PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 619956
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

scena jak ta żydówka właścicielka kina strzela do tamtego niemca-gwiazdora i tak przeżywa podchodzi do niego jak w tanich dramatach szarpią nią wyrzuty sumienia chce go uratować schyla się do niego.... a on ją zabija! w końcu coś innego albo beztroska z jaką w filmie zabijane są często kluczowe postacie! tym mnie ten film oczarował, bo karmieni tymi wszystkimi papkami przyzwyczailiśmy się, że przyjaciele głównego bohatera nie giną, a jak giną to wielki dramat, ale nie tu, bo tutaj krew się leje, a ładna pani aktorka przeżywa strzelaninę (wszyscy oprócz niej giną) tylko po to by być uduszoną 2 sceny dalej (w innym filmie na pewno zakochałaby się w bradzie bradu bracie picie <-- ?)

ocenił(a) film na 9
matissek7

Fakt, ta scena jest dobra... ale moim zdaniem mistrzostwo zostało osiągnięte w scenie wyjścia Żyda-Niedźwiedzia z bunkru, pada pytanie do nazisty za co otrzymał medal po czym ten odpowiada "za odwage" chwilę później ta odwaga zostaje uwieńczona gdy Żyd-Niedźwiec wychodzi z bunkra... pukanie pałką o ścianę robi się głośniejsze, inni jeńcy płaczą ze strachu, dowódca zachowuje zimną krew do końca. Genialna scena, za takie momenty kocham filmy Tarantino

ocenił(a) film na 9
matissek7

Moim zdaniem najlepszą sceną w filmie jest spotkanie bękartów - fałszywych niemców z aktorką w piwnicznej knajpce. Od początku do końca. Rewelacyjnie odegrane dialogi :)

mleqs

Dla mnie najlepsza scena (co zreszta zostało juz napisane) to spotkanie Zyda-Niedzwiedzia z niemcem. jedna poprawka- to Niedzwiedź pyta naziste czy dostał medal za zabijanie Żydów na co tan odpowieda że za odwage. Ale to tylko taka moja mała upierdliwośc i czepianie sie szczegółów. poza tym pierwsza scena i "przyjazny" hitlerowiec pijacy mleko jest swietna. Brawa dla aktorstwa w całym filmie

ocenił(a) film na 10
matissek7

Każda scena jest iście Taraninowska - każde ujęcie i każdy dialog więc mogłabym tu wymieniać w nieskończoność. Do tego gra aktorska, muzyka itp.... ten film to istny majstersztyk :) No ale jak już trzeba wybrać to chyba scena końcowa jak Aldo Raine mówi "już raz mnie zbesztali" po czym pyta Hansa Landa czy jak już uwije swoje gniazdko w Ameryce to czy zdejmie z siebie swój elegancki mundur SS...