PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 620023
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Nie moje klimaty

ocenił(a) film na 1

Film nie był dla mnie ani śmieszny, ani dramatyczny. Sama historia, nie powiem, może być ale wykonanie (jako całości)słabe.Dopiero przy trzecim rozdziale trochę zaciekawiło co będzie dalej. I tak wiem ! - pierwsze rozdziały to wprowadzenie i godzę się na to, ale dlaczego takie nudne? Zresztą w całym filmie brakowało mi dramaturgii, tego czegoś, takiego pazura...
Muzyka. Zawsze uważałam, że muzyka w filmie ma podkreślić obraz. A tu ? Brak spójności - muzyka w lewo, obraz w prawo.
Gra aktorska. Brad Pitt - nie jestem wielbicielką Pitta, ale zawsze go ceniłam i lubiłam jego grę, do tego filmu. Wg mnie grał jak drewno, jeśli to był ten jego talent komediowy to proszę niech już nas nie rozbawia. "Czepnę" się jeszcze jego wąsika- dlaczego fajny facet tak się uparł aby się zeszpecić? Nie dodaje mu ani uroku, ani powagi - hmm... chyba, że to ten talent komediowy ;) - dobra koniec złośliwości, idźmy dalej...
Gra aktorska (nie tylko Pitta)jakby nonszalancka, przerysowana.
Jedyny PLUS - gra Ch. Waltza, grał lekko i naturalnie Landę, był świetny !

I argument: To arcydzieło bo to Tarantino. (spotkałam takie opinie)A ja zapytam: I co w związku z tym? To, że poprzednie filmy miał dobre nie znaczy, że wszystkie. Oceniajmy sprawiedliwie- jeśli film jest dobry obroni się sam, nawet jak reżyserem będzie Jan Kowalski.

Jeżeli to wszystko miło rozśmieszyć, pokazać inne(Tarantino)spojrzenie na wojnę, na walkę Żydów, Amerykanów z nazistami, jeśli miało być alternatywną opcją na II wojnę światową - ja tego "nie kupuję". Zdecydowanie bardziej pasują mi klimaty choćby serialu "Kompania braci", filmów "Europa, Europa" czy "Wróg u bram".

Ogólnie - bez rewelacji...