Cameron jest znany z tego, że jego bohaterowie są wyraziści i "z krwi i kości". Niestety ograniczenia czasowe (2,5h filmu) nie pozwoliły na wykorzystanie pełengo potencjału niektórych postaci w 'Avatarze', chociażby Selfridge'a czy Trudy, no ale i tak jest bardzo dobrze.
Nie wiem jak według Was ale ja jestem zdania, że Neytiri to najlepsza postać w filmie. Oczywiście bez ujmy dla pozostałych, ale to co zrobiła Zoe Saldana naprawde zasługuje na wyróżnienie. Doskonale przedstawiła zamysł Camerona dla tego charakteru: sprawia wrażenie twardej i niezniszczalnej ale subtelnej zarazem i bardzo delikatnej, obcej ale niewiarygodne sexy i cool. Widoczna jest każda najmniejsza emocja na jej twarzy, spojrzenie powala (to już bardziej zasługa charakteryacji CGI:), ale bez wkładu Saladany nie byłoby chyba takiego efektu. Do tego ten zachrypnięty głos. Miodzio! Oglądając nie mogłem się doczekać następnej sceny z jej udziałem. Naprawdę kawał dobrej roboty, brawo ZOE!
:)
Jak pierwszy raz przeczytałem tę wypowiedź camerona pomyślałem "Jak on zamierza zrobić niebieskiego ufola z ogonem który ma budzić u widza takie odczucia?". Teraz już wiem, udało mu się w 100% : D
Taka bajkowa postac o cudownym sercu
Napewno Cameronowi udalo sie zrobic film wspanialy
Niestety większość ludzi nie wie że Zoe była tak naprawdę bazą wyjściową,a to co widzimy na ekranie jest w pełni animacją komputerową,dzięki zastosowaniu techniki Motion capture postacie poruszają się tak bardzo realnie jak żywy człowiek z krwi i kości.
Nie do końca " Zoe była tak naprawdę bazą wyjściową". W ten sposób był Gollum zrobiony, Neytiri to zupełnie inna historia. To jest oczywiście animacja, ale zrobiona na innej zasadzie. To nie jacyś specjaliści animatorzy tworzyli ruchy postaci lub mimikę, to nawet nie było zwykłe motion capture, tylko coś dużo dużo więcej, motion capture przeniesione o parę leveli wyżej ;) Motion capture to był też Jar Jar Binks z Gwiezdnych wojen, a przecież nijak ma się do Neytiri czy jakiegokolwiek innego Na'vi. Tutaj przede wszystkim została perfekcyjnie przeniesiona mimika twarzy, ruch oczu, nawet mruganie powiek - to wszystko jest w 100% zasługa aktorstwa i techniki Emotion capture. Zoe i żaden inny aktor nie był "bazą wyjściową" tylko normalnie grał w filmie. I to widać.
Hehe nom udało to sie mu :) Podejrzewam że każdy facet zwrócił na Neytiri uwage :P
Jak widać Cameron ma bardzo dobre metody XD
Udało mu się mnie 'oczarować' postacią Neytiri ^^
Nie ma się co dziwić, że Neytiri jest idealna http://1.bp.blogspot.com/_q1zFTmkPT1I/SxPrRZ9-q_I/AAAAAAAAAkA/Ro2Ddc8cGuY/s1600/ zoe-saldana-bikini-details-02.jpg
Eee tam ja nawet o sexie nie myślałem ..ona jest po prostu przecudowna i tej jej głos... wrrr!.
Zgadzam się z przedmówcą. Ona jest cudowna. Coś w niej jest takiego, że nie da się od niej oczu oderwać. JEST PRZECUDOWNA ^^
Elektryzujący głos, ciekawy wygląd (na swój sposób urocza) oraz intrygujący charakter :) - Neytiri to rzeczywiście świetna postać.
No wiesz i tak by się nieźle musieli postarać bo nie zapominajmy że Na'vi są 2 razy więksi od homo sapiens;) A swoją drogą szacunek dla grafików i designera tej postaci, bo jak dla odwalili kawał dobrej roboty i stworzyli nieosiągalny niestety w naszym świecie ideał (ludzie żadna laska już mi się nie podoba! coś ze mną nie tak) ;] (+10 do respectu :D:D)
Twarda i delikatna, seksowna i świadoma swojej więzi ze światem, w którym żyje - a na dodatek nawijąjąca w dziwnym języku. Czy tylko mnie Neytiri przypomina Leeloo z Piątego Elementu? :)
Łaaaa tak, to jest to skojarzenie które cały czas obijało mi się od wnętrza czaszki i nie wiedziałem z czym je powiązać :D !
Jeśli pod tym całym CGI kryje się Coś Takiego, to nie ma co się dziwić :)
http://tu.trekunited.com/frontpage/images/cloverfield_saldana.jpg
I powiedz jeszcze, że widzisz podobieństwo pomiędzy Zoe a Neytiri.
Neytiri chyba tylko jej głos odziedziczyła.
Sylwetka rysy twarzy, cała postać neytiri była wzorowana na tej aktorce, neytiri była budowana na tej samej zasadzie co avatar jake'a
I właśnie mi głównie o twarz chodzi. Jake, Augustine, Norm są podobni do swoich avatarów, widocznie przy tworzeniu Neytiri takiej potrzeby nie było, ja nie widzę żadnego podobieństwa. Tak jak wcześniej w temacie, Neytiri bardziej mi Jolie przypomina niż Zoë.
Co wy za bzdury wygadujecie... Jakby Neytiri miała usta Jolie to wyglądałaby paskudnie. Twarz Neytiri jest odwzorowaniem Zoe, a jak ktoś nie wierzy to niech poogląda trochę filmików na youtube z "making of Avatar". Co więcej - żeby zrobić taką mimikę twarzy zastosowano riging wirtualnych mięśni twarzy do ruchu zdjętego z emotion capture, a te wirtualne mięśnie twarzy odwzorowywały to co każdy z aktorów ma pod skórą :P Więc nie ma mowy o podobieństwie do Jolie (i DOBRZE!!)
ZeitgeistMovement - tak, widze. Pryjrzyj się dokładnie: kształt twarzy -szczęka, policzki oraz usta i uśmiech - wypisz wymaluj Saldana.
:)
Jeśli chodzi o nałożone CGI, czyli spłaszczony nos, powiększone oczy i spiczaste uszy to wiadomo, że nie ma podobieństwa...
Bo ona jest w sumie taka ludzka :) Gdyby miała 3 nosy i teleskopowe oczy to już nie bylaby taka ładna :) A tak to jest niebieska kobieta o nieco spłaszczonym nosie i wielkich, pięknych oczach :D Ach, te oczy ;p
Laseczka była fajna - nie powiem :) Ale mi bardziej podobał się Jack...w
wersji niebieskiej :D Miał prześliczny uśmieszek :P
http://gfx.filmweb.pl/ph/91/13/299113/167381.1.jpg
^^
przez te durne wojny o zaniżanie ocen z obu stron - fanów i anty-fanów musze grzebać by znaleźć tematy na temat treści filmu, takie jak ten...
Nie spammerzy i trolle się opanują i pójdą po rozum do głów bo to nic nie kosztuje...
Zapomniałem o tym temacie! :D Jednak zostanę na forum :)
A może tak z innej strony - jakie jeszcze inne kobiety Na'vi oprócz Neytiri były? Pamiętam szamankę (jej matkę) i to chyba wszystko...
Była chyba tylko matka, a reszta była ''statystkami''. Było wspomniane w scenie gdy Jake wybierał kobiete, ze ... to dobra łowczyni itp. :) ale nic więcej
A tak, pamiętam :) Neytiri mówiła jeszcze o jednej, że ładnie śpiewa czy coś takiego. W sumie to chciałbym zobaczyć więcej niebieskich kobiet, bo Neytiri, avatar Grace i matka Neytiri to strasznie mało.
moze jeszcze je zoabczymy w wersji reżyserskiej, kolekcjonerskiej na DVD itp. :)
Wiele razy widoczne są właśnie statystki gdzieś w tle, a tak po za tym to w scenie gdy namawiają inne klany do walki widać tą laske pomalowaną na czerwono :) Potem jest też chwile widoczna jak na Ikranie leci... podobna do Neytiri jak 2 krople wody, moze jaka kuzynka ? :)
mam nadzieje kiedy zrobią drugą część a to się napewno stanie
ograniczenia imax będe do np. 8 godzin filmu
a Neytiri to też według mnie kultowa w tym filmie postać
a mimika itd. cytat ;;miodzio'' :)
He he. No i teksty też ma dobre :)
'You're like a baby! Making noise, don't know what to do!'
You have a strong hearth. But STUPID!!
Sposób wymówienia tych kwestii jest dla mnie bezbłędny i wywołuję dziwną gęsią skórkę...
Wracając to wyglądu to jest piękna, reprezentuje międzygatunkową urodę i ten jej charakter, który zresztą już świetnie opisaliście...
Apropo podobieństwa do Zoe- oglądnijcie Star Trek'a, Neytiri jest do niej baaardzo podobna i jak wiadomo ma głos zupełnie nie do podrobienia :)
Oby się na nominacji nie skończyło... Pierwszy raz będę z tak zapartym tchem oglądał gale ich przyznania!
moim skromnym zdaniem Zoe Saldana za postać Neytiri zasługuje co najmniej za nominację do Oskara:):):)
Też mam taką szczerą nadzieję!!! Niestety, jeśliby na to spojrzeć obiektywistycznie, to na pewno doczepią się do tego, że postać Neytiri nie jest "czysto" zagrana przez aktorkę... (Chodzi mi o to, że najważniejsze jej cechy zostały wtrenderowane przez technologię komputerową.) Trzymam kciuki!