PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 620023
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

8/10

ocenił(a) film na 9

Chyba coś jednak do końca to arcydzieło nie wyszło. Na pewno to jeden z ciekawszych filmów ostatnich lat z bardzo oryginalnym scenariuszem, jednak czegoś zabrakło. Jest świetna gra aktorów szczególnie Christoph Waltz (jeśli nie dostanie oscara to będę bardzo zdziwniony) i Brad Pitt który udowadnia że wciąż potrafi dobrze zagrać, jest też bardzo dobra muzyka. A wady: tytuł niby bękarty wojny a tych bękartów tu coś nie wiele było, liczyłem na pokazanie ich działań jak zabijają niemców i tak dalej a tu na początku jedna scena z pałką i pod koniec i tyle. Nie chodzi mi o to że liczyłem na jakąś krwawą jatkę w stylu transformers ale jakby tak te 20 minut ze środku filmu jeszcze poświęcić bękartom to już byłoby znacznie lepiej. W sumie film można podzielić tak: pierwsze rewelacyjne 30 minut, ostatnie bardzo dobre 30 minut i pozostałe 90 minut filmu które było bardzo dobre, dobre lub tylko niezłe. Te 90 minut filmu poszło na ciągłe gadanie i w niektórych momentach to wszystko szło wręcz w żółwim tempie choć trzeba przyznać że mimo iż tak na prawdę to strasznie przegadany film i nie ma w nim tyle akcji na ile liczyłem bardzo szybko zleciał mi na nim czas. W sumie daję 8/10, z początku dałem nawet 9 ale po przemyśleniu sobie tego wszystkiego daję mocną 8 bo więcej dać nie mogę. Nie jest to może arcydzieło ale jednak jeden z ciekawszych filmów tego roku i ostatnich lat