mówi to robi takie wielkie oczy i ciekawi mnie co to znaczy :D
Jak ktoś się połapał o co mi chodzi i by wiedział to odp mile widziana :)
http://www.youtube.com/watch?v=LJKxcbcvxa4&feature=player_embedded
http://www.foxscreenings.com/media/pdf/JamesCameronAVATAR.pdf
strona 105 i 106 ale nie gadają po navijsku
"I think it was "You will never be one of the people!" in Na'vi."
nie wiem co mówi i nie mogę znaleźc w nigdzie w necie. a w scenariuszu nie ma. szkoda.
Tak to brzmiało dokładnie- This low gravity makes you soft. You get soft and Pandora will shit you out dead with zero warning.
właśnie, zapomniałem o dead... a to "and if" dodałem bo mi nie pasowało, ale teraz już pamiętam że on gadał takimi zdaniami...
-dont thank. u <?> thank for this. this is sad. very sad, only. <kolejnośc...> this is your fault, they did not need to die. - they've attacked me blablabla - your fault. YOUR... FAULT... your like a baby, making noise dont know what to do. - easy,easy... <?> if u love this/those little forest friends <?> why u <?> to save my ass. - y save u? - yea, y save me. - u have a strong heart. no fear. but... stupid! ignorant, like a child. później - so if im like a child, <?> maybe teach me i tak dalej nie usiłowałem zapamiętać.
No dobry jesteś. Ja też tak kiedyś miałem. Jak mały byłem to znałem wszystkie teksty z 'kosmicznego meczu' na pamięć choć się ich nie uczyłem :P (po polsku oczywiście) szkoda, że jak do szkoły poszedłem to ta pamięć się ulotniła :/
Pozwól, że poprawię (również z pamięci), bo zrobiłeś kilka błędów :)
-Don't thank. You don't thank for this. This is sad. Very sad, only.
- Okay, okay, I'm sorry. However I did, I'm sorry.
- All this is your fought, they did not need to die.
- My fought? They've attacked me, how I'm bad?
- Your fought! YOUR... FOUGHT... You're like a baby, making noise, don't know what to do.
- Easy,easy... Fine. If you love your little forest friends, why you (...) to save my ass? What's your thinking?
- Why save you?
- Yea, whyy save me.
- U have a strong heart. No fear. But... stupid! Ignorant, like a child. - So if I'm like a child, maybe teach me (...)
No, poprawione :)
napisałem "they've attacked me blablabla" bo mi się nie chciało jake'a cytować... nie mówi "However I did" tylko "whatever" (cokolwiek, jakkolwiek), nie mówi "to save my ass" tylko "to kill my ass" (czemu nie pozwoliłaś im mnie zabić). hehe xD nieźli jesteśmy że tak z pamięci jedziemy takie rozmowy...
Bardzo możliwe, że "whatever", ale nie sądzisz, że "kill my ass" (zabić mój tyłek) brzmi bezsensownie? No, ja też mam taką dobrą pamięć. Jak mi się podoba jakaś książka, czy film to po razie (przeczytaniu, obejrzeniu) już cytuję bez problemu. :)
kill my ass = zabić mnie. butterfly też brzmi bezsensownie ( masłowa mucha) bo to związek frazeologiczny/tekst potoczny. po polsku czemu nie pozwoliłaś im mnie zabić? (no w sumie niekoniecznie, bo gdy grace mówi najrzadziej nawala tłumaczka przetłumaczyła na "lubi nawalać"...)czemu cię uratowałam? tak, czemu?
"bo to zw. fraz." odnosi się do kill my ass, nie do butterfly... pomyliłem się, sorki.
Tego wyrażenia przyznaję, nie znałam. Ale z tym 'nawalaniem' sprzętu to byłam zdziwiona, żeby tłumacz tego nie usłyszał? Niemożliwe.
w 2d jest najrzadziej nawala w 3d lubi nawalać... w ogóle tłumaczenie jest jednym słowem ch**owe. film lepiej brzmi po angielsku.
Ale off topa zrobiliśmy :P
Dawać szybko jakiś sszczegół którego jeszcze nie było.
wcięło mi posta? to już 2 raz.
w 2d jest najrzadziej nawala w 3d lubi nawalać... w ogóle tłumaczenie jest jednym słowem ch**owe. film lepiej brzmi po angielsku.
najpierws sie lepiej wsluchajcie w to co Grace mowi.
"She's the least glitchy"
THE LEAST znaczy najbardziej.
czyli doslownie "jest najbardziej nawalajaca"
ale glupio troche brzmi to dali ze lubi nawalac. w sumie to samo ;p
The least znaczy najmniej. Glitch - błąd, problem, usterka.
Więc w filmie chodzi o to, że ta jednostka NAJMNIEJ nawala. Przynajmniej ja takie wrażenie odniosłem.
Toteż i Pandorze było od cholery czynnych wulkanów. To one głownie odpowiadały za dwutlenek węgla i siarkowodór w atmosferze.
coś czego jeszcze nie było? hmmm...
1. nie było niedomówień?
2. jutro może coś napiszę, muszę na jutro pana tadeusza przeczytać... a jestem na 30 stronie xD
pozdrawiam...
A zwrócił ktoś uwagę że ta ciężarówka po wylądowaniu Jake co go mija ma powbijane w oponę strzały Na'vi? Czy jest to tak oczywiste dla wszystkich że szkoda gadać? :D
To jest stary chwyt:)) Zwykle na filmach wojennych gdy bohater trafia do jednostki liniowej widzi rannych z pola walki.Taka scena chyba była w ,,Plutonie,, oraz innych filmach wojennych.