PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 620073
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Witam

jestem juz po seansie, emocje zdążyły opaśc i chcę sie podzielic moimi uwagami.

Otóż film nie zrobił na mnie dobrego wrażenia. Spodziewałem się czegoś zupełnie innego. Obejrzałem trailer i myslałem, że Tytułowe Bękarty bedą latać po Francji i dosłownie wycinać niemców, będzie to zemsta za okrucieństwa jakichś sie dopuścili hitlerowcy. Jak mocno się zawiodłem! Jest tylko jedna akcja gdzie Bękarty jako tako znęcają się na niemcach (las), a samych bękartów jest w filmie bardzo mało!

3/4 fimu opowiada o Żydówce, która ocalała i prowadzi kino w okupowanej Francji. Do tego jej przygody z osławionym żołnierzem niemieckim. A gdzie bękarty? gdzie te 100 skalpów? gdzie zemsta?!

Do tego akcja w kinie. Tylko dwóch strażników pilnuje całego kina w którym znaleźli sie najważniejsi przywódcy niemieccy w tym hitler i gebels?! nie uwierze w to. Do kina wchodzi trójka bekartów udających Włochów i nawet nie sa przeszukani! przy czym gdy gada z nimi oficer niemiecki wyraźnie widac, że udają.

Kino się pali, a wszycy ucieają. Żadnej obstawy, żadnej pomocy.

Mylałem, że bekarci beda charakterystyczni, każdy będzi szczególnie zarysowany. Oprócz wymienionych powyżej cała reszta jest pominięta!

Trailer opowiada o wyżynaniu niemców, o strchu, a tu nic! to jakas pomyłka! film jest zupełnie o czyms innym.

No i końcówka wg mnie straszna.

To tyle ode mnie jak dla mnie film na 6/10

ocenił(a) film na 8
genin

SPOILER! zepsułeś mi cały film :/ Kto nie oglądał nie czytać!

Z oceną się nie zgodzę, ale trzeba napisać tyle, że piękna bajka jak na tak długi film nie nudzi.

8/10

Narodzonyzchaosu

zepsułem film? przeciez napisałem, że jestem po senasie i bedę się dzielic wrażeniami... to chyba jednoznaczne...

ocenił(a) film na 7
genin

ja rowniez nieco sie na tym filmie zawiodlem poniewaz myslalem ze bedzie wiecej bekartow a tu tylko jedna akcja z nimi.jednak jako caloksztalt film naprawde godny polecenia i ode mnie 8/10

rafal394

a czego sie spodziewałeś po filmie Quentina ,szybkiej akcji to chyba nie w
jego stylu ,w jego filmach akcja toczy sie bardzo powoli i tak jest w
każdym jego filmie ,szczerze to chciałbyś oglądać jak każdy z Bękartów
odcina po 100 skalpów ? a jak niedostrzegłeś zemsty to chyba musisz
odwiedzić okuliste ! co do akcji w kinie to nikt niewiedział ze ma tam być
hitler wiec może tak miało być ,zeby nie robić wiekszego zamieszania
niewiem , jeżeli cała historia jest wymyslona to dlaczego przyczepiasz sie
takiego szczegółu który miałby być rzeczywisty ,to tylko wizja Tarantina
której nie można brać na poważnie ,ale chwała mu za to co zrobił bo Niemcy
tym filmem dostali niezłego kopa w dupe

ocenił(a) film na 6
genin

Mam podobne wrazenia po seansie co autor postu.

W mojej ocenie na pochwale zasluguja jednak zdjecia, montaz, muzyka oraz dialogi.

Czuje jednak powazny niedosyt. Moze mialem zbyt wygorowane oczekiwania :/

Mimo to film polecam.

genin

>Mylałem, że bekarci beda charakterystyczni, każdy będzi szczególnie zarysowany.

Też mi tego brakowało, spodziewałem się postaci na miarę "Parszywej dwunastki".

Regent

tak dokładnie. Trailer bardzo przypominał "Parszywą dwunastkę" . Świetne było kiedy zaczęto omawiac Bękartów, ale zawiodłem się gdy omówiono tylko jednego, gdie cała reszta. Niedosyt

genin

co ty gadasz!!!! Quentin wymiata!!! Wszyscy co sądzą, że tarantino odwalił kawał dobrej roboty jest zaje*isty! Tarantino zrobił arcydzieło pod względem artystycznym oraz filmowym. Zdjęcia na posesji Perriera LaPaditte'a były kręcone w Sebnitz w niemczech, a scena bitwy w piwnicy była kręcona w Zgorzelcu!! Polecam ten film
moja ocena 11/10