Tarantino-wizjoner i niedościgniony w tym co robi. Stworzył swój własny styl i po raz kolejny pokazał klasę. Ja rozumiem, że Akademia może nie być gotowa na widowiska typu Avatar (który de facto będąc prosty sam w sobie wykracza poza rozumowanie wielu ludzi), ale żeby Bękarty przegrały z Hurt Lockerem? Śmiech na sali. Dwóch wizjonerów, którzy w tym roku zaprezentowali nam istne uczty, przegrało z kolejną bajką o żołnierzach... tych "dobrych" i "pokrzywdzonych" oczywiście. I żeby nie było, podobał mi się Hurt Locker, ale oscar za reżyserię? scenariusz? najlepszy film? Nie róbmy jaj. Tarantino się teraz pewnie śmieje w niebo głosy. Co tu dożo mówić- oszukali chłopaków :P Oczywiście tytuł tematu z lekkim jajem, żaden ze mnie fanatyk ;)
Jestem szczerze przekonany, ze Tarantino ma Akademię głęboko w dupie za przeproszeniem, gdyż podobne zdanie wyrażał wieeeele razy na temat krytyków ;)
Bękarty Wojny tylko z jedną statuetką. Szkoda. Nie oglądalem The Hurt L ale czytając opinie sądzę, że to kaszana. Dzisiaj robie sobie seans. Zobaczymy.
Kaszana na pewno nie, film dobrze zagrany, czasami ciekawie nakręcony i ogólnie bardzo "poprawny", ale nie lubię filmów mocno politycznych, więc miał u mnie minusa na starcie ;p
No ale zeby nie wygral oskara za scenariusz oryginalny? Ta statuetka chyba najbardziej sie nalezala temu filmowi
Ogólnie jeżeli spojrzymy na filmy Tarantino, jakby ktoś na nie nie psioczył - w kategorii scenariusz oryginalny większość zasługuje na Oskara. Ale w tym roku tematyka troszkę zbyt kontrowersyjna jak na Akademię.
Tarantino pewnie dostanie jeszcze Oscara. W końcu nawet Scorsese go dostał
(po 30 latach). Jedyny wyjątek to Fellini, który z tego co się orientuję to
dostał tylko honorowego i tak miał chłop farta bo zaraz potem odwalił kitę!
Żal mi tej akademii, film o Iraku, bo jest wojna w Iraku....
Bękarty dostały nagrodę pocieszenia tak jak i Avatar. Waltzowi juz chyba nie mogli by nie dać oscara bo wszyscy by się połapali, że Akademia trochę przegina. Waltz nie miał konkurencji w swojej kategorii. W pozostałych znaleźli sobie idealną historię by (Hurt Locker) usprawiedliwić zabranie honorów Tarantino i Cameronowi.
W Akademii nie lubię tego, że jak już wybiorą swój ulubiony film, to wciskają mu Oskary na siłę żeby dobić do tej magicznej liczby, która później pojawia się na okładkach pudełek z DVD. Wg. mnie jest to bardzo niesprawiedliwe, czy nie może być tak, ze z gali wychodzą 2 czy 3 filmy obdarzone po równo? Myślę, że nikomu by się nie stała krzywda.
Nie zapoznałem się jeszcze z "The Hurt Locker", ale mam wrażenie,że nie przypadnie mi do gustu. Szczerze mówiąc ogladając filmy nominowane do Oscara nawet mi przez myśl nie przeszło,że ten film wygra.
Osobiście jestem zdania,że akademia mogła nas pozytywnie zaskoczyć i to na wiele sposobów. Jednym z nich było docenienie rewelacyjnych "Bękartów wojny". Niestety, po raz kolejny nie zgadzam się z werdyktem.
Najbardziej mnie rozbroiła nagroda dla Hurt Locker za najlepszy scenariusz oryginalny. Kurde co tam było oryginalnego?! nic! kompletnie nic! Za to moim skromnym zdaniem w Bękartach wszystko było oryginalne i ta nagroda jest najbardziej nie sprawiedliwa, ale od dawna oskary przestały być filmowym wyznacznikiem.
Racja nagroda za scenariusz oryginalny to istny smiech nas sali. Zresztą
Mark Boal (autor scenariusza do the Hurt Locker) zostal pozwany przez
amerykańskiego sapera za wykorzystanie w filmie jego wlasnej
historii.Naprawde bardzo oryginalnie.
To dosyć ciekawa sprawa z tym żołnierzem, ale niestety chyba nie ma dowodów na to, że Boal się z tym żołnierzem konsultował, ani na to że ten drugi dzielił się swoją historią publicznie. Ciekawe czy jakby udowodnili plagiat (chyba plagiat bo jak to nazwać?) to Akademia odebrałaby filmowi Oskara - w końcu chyba tak powinno być w takim wypadku.
OSZUKALI TARANTINO I CAMERONA!!! TO MOZE NIECH SIE ZGLOSZA NA POLICJE Z POWODU BRAKU OSKARA!! TYLKO PRAWDZIWI KONESERZY I ZNAWCY FILMOW DECYDUJA O ROZDANIU OSKAROW
NO WŁACHA. Kur$%#, człowieku jak już trollujesz to bądź trochę bardziej subtelny.
No i obejrzałem zdobywce 6 Oskarów. Dałem 7 bo był naprawdę dobry ale wg mnie gorszy od wymienionych w temacie filmów.
No właśnie to jest to. Dobry, ale nie wybija się ponad jakieś standardy inie zapada w pamięć tak jak konkurencyjne produkcje. Jest wiele lepszych, ciekawszych i lepiej zrealizowanych filmów wojennych które nie otrzymały tulu nagród co Hurt Locker.