PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=299113}
7,4 818 tys. ocen
7,4 10 1 818024
6,8 90 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Cameron jest znany z tego, że jego bohaterowie są wyraziści i "z krwi i kości". Niestety ograniczenia czasowe (2,5h filmu) nie pozwoliły na wykorzystanie pełengo potencjału niektórych postaci w 'Avatarze', chociażby Selfridge'a czy Trudy, no ale i tak jest bardzo dobrze.

Nie wiem jak według Was ale ja jestem zdania, że Neytiri to najlepsza postać w filmie. Oczywiście bez ujmy dla pozostałych, ale to co zrobiła Zoe Saldana naprawde zasługuje na wyróżnienie. Doskonale przedstawiła zamysł Camerona dla tego charakteru: sprawia wrażenie twardej i niezniszczalnej ale subtelnej zarazem i bardzo delikatnej, obcej ale niewiarygodne sexy i cool. Widoczna jest każda najmniejsza emocja na jej twarzy, spojrzenie powala (to już bardziej zasługa charakteryacji CGI:), ale bez wkładu Saladany nie byłoby chyba takiego efektu. Do tego ten zachrypnięty głos. Miodzio! Oglądając nie mogłem się doczekać następnej sceny z jej udziałem. Naprawdę kawał dobrej roboty, brawo ZOE!

:)

ocenił(a) film na 10
bob_Lazar

Dokładnie. Neytiri wprowadza widza w ten świat i sprawia że chce się brnąć dalej i dalej

ocenił(a) film na 8
burzyk_mb

Wydaje mi się, że z tą postacią najbardziej idzie się zrzyć podczas seansu i najbardziej obchodzi nas jej los.

ocenił(a) film na 7
bob_Lazar

Proszę! ŻYCIE PRZEZ Ż

fail

Nie czepiaj sie o ortografie. Bardzo trafna i dobrze ujęta wypowiedz...A błedy mogą sie przytrafic każdemu...

ocenił(a) film na 10
burzyk_mb

Oto ona:

http://www.youtube.com/watch?v=KcBuqUDLg7w

simply AMAZING :):)

ocenił(a) film na 8
bob_Lazar

Najbardziej obchodzi nas jej los, ponieważ ona jest przywódczynią klanu
Na`vi. Od niej zależy jak zachowa się Jake i Klan Na`vi. Mam nadzieję,
zeobaczę ją w kontynuacji 'Avatar`a' za kilka lat :)

"subtelnej zarazem i bardzo delikatnej, obcej ale niewiarygodne sexy i
cool"
OJJJJJJJJJ ona jest sexy :P i to bardzo ^^
a oto dowód na to że jest subtelna i delikatna ->
http://www.youtube.com/watch?v=Qc2bKfite3s
(to moja ulubona scena ^^)

ocenił(a) film na 7
Juliusz_kun

najbardziej obchodzi nas jej los, ponieważ jest seksowną alienką, nie oszukujmy sie ;p

ocenił(a) film na 8
devo1992

Potwierzdzam, że jest bardzo seksowna ^^ a co podoba ci się ??

ocenił(a) film na 10
devo1992

to swiadczy o tym jak perfekcyjnie zagrala i jak jej postac zostala ucharakteryzowana- cos bylo w niej pociagającego i naprawde się wczulem w ten film i jej postac byla bardzo naturalna - ja bym na nią polecial na tej planecie:-P

ocenił(a) film na 8
slony2

Oj też by poleciał do niej na Pandorę :D

ocenił(a) film na 10
Juliusz_kun

To miałbyś trochę konkurencji:-) Ja tam nie lubię tłoku i wziąłbym Ninat, albo Phir:-) Co jak co najważniejszy w życiu jest święty spokój:D potem kobieta.

ocenił(a) film na 9
Juliusz_kun

NEYTIRI wcale nie była przywódcą klanu(był nim Eytukan o ile się nie mylę a po jego śmierci został wodzem Tsu'Tey).Klan z którego pochodziła Neytiri nazywał się Omaticaya,natomiast Na`vi była to rasa zamieszkująca Pandorę.

ocenił(a) film na 8
christos_2

No tak wiem, ale wydaje mi się jednak, że Neytiri została przywódczynią ;/

Ps. W filmie podobało mi sie to, że Cameron dodał coś takiego jak Klany Na`vi ^^ SZACUNEK DLA PANA CAMERONA :)

Juliusz_kun

ach... najbardziej wzruszająca scena w filmie, ja na niej pękłam i łza pociekła :P
Co do Zoe to faktycznie hipnotyzuje widza, nie da się od niej wzroku oderwać.
Razem z Samem stworzyli naprawdę świetne kreacje, cieszę się ze Cameron daje szanse mało znanym aktorom bo potencjał w nich drzemie ogromny. Czekam z niecierpliwością na więcej filmów z tą dwójką :)

ocenił(a) film na 8
marggo86

Mi na tej scenie już łezka zaczeła się kręcić w oku. Ta scena bła poprostu super. Widać było że miłości Jake`a i Neytiri nie rozdzieli nawet różnica gatunku :-)

ocenił(a) film na 9
bob_Lazar

Może tutaj mi ktoś odpowie:

Mam pytanie, idąc do Imax'a (Poznań) miałem nadzieje, że film zostanie wyświetlony na całym, wielkim ekranie, a tym czasem czułem się jakbym oglądał film w normalnym kinie lub nawet gorzej, ponieważ denerwowały puste pola dookoła filmu, tutaj obrazek jak to mniej więcej wyglądało, http://img686.imageshack.us/img686/9968/ekranimax2.jpg może nawet mniejszą powierzchnię ekranu film zajmował. Czy to normalne ? Jechałem ponad 150km specjalnie, żeby jak już to napisałem obejrzeć film na wielkim Imax'owym ekranie, zarezerwowałem miejsce w 7 rzędzie na środku, żeby ogarnąć wszystko wzrokiem, ale nie było czego ogarniać, a teraz zamiast rozmyślać o filmie czuję się wydymany ;

ZeitgeistMovement

Byłem w IMAX Katowice i były puste pasy, ale nie jakieś duże. W każdym razie ja z tego powodu dyskomfortu nie odczułem

ocenił(a) film na 9
Annunaki

W Łodzi mamy nowy IMAX(cyfrowy) i nie ma tego problemu.
Obraz był znakomitej jakości choć troszkę mydlany przy szybkiej akcji.
Sceny statyczne za to bardzo ostre.
Szkoda ze ekran nie jest bardziej panoramiczny jak za pewno będzie w Blue
Ray więc z niecierpliwością czekam na wydanie 1080p :)
Podobno już 14 lutego ma się ukazać!

demografik

@demografik
chodzi Ci o tą aukcję na allegro, która podaje premierę 14 lutego, to bzdury, tak dochodowy film nie ukaze sie po 2 miesiacach. Premiera bedzie w wakacje.

bob_Lazar

Ha.

http://img69.imageshack.us/img69/1748/1262036415484.jpg

ocenił(a) film na 7
ravensecond

Michelle Rodriguez jest 1000000000000000000000000000 razy ładniejsza ;)

cytochrom

Jak miała na twarzy makijaż wojenny, to i owszem. W innym przypadku - Neytiri. Staniesz waść na ubitej ziemi? :D

ocenił(a) film na 7
ravensecond

Stane na kazdej ziemi ;)
Tylko dwie kobiety maja o mnie ocene 10/10 - Michelle i Angela Everhart.

ocenił(a) film na 7
cytochrom

Jak ja zabili to niemalze sie popłakałem

cytochrom

Na pocieszenie ;)

http://img215.imageshack.us/img215/7564/1262036078162.jpg

ocenił(a) film na 7
ravensecond

Hehe ;)
Zauwazyłem, ze Michelle ma bardzo zmienna urode. Na niektorych zdjeciach wyglada jak przecietna latynoska dziewczyna, natomiast na pozostałych... ;)

cytochrom

Avatar zawdzięcza swój sukces dzięki wspaniałym wizualnym efektom, pięknej wzruszającej opowieści i postaci Neytiri - czyste piękno.

ocenił(a) film na 10
ravensecond

tak jak Neytiri byla swietna w Avatarze tak byly inne kobiety odgrywajace swoje role u Camerona chodzi mi tu o Sare Connor z terminatora i oczywiscie Ripley z Obceo

ocenił(a) film na 7
Neytiri_2

Sarah Connor? A gdzie tam niby grała Linda Hamilton? Coś Ci się przywidziało.

S0LTYS

http://www.filmweb.pl/o5157/Linda+Hamilton
1984: Terminator (Terminator, The) jako Sarah Connor

ocenił(a) film na 10
Axis

M.in. jest taki temat:
"Ważne pytanie Czy znacie jakieś filmy w których Linda wystąpiła nago lub w samej bieliźnie?"

Twój post bardzo sensowny i widać "błysk inteligencji" :) Pozdrawiam !

użytkownik usunięty
bob_Lazar

Zgadzam się. Już wcześniej w innych tematach poruszałem te kwestie. postać daje dużo filmowi. Gdyby nie ona moja ocena byłaby o 1 niższa.
Neytiri jest najbardziej wyrazista w filmie. jest najciekawszą bohaterką a jej stany emocjonalne, mimiki i zachowania mówią same za siebie :)
Olbrzymi plus za Neytiri! :D

ocenił(a) film na 10

Co jak co, ale ten głos to miażdży na maxa.

użytkownik usunięty
anoonimy

Fakt. :) Avatar = Neytiri + reszta. :D

Nie moge przestać pisać o tym filmie!!:]
i myśleć o Neytiri!!!!:):) :D

ocenił(a) film na 8
bob_Lazar

Ale szkoda że doktor Augustine zmarła... nie zobaczymy jej w 2 części ( o ile takowa będzie)

pugilares

Przecież Grace połączyła się z Eywą :)

ocenił(a) film na 8
ravensecond

[SPOJLER] Ale za to Trudy czyli Michelle zmarła :/ A Neytiri super. Jeśli można ,to mógłbym rzec ,że bardzo dobra rola kobieca (gdyby była zagrana przez aktorkę:p )

DSLMarvel_Behnke

przecież była zagrana przez aktorkę i to nie byle jaką ;)
http://www.youtube.com/watch?v=fOHPCI_9-eQ
Zoe Saldana moim zdaniem powinna dostać minimum nominację do Oscara za
zagranie postaci w ktorej zakochał się każdy fan Avatara :)

bob_Lazar

Jak dla mnie wizytówką dobrego filmu jest to jak długo po wyjściu z kina
moje myśli krążą wokół obrazu jaki obejrzałem a jak na razie nie mogę się
uwolnić od magi pana Camerona.

ocenił(a) film na 10
Malfurion

Ja tak samo :)
za krótki <br/> :/

Malfurion

Wielu tak miało :)

ocenił(a) film na 9
bob_Lazar

Jak dla wielu i dla mnie Neytiri jest postacią wyjątkową. Charakter, postępowanie, poglądy i bardzo dobrze przedstawione emocje sprawiły, że podczas filmu to właśnie jej losy były dla mnie najistotniejsze - jakby to ona była główną bohaterką.

Vandea

Niestety większość ludzi nie ma pojęcia, że Zoe rzeczywiście grała Neytiri. Świetnie to widać w tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=9sQ4vOgp0YI od 1:00.

ocenił(a) film na 6
Matt_888

A szczególnie od tego momentu: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=9sQ4vOgp0YI#t=179s

ocenił(a) film na 8
bob_Lazar

I ja jestem pod wrażeniem gry ZOE, jest rewelacyjna, a NEYTIRI jest świetna. Dobrze ze sobą łączy moc i delikatność, noszsz rewelacja :)
A najśmieszniejesze jest to, że w wielu scenach jest podobna do uwagauwaga! ANGELINA JOLIE (rola w ALEKSANDRZE ;])! Serio, z początku pomyślałam, że to właśnie ona gra, a za chwilę sobie uprzytomniłam, że to przecież SALDANA jest! ;D
Poza tym głos ma zadziwiający. Jest cudny! :)

ocenił(a) film na 9
crazyIchicken

"A najśmieszniejesze jest to, że w wielu scenach jest podobna do uwagauwaga! ANGELINA JOLIE"
Mnie to wrażenie towarzyszyło przez cały film pomimo iż wiedziałem kto gra NEYTIRI, już myślałem że tylko ze mną jest coś nie tak. Ale trzeba przyznać, że NEYTIRI za dużo z ZOE nie ma.

"Poza tym głos ma zadziwiający. Jest cudny!"
Tutaj się w pełni zgadzam.

ocenił(a) film na 8
ZeitgeistMovement

Ojesuprzenajsiwientszy! A myślałam, że jakieś omamy z siostrą mamy :) Ciszę się, że kotś też to zauważył... :D

ocenił(a) film na 8
bob_Lazar

A ten jej plaski brzuszek:) Raj na Ziemi. I na Pandorze oczywista:) Nic dodac nic ujac, tylko ogladac.

Pozdrowienia dla wszystkich maniaków Avatara. Oby ich liczba rosla z dnia na dzien :)

ocenił(a) film na 8
bob_Lazar

Cameron powiedział swojej ekipie (o Neytiri) : "Musi wyglądać tak, żeby publiczność chciała ją przelecieć"... i z tego co tu czytam to chyba im się udało;)