PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=299113}
7,4 815 tys. ocen
7,4 10 1 815170
6,7 79 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Niespodzianka dla wszystkich prawdziwych fanów AVATARA!
Oby dobrze się tu rozmawiało!

national

filmik :)

ocenił(a) film na 10
Blue_Best_Avatar

aaa... ok ;) tutaj podasz link ?;]

ocenił(a) film na 10
Blue_Best_Avatar

hmm.. jak nie chcesz tutaj to mzoesz podac na blogu u izuni na koncie...

national

w komentarzach napisac?

ocenił(a) film na 10
national

a nie masz np gg?

wole tam

Blue_Best_Avatar

To ja jeszcze raz wklejam mój post,bo pewnie nikt się nie cofnie o jedną strone.
,,Kurde teraz pisze na serio!
To są jakieś głupie tłumaczenia.Bez jogurtów wegetarianin się obejdzie.
A ,że rośliny by krzywdzili.To słuchaj na pewno je też jedli.Więc czemu nie ograniczyli się tylko do nich.Mniej cierpienia by było. "

ocenił(a) film na 5
Limonkaa

mówię stanowcze nie wegetarianizmowi!!! mówię Ci w końcu zniknie trawa, i powiedz mi gdzie Navi będą latać rano na boska po rosie ????

ocenił(a) film na 10
Looney_Kermit

ehh... widze, ze ta rozmowa nie ma sensu... wy i tak jestescie przezciez "madrzejsi". Dobranoc wam zycze...

ocenił(a) film na 10
national

*dobrej nocy* ;] Zeby nie bylo...

użytkownik usunięty
national

Podobnież ja! Czasem milo jest zjeść sobie kawał dobrze wysmzonej krowy, nie dlatego, że jestem mściwy i nienawidzę zwierzątek, tylko dlatego, że to dobre, smaczne.

Ja wiem, national, ze wy z izunią doskonale sie rozumieie, nadajeie na tyh samych ultrafalach, ale my mamy inne zdanie. Czemu uciekasz? Chcieliśmy tylko porozmawiać

ocenił(a) film na 10

nie uciekam bo wydzie, ze sie was boje ;]

national

Pewnie nie masz argumentów to znikasz...coraz więcej takich.

ocenił(a) film na 10
Limonkaa

mam argumenty, ale sam nie przekrzycze 3 osob. Jak juz mowilem, zeby przetrwac chyba musieli cos jesc. A w owocach nie ma wszytskich witamin, ktore sa potrzebne.

ocenił(a) film na 5
national

mogli jeść siebie nawzajem, w ten sposób innych gatunków by nie krzywdzili :)

użytkownik usunięty
Looney_Kermit

:D własnie spadłem z fotela!

ocenił(a) film na 10
Looney_Kermit

ale oni tez byli czescia przyrody, wiec jakby nie patrzec nie moga tego zrobic, bo przeciez miluja nature. Czyz nie?

ocenił(a) film na 3
Looney_Kermit

coś mnie tknęło żeby odkopać ten temat.
to przerażające bo to znaczy że nie mam nic lepszego do roboty :)
pozdro!

national

moge pomoc :)

ocenił(a) film na 10
Blue_Best_Avatar

dzieki ;).

national

Taa kolejny który te stereotypy szerzy.Mój drogi zdziwie cię ale dieta wegetariańska dostarcza wszystko co potrzebuje organizm.
Chociaż przyznaje takie 3 metrowe mutany więcej tego zielska by musiały zjeść niz ludzie.

ocenił(a) film na 10
Limonkaa

Moze i masz racje, nie znam sie na tym zabardzo... Ale owoce i warzywa nie maja takich samych wartosci odzywczych co mieso, nie?

national

Ale odpowiednio dobierając diete dostarczysz wszystko co potrzebuje organizm.

ocenił(a) film na 10
Limonkaa

no tak przeciez na'vi mieli wysoko rozwinieta medycyne ;). Wiedzieli jakich witamin im potrzeba itd. Na filmie nie widzialem tam nigdzie dietetyka, a ty ?

national

Nie potrzebna jest wysoko rozwinięta medycyna,ludzie w prehistorii też odżywiali sie jak wegetarianie(tak,tak dopiero póżniej stwierdzili ,ze mięsko łatwiej ulega trawieniu).

ocenił(a) film na 10
Limonkaa

Ale nie mialem tu tego na mysli... Chodzilo mi to co napisalas : "Ale odpowiednio dobierając diete dostarczysz wszystko co potrzebuje organizm." - przeciez, zeby taka diete ulozyc potrzebny jest dietetyk (po studiach). A zreszta, o co tutaj w ogole chodzi? Nie mogli jesc miesa, bo byli bardzo zwiazani przyroda? Smieszne... Zwierzeta jak i rosliny naleza tak samo do przyrody, wiec wychodziloby , ze nie moga niczego jesc... No tak nie byloby moze cierpienia, ale w koncu na jedno wychodzi... Naciagane to wszytsko jest...

national

Wcale nie jest naciagane!Przecież ci wspomniałam o prehistorycznych ludziach.I nie mówmy od razu ,że Navi byli tak zacofani...w kocu tak walczyliście o miano ludzi.
Są istotami rozumnymi ,wiec po co porównujesz ich do zwierząt?Jeżeli do takich należeli to mogliby sie trochę poświecić.

Co do tego ,że tylko dietetyk po studiach taką ułoży-grubo się mylisz.Ja jakoś sobie radze ;)

ocenił(a) film na 10
Limonkaa

Nigdzie nie napisalem, ze porownuje Na'vi do zwierzat... Byli napewno bardziej zacofani od ludzi. No dobra, niech ci bedzie... Na'vi znali witaminy, kazdy z nich potrafil ulozyc sobie odpowiednia diete. Ok wszytsko fajnie, ale dlaczego nie mogli jesc miesa? Uwazasz, ze to nie naciagane... ja wrecz przeciwnie.

national

Dla mnie to jest naciagane,kochasz zwierzęta to nie dziel ich na te do kochania i te do jedzenia.

ocenił(a) film na 10
Limonkaa

(widzisz znowu sobie zaprzeeczasz ;), raz ze naciagane raz, ze nie naciagane ;)... wiem pewnie pomylke zrobilas). Na'vi kochali zwierzeta jak i rosliny... czyli wszytsko zmierza caly czas ku temu, aby nic nie jedli... umarli bby z glodu ;

national

Wcale nie,to naciaganie za każdym razem ma inny kontekst.
I znowu powtarzasz ,ze obie formy życia kochali.Ale dlaczego chociaż nie ograniczyli sie do krzywdzenia jednej.W końcu rośliny nie posiadają receptorów bólu.

ocenił(a) film na 10
Limonkaa

byly tez tam zoorosliny (fakt maja bardzo slabo rozwiniete nerwy, ale maja ;]). Ludzie tez jedza rosliny i zwierzeta. Nie kazdy na swiecie jest wegetarianinem i je tez mieso. Moze u na'vi tez tak bylo. Ale powiedz mi... czy my ludzie tez nie kochamy przyrody (no fakt o wiele mniej, w koncu caly czas ja niszczymy...)? Kazdy na swoj sposob ja szanuje, a jednak je zarowno mieso jak i rosliny.

national

Kto je,to je.To wolny wybór,ja np.zrezygnowałam z mięsa i czuje sie świetnie.
I nie można tak dzielić,że wszyscy niszczą Ziemie.Znam od groma ludzi dla których świat zwierząt i roślin to całe życie i poświęcaja sie by je chronić.Dla mnie są oni większymi miłośnikami przyrody od Navi.

ocenił(a) film na 10
Limonkaa

Ja wiem, ze wolny wybor. Jedni jedza mieso inni jedza warzywa i owoce (nie dziwie sie, bo sa dobre). Wiem, ze nie wszyscy niszcza srodowisko, szczerze tez jestem tego przeciwnikiem (zanieczyszczania). Ale jezeli wezmiemy srednia, to ludzie o wiele mniej miluja przyrode niz Na'vi.

national

Ale nie można też tak demonizować ludzi.Bardzo duzo jest działaczy na rzecz przyrodu.
A samo przeciwstawianie się,nie daje dużo.Trzeba działać :D
I pamiętajmy ,że Navi to ideał istot rozumnych(no dobra może nie ideał,gdyby byli wegetarianami to może tak).Niesty też troche zakłamany,bo w każdej populacji są osobniki dążące do samozagłady(a zwłaszcza wśród tych rozwiniętych).

ocenił(a) film na 10
Limonkaa

No tak ja temu nie zaprzeczam. Wiadomo, ze nie byli idealni, w koncu prowadzili tez wojny pomiedzy klanami. Mimo to w filmie zostali przedstawieni jako rasa lepsza od ludzi.

Limonkaa

nagroda Darwina ??

Looney_Kermit

Bo się nie znasz :P A latać to by mogli po ziemi albo w końcu zrobić soebie buty ;)

ocenił(a) film na 5
Limonkaa

no jeszcze tego by brakowało. wycieczki Navi na ziemie, żeby pobiegac po rosie :)

użytkownik usunięty
Looney_Kermit

Taak, budzisz sie rano i widzisz kilku nieieskih popaprańców latających po Twoim trawniku zaawiając sie z Twoim psem

ocenił(a) film na 10

no i co... ja tutaj zostaje a wy o jakich butach i wyprawach na Ziemie... Chceliscie abym z wami gadal wiec to robie ;(

ocenił(a) film na 5
national

co wcale nie oznacza, że wszyscy (Ty również) nie możemy czasem sobie pożartować. :)

użytkownik usunięty
national

człowieku, słyszałeś kiedyś o pojęciach: dystans, sarkazm, Monthy Python?

ocenił(a) film na 10

slysalem... Albo mi sie wydaje, albo wy uwazacie mnie za sztywniaka, he :>?

ocenił(a) film na 5
national

nieee, skądże :P

ocenił(a) film na 10
Looney_Kermit

Nie wiem, moze i tak uwazacie ;), ale jezeli tak to sie mylicie... ;].

użytkownik usunięty
national

Acha, to świetnie

ocenił(a) film na 10

tez sie z tego ciesze ;]

national

juz napisalem

ocenił(a) film na 5

gorzej jakby się podpinali do cudzych żon :)